Загадкова няня під парасолькою:120 років тому народилася П.Л.Треверс, авторка серії книг про Мері Поппінс

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 25 липня 2019 14:15

71_719 серпня - 120 років від дня народження Памели Ліндон Треверс (1899—1996), авторки серії видатних творів про Мері Поппінс.

Англійська письменниця австралійського походження Памела Ліндон Треверс прожила довге, яскраве і цікаве життя. Вона72_72 була різносторонньоюособистістю. Захоплювалася музикою, танцями, театральним мистецтвом, поезією, журналістикою, містикою. Але прославилася на весь світ як автор серії книг про літаючу няню Мері Поппінс. Якщо ви в дитинстві встигли полюбити цю чудову героїню і тепер хочете познайомити з дивовижною гувернанткою своїх малюків, вам необхідно прийти до найближчої бібліотеки та взяти книги Памели Ліндон Треверс. Правда, сама письменниця вважала їх літературою для дорослих і не зараховувала себе до дитячих авторів. Про її книги можна сказати, що у них немає віку. Вони цікаві людям різних поколінь. Творчість Памели Ліндон Треверс підкорила серця і дітей, і їх батьків у всіх куточках світу.

Коротка біографія

Народилася Хелен Ліндон Гофф 9 серпня 1899 в австралійському містечку Мерібороу, розташованому на березі річки Меріривер. До речі, назву містечка можна перекласти як Мері град. Отже, ім'я героїні казкової епопеї було визначене «малою» батьківщиною Памели Треверс. Батьки майбутньої письменниці були освіченими людьми, дуже любили книги. Коли дівчинці виповнилося 7 років, батько помер, і мати з дітьми переїхала в маєток до бабусі Хелен, яка володіла цукровою плантацією. Там письменниця провела ранні роки життя. Тяга до творчості проявилася рано. Спочатку дівчина придумувала п'єси для шкільних постановок і казки для братиків і сестричок. Її ранні поеми друкували австралійські видання. Мріючи стати актрисою, в 17 років вона переїхала до Сіднею і влаштувалася в театр, де грала головні ролі в шекспірівських п'єсах. Великих грошей це не приносило, тому одночасно Хелен підробляла журналістикою. У 1923 році Памела Ліндон Треверс переїхала в Англію, де всерйоз зайнялася письменством. Багато їздила по країні і світу, цікавилася міфологією, давніми віруваннями, окультизмом. Серед її найближчих друзів були знамениті містики, що зробили помітний вплив на світогляд письменниці. Після війни часто бувала наїздами в США, де викладала в коледжах. Писала для видань філософсько-містичної спрямованості. І навіть, кажуть, була агентом англійської розвідки. 23 квітня 1996 року у Лондоні Памела Ліндон Треверс пішла з реального світу, але у світі казок письменниця назавжди залишилась живою.

Історія створення книг про Мері Поппінс

70_70Леді Досконалість принесла Світову славу своїй авторці, а перша книга про Мері Поппінс вийшла в 1934 році. З того часу вона крокує світом та підкорює серця читачів.

Мері Поппінс та серія книг про неї виросли з казки, поспіхом придуманої письменницею, щоб заколисати сусідських дітлахів, що залишилися під її опікою. Історія народилася миттєво. Згодом Памела Ліндон Треверс запевняла, що не придумувала героїню. Леді Досконалість просто з'явилася - і автору залишилося тільки зафіксувати це в думках і на папері.

Припускають, що історію про Мері Поппінс Памела Треверс списувала з себе. Адже коли її запитували про особисте життя, то вона відповідала: «А якщо вас цікавлять автобіографічні факти, «Мері Поппінс» - історія мого життя». А якось письменниці запропонували написати автобіографію до літературної енциклопедії. Для неї це виявилось дуже складним завданням. Опис власного життя перетворився на розповідь про Мері Поппінс. Авторка зауважила, що ніколи не вважала, що це вона вигадала цей незвичайний образ. «Можливо, це вона придумала мене», - написала Памела Треверс.

У 1934 році побачила світ перша казкова повість «Мері Поппінс».Книжка вийшла великим накладом і була підписана П. Л. Треверс - псевдонімом, який взяла письменниця. Чому ж письменниця не хотіла, щоб читачі знали, жінка чи чоловік є автором цих чарівних повістей? На це запитання відповіла сама П. Л. Треверс: «Я вирішила не дати наклеїти на себе цей ярлик сентиментальності і тому підписалась ініціалами, сподіваючись, що людям не буде ніякого діла до того, написана книга чоловіком, жінкою або кенгуру».

Успіх книги був грандіозним. Тому через рік вийшов наступний роман серії. Письменниця поверталася до своєї героїні і через 10, і через 20 років. Весь цикл налічує не менше 18 книг, популярних у всіх куточках земної кулі.

Ця казкова повість входить до золотого фонду світової дитячої літератури. Твір екранізований і полюбився дітворі всього світу.

 Знайомтесь, Мері Поппінс

«Вона була худа, з великими руками й ногами і крихітними блакитними очицями, які, здавалося, свердлять тебе наскрізь». Все майно героїні складається з парасольки та великої килимової (гобеленової) сумки.

Ім'я знаменітої англійської няні стало прозивним: так традиційно називають хороших нянь та виховательок. На честь героїні книг Памели Треверс називають служби, агенства по найму нянь, конкурси вихователів, дитячі розважальні комплекси і кафе, навіть марку модного жіночого одягу та стиль в одязі.

Памела Треверс створила образ «ідеальної няні»

  • Акуратність та прекрасні манери в усьому: туфлі завжди начищені, фартух накрохмалений, від неї виходить аромат мила «Сонячне світло» і тостів.
  • Вельми освічена особа, чудово розповідає різні історії, добре вихована і точно знає, як слід поводитися у різних ситуаціях – казкових і реальних.
  • Вона вміє створювати пригоди з нічого: із самих звичайних предметів і при звичайних умовах. Декораціями для чарівних перетворень служать банальні речі – вітальня або кондитерська, зображення на полотні, ілюстрації зі сторінок книжки, - все це простір для чарівництва, у який Мері Поппінс вводить за руку своїх вихованців.
  • Найголовніші у житті речі, яким вчила своїх вихованців Мері Поппінс: вміння бачити казкове в звичайних речах та не боятися будь-яких змін.
 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу