Майстер-клас «Різдвяна пряникова хатка»

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 20 грудня 2019 12:53

xatynka3 січня центральна бібліотека для дітей запросила читачів на різдвяний майстер-клас «Пряникова хатка».

Імбирні та медові пряники у вигляді людей та тварин, а також неймовірної краси пряничні будиночки – це незмінний атрибут Різдва. Бібліотечний простір зустрічав відвідувачів передріздвяним духом: веселі ялиночки створювали зимовий настрій, пахощі кориці, імбиру, кардамону налаштовували на виготовлення різдвяних смаколиків. Проте дійство створення різдвяного пряничного будиночка розпочалося з розповіді бібліотекаря про цей різдвяний атрибут.

pryanichni_2Як медові пряники стали незмінним атрибутом та символом Різдва?

Ці солодощі мають дуже давню історію. Перші коржики із житнього борошна з медом знаходили ще в давньому Єгипті. Звісно, ті «пряники» мали зовсім інший вигляд. А пряники, до яких ми всі звикли, почали виробляти в XI столітті, коли купці стали привозити зі Сходу східні прянощі. Цікаво, що перші пряники робили із додаванням звичайного меленого чорного перцю. Зараз же у виробництві пряників використовують корицю, гвоздику, кардамон, тім'ян, душистий перець, імбир та багато інших прянощів.

Які бувають пряники?

Є три види пряників:

  • давнє обрядове печиво – ліпні пряники, поширені в Архангельській області – так звані архангельські «козулі»;
  • вирізні пряники, які виготовляються за допомогою формочок;
  • печатні пряники, які робляться з дерев'яних форм.

Найбільший розвиток виробництва печатних пряників відбувався у великих містах, у яких постійно влаштовували ярмарки, адже пряник – цеpryanichni_3 не просто солодощі, а й чудовий подарунок.

Майже у кожному українському місті були свої майстри цієї справи, і в кожного з них були свої секрети. Вони ніколи не зберігали їх у написаному вигляді: майстри тримали в себе мішечки з камінцями, вага яких і відповідала необхідній вазі борошна, цукру, меду, тощо. І лише сам майстер знав, який мішечок якому інгредієнту відповідає.

Звідки пішла традиція робити пряничні будиночки?

Ця традиція родом із давнього Риму. Є таке повір'я, що саме на свята, коли збирається вся родина, прилітають також душі померлих родичів. І власне для них і робили такі будиночки, щоб їм було де заховатися. Після свят цей будиночок потрібно було обов'язково з'їсти, - таким чином ви ніби з'єднувались з усіма поколіннями своєї родини. Але великого розповсюдження та популярності традиція виготовлення на Різдво пряничних будиночків набула у 1812 році, коли брати Грім написали казку «Гензель і Гретель», в якій відьма жила саме в такому смачному пряничному будиночку і заманювала туди дітей.

pryanichni_4Скільки можуть зберігатися пряники?

Пряничні будиночки не варто їсти одразу, а витримати декілька тижнів. Із часом вони стають ще ароматнішими та смачнішими.

Гра «Найчутливіший ніс»

Пряники – це дуже ароматні солодощі. Пропоную вам визначити, чи тонкий у вас нюх? В мене є декілька баночок з різними ароматами. Завдання: відкрити кришку, понюхати та впізнати, які прянощі знаходятся у ній.

Аромати душистого перцю, кориці, гвоздики, кардамону, ванілі, мускатного горіха, імбиру, бадьяну, меду - усі ці запахи впізнали діти, нюхаючи вміст ємкостей.

Всі ці пахощі використовуються у виготовленні пряників.

Майстер-клас по створенню Різдвяної пряникової хатинки

Пряники для хатинки у нас вже є. Їх треба тільки розмалювати та скласти у хатинку. Як складати хатинку з пряників, як підготувати кольорову "фарбу" для пряничного будиночка і як саме наносити визерунки розказала дітям майстер з випечки та художнього оформлення солодощів Щепківська Лілія. Кожен учасник під пильним оком майстрині вчився робити кулінарні дива: малював на частинках пряничної хатинки свої візерунки. Тож кожен долучився до створення різдвяного будиночку. Неймовірні відчуття радості, захвату, причетності до створення таїнства у передріздвяні дні отримали учасники майстер-класу. Кожен відчув себе художником, і частинки хатинки вийшли пречудові: медово духмяні, казково барвисти. Вони будут підсихати тиждень, а потім учасники майстер-класу знову зберуться, з’єднають частинки у хатинку, а потим за горнятком чаю посмакують запашними цеглинками-пряниками спільно зробленої хатинки.

Фотомоменти заходу

 

Знайомтесь: книжка!

Наші звичаї і традиції. Марія Морозенко

15_04_2024_2Українські традиції та звичаї вражають своєю різноманітністю,

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу