«Дитинство – щоденне відкриття світу»: до 70-річчя Ярослава Стельмаха, дитячого письменника

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 22 листопада 2019 11:15


stelmah_jaroslavГероїв Ярослава Стельмаха можна порівнювати з героями творів Марка Твена та Всеволода Нестайка.

Можливо тому його книжки діти не випускають з рук, поки не дочитають до останньої сторінки. Звідки прийшли сюжети та герої його творів? Чи не тоді у Ярослава Стельмаха зародилися задуми повістей для маленьких читачів, коли він із другом Анатолієм Костецьким, майбутнім дитячим письменником, під час літніх канікул на дачі у Михайла Стельмаха розбили звичайнісінький намет просто посеред плодово-ягідного буяння та співочої флори. Молоді люди провели у ньому серпневий тиждень. Тоді вони – студенти – всотували-вбирали в себе все, що бачили та чули навколо. І мріяли, мріяли, мріяли!.. «Серпнева ніч, сповнена дивовижними звуками. Навперейми виспівують цвіркуни та всіляка інша нічна живність, кудись тупцюють їжачки у своїх справах і солодко гупають у прижовклу траву духмяні достигли яблука – чи, може, то з яскравого серпневого неба зриваються зірки?..» - згадує Анатолій Костецький у книзі «Пригоди славнозвісних книг».

Той же намет, і казкове лісове озеро, до якого частенько навідувалися друзі-студенти Ярослав та Анатолій, легко вгадуються у фрагментах-описах найкращих повістей Я. Стельмаха.

 st_3 st_4 st_7 st_1

              

Про письменника

Ярослав Стельмах народився 30 листопада 1949 року у Києві, у сім'ї письменника Михайла Стельмаха. Ріс дитиною обдарованою, з різнобічними інтересами. З дитинства захоплювався спортом, музикою, іноземними мовами. Займався плаванням, потім гімнастикою, а з боксу і боротьби здобув навіть спортивні розряди. Грав на фортепіано, любив Ярослав Стельмах гітару. З малих літ почав вивчати англійську мову і, варто сказати, не без успіху...

Після закінчення середньої школи вчився в Київському інституті іноземних мов, потім в аспірантурі, займався перекладацькою діяльністю. "Я почав перекладати, – згадує Ярослав Михайлович, – іще навчаючись в Київському інституті іноземних мов. Спершу мене зацікавила книга, яку мені привезли з Канади. Автор її – перший в історії свого народу ескімоський письменник Маркузі. Книжка адресована дітям і цікаво, дохідливо розповідає про суворе, сповнене небезпек і тяжкої праці життя ескімоських племен. Звалася вона "Гарпун мисливця", і працював я над її перекладом з великим задоволенням". На час закінчення інституту Ярослав мав уже декілька друкованих перекладів з англійської мови.

Незважаючи на відчутні успіхи в галузі художнього перекладу, несподівано навіть для самого себе Я. Стельмах почав писати твори для дітей. У 1975 році вийшла його перша книжка – збірка оповідань "Манок". Через три роки Стельмах прийнятий до Спілки письменників. Потім були повісті "Химера лісового звіра", "Якось у чужому лісі", "Найкращий намет" та інші.

Він писав оповідання та повісті для дітей, що відзначалися захоплюючим сюжетом, тонким гумором, яскравозмальованими постатями маленьких героїв.

Ярослав Стельмах відомий у літературі і як драматург . Серед його п'єс є багато творів для дітей: «Шкільна драма»,«Вікентій Прерозумний»,st_11 п'єси «Привіт, Синичко!» та «Запитай колись у трав». Уже перші його п'єси мали неабиякий успіх: у п'ятнадцяти театрах одночасно йшла п'єса «Привіт, Синичко!», чималу аудиторію глядачів збирала «Шкільна драма».

Драматургічна діяльність Я. Стельмаха була високо оцінена. Так, за п'єсу для дітей «Привіт, синичко!» ще у 1979 році він був удостоєний другої премії на Всесоюзному конкурсі на кращий драматичний твір для дітей та юнацтва, а у 1984 році з а п'єсу «Запитай колись у трав» письменникові присуджена Республіканська комсомольська премія ім. М. Островського.

Незалежна Україна також відмітила драматургію Я. Стельмаха. У 1996 році йому була присуджена премія ім. І. Котляревського, 1999 року він названий кращим драматургом року і, на кінець, за книжку повістей і оповідань для дітей «Голодний, злий і дуже небезпечний» у 2001 році він став лауреатом найвищої літературної премії, якої удостоюються дитячі письменники України - премії ім. Лесі Українки.

Загинув Я. Стельмах 4 серпня 2001 року в автомобільній катастрофі. Похований в Києві на Байковому кладовищі поруч з батьком.

     st_8   st_2      st_5 st_6                                  

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу