"Чи готовий ти до сортування домашніх побутових відходів?»: еко-тренінг

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 12 лютого 2020 13:18

smittja_zastavka25 лютого в центральній бібліотеці для дітей проходив еко-тренінг «Чи готовий ти до сортування твердих побутових відходів?»

Учні 7-х класів школи №11 відгукнулися на пропозицію поговорити про цю надважливу тему. У процесі обговорення та тренінгових ігор учасники тренінгу мають напрацювати особистісні кроки, впроваджуючи які, кожен відчує свою причетність до поліпшення екосистеми планети. Маленькі кроки кожного можуть зробити планету чистішою, здоровішою, а від того й красивішою.

Природа не продукує ніякого сміття. Усе, що вона створила, є початком чогось нового.

Але ми , люди, у процесі життєдіяльності створюємо сміття, яке не знаємо куди подіти. «Усі ми пасажири одного корабля, що називається Земля» – сказав Антуан де Сент-Екзюпері. Ми прийшли на цю землю, щоб жити, творити, працювати, розвиватися. Проте ми маємо пам'ятати, що наша діяльність не повинна зашкодити природі, адже ми – невід'ємна часточка матінки-природи. Без неї ми ніщо, адже обійтися без чистої води, повітря, Сонця, без щедрих дарів природи, якими вона нас годує, ми ніяк не зможемо.

А тим часом в Україні під цілими горами сміття вмирає земля. Земля, на якій можна було б вирощувати хліб та сади, а підземні води забруднюються настільки, що жителі сіл черпають зі своїх колодязів не воду, а рідину, часто не придатну для пиття.

Сьогодні нам потрібно відчути потреби Землі, прислухатись, придивитись до її проблем. Почувши їх, ми має змінити філософію свого життя, виробляти у собі високу екологічну культуру та свідомість.

Учасники заходу ознайомилися з правилами сортування твердих побутових відходів, дізналися, які предмети та залишки їжі забороняється викидати у смітники, почули статистичні дані про відсоток переробки сміття у розвинених країнах та дізналися, що Івано-Франківськ запустив сміттєсортувальну лінію у Рибному та будує сміттєпереробний завод.

Хлопці та дівчата, які були учасниками тренінгу, вирішили захист екології починати з найлегшого – з сортування домашніх побутових відходів. Ця справа під силу кожному, хто має свідому екологічну культуру.

Учні також активно включилися в обговорення, з зацікавленістю сприймали нову для себе інформацію з екобезпеки, розповідали, як вдома відбувається процес сортування сміття, виявили обізнаність у тому, що і як шкодить нашій екології, дивились відеоролик про велику океанічну пластикову пляму-острів, писали лист-відповідь інопланетянам, з захопленням включилися у тренінгові ігри.

Наприкінці заходу діти обіцяли робити посильні для них справи, аби жити у гармонії з природою.

Було активно, позитивно та дієво!

Бережемо планету!

Фотомоменти заходу

Матеріали до заходу

smittyaСтатистика каже, що звичайна сім'я викидає щоденно в середньому 5 кг сміття, у рік - 200-300 кг. Звичайне сміття оточує нас скрізь: воно під ногами, в лісі, в кущах, в річках, морях, під вікнами багатоповерхівок. В смітті граються діти. Воно стало атрибутом нашого життя. Екологи називають проблему засміченості екологічною катастрофою. Скоро сміття поглине нас, нашу цивілізацію.

Сортування сміття для мешканців розвинених країн – повсякденна справа. Коли подорожуєш Європою, впадає в очі велика кількість різнокольорових контейнерів для сміття. І чим розвиненіша країна, тим цих контейнерів більше.

В Швеції 99% сміття піддають переробці, в Німеччині, Швейцарії, Австрії – 97%, в Японії – 90%, а в Україні – лише 5%.

В нашій країні дуже маленький відсоток людей дійсно сортують відходи, хоча мають для цього можливості. Дехто не знає, з чого почати, а дехто просто не розуміє важливість сортування сміття.

Наше завдання на сьогодні – розширити власні уявлення щодо забруднення навколишнього середовища, мотивувати себе на сортування сміття у власній оселі, мотивувати інших на сортування відходів.

Сьогодні ми постараємося напрацювати особистісні кроки, впроваджуючи які, кожен з нас зробить планету чистішою, здоровішою, а від того й красивішою. Починаємо з найлегшого для кожного з нас - сортування домашніх побутових відходів. Вдосконалити свій екологічний етикет допоможуть мотивуючи ігри.

Шукаємо мотиваційні тези: чому треба сортувати сміття?

Гра «Мозковий штурм»: Що? Де? Коли? Чим загрожує сміття?

  • Найперша та найважливіша причина для сортування сміття – зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище.
  • Деякі види відходів (наприклад, банальні батарейки або енергозберігаючі лампи), які люди бездумно кидають у смітник, надто небезпечні для навколишнього середовища. Вони токсичні і забруднюють повітря, ґрунти, поверхневі та підземні води. Тому викидати у контейнер з іншими відходами батарейку, лампочку або термометр – справжній злочин. Уявіть, лише одна пальчикова батарейка, потрапляючи на смітник, забруднює близько 20 м2 землі або 400 л води. А якщо вони ще й горять, що в основному і трапляється на смітниках, то їх шкода для здоров'я людини збільшується в десятки разів. Саме тому їх треба класти в окрему закриту банку і відносити до пунктів збору небезпечних відходів.
  • До небезпечних відходів, окрім батарейок і енергозберігаючих ламп, відносяться залишки масел та масляні фільтри; рештки клею, фарби, лаку та розчинників; медичні відходи; хімікати та пестициди; ртутні термометри та інші відходи, що містять ртуть; акумулятори. Всі ці відходи ні в якому разі не можна викидати на смітник.
  • Сортування допомагає зменшити кількість відходів, які знаходяться на сміттєзвалищі, завдяки їх подальшій утилізації. Без цього сміття буде тільки накопичуватись, адже для його розкладання потрібно надто багато часу. Наприклад, картонні коробки розкладаються протягом 3-х місяців, офісний папір – 2 роки, консервні банки – 10 років, пластикові пляшки – 180-200 років, алюмінієві банки – 500 років. Важливість роздільного збору сміття важко переоцінити з екологічної точки зору, проте і з економічної також.
  • Більшість відходів, які потрапляють на смітник, придатні для повторного використання: папір, пластик, метал, скло та органічні відходи. З макулатури виготовляють нові паперові вироби, а також туалетний та пакувальний папір. До того ж, переробка макулатури зупиняє знищення лісів (1 т газетного паперу економить 1 т дерев). Київський картонно-паперовий комбінат щомісяця переробляє близько 30 тис. т макулатури. При цьому значну частину вторсировини він щомісяця змушений купувати за кордоном, оскільки в Україні практично не сортують сміття.
  • Існує думка, що сортування відходів – це складно, незручно та вимагає багато часу, але це лише стереотип. Насправді, роздільний збір сміття не потребує особливих зусиль та швидко входить у звичку, потрібно лише знати кілька нюансів.

korysni_porady_sortuvannjaЗа яким принципом сортують сміття

Тверді побутові відходи поділяються на: папір, скло, пластик, метал та органіку.

  • Папір

+ У контейнер для макулатури можна класти: картон, папір, газети, журнали, рекламні буклети, невеликі брошури, конверти тощо.

- Не підлягають сортуванню та переробці: чеки, серветки, коробки для піци, паперові стаканчики, фантики, туалетний папір, паперові рушники та копірка.

  • Скло

+ У контейнер для скла можна класти цілі та биті пляшки з-під напоїв, ліків або косметики.

- Не підлягають переробці кришталь, жаростійке та ударостійке скло.

  • Метал

+ У контейнер для металу можна класти алюмінієві та консервні бляшанки, металеві кришки.

  • Органіка

+ У контейнер для органіки можна класти: м'ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи, залишки від чаю і кави, кімнатні рослини та квіти.

- Не можна класти: олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти.

Перероблені органічні відходи – чудове добриво, в якому особливо зацікавлені агрокомпанії. Також з них отримують домішки до кормів для тваринницької або рибної галузі та біогаз.

  • Різне

- Батарейки, лампочки, термометри тощо. Для цього виду сміття потрібно шукати контейнери у магазинах, кафе, бібліотеках та інших установах.

  • Висновок

Роздільний збір відходів справа легка, проте чи достатньо однієї людини, яка вирішила зайнятися сортуванням, щоб почалися кардинальні зміни? Це справа, яку повинна підтримати влада, проте, саме від кожної конкретної людини залежить успіх такого важливого починання.

Гра «Сортування»

Учасники отримують набір сміття (картки), яке потрібно розділити по бакам (коробкам)

Різне сміття, зібране в один пакет, має невелику цінність. Правильно розсортовані відходи отримують шанс на нове життя.

Відео ролик про сортування сміття

Корисні поради: Прості правила сортування сміття

  • Виділить окреме місто для відсортованого сміття. Необов'язково мати окремі контейнери для кожного виду сировини – відсортувати можна і перед здаванням сміття на станцію.
  • Підготуйте сировину: помийте її від залишків їжі та висушіть. Відокремлюйте частини пакування з різних матеріалів. Знімайте металеві кришки з пляшок, кришки з фольги з йогуртів чи сметани.
  • Зменшить об'єм пакувального матеріалу: випустіть повітря з пляшок і скрутіть їх, розкладіть коробки та упаковки Tetra Pak, спресуйте залізні бляшанки. Це допоможе підвищити ефективність збору сортованого сміття та заощадить місце у вашому контейнері для сортування.
  • У контейнер «Папір», або «Макулатура», не можна викидати: чеки, квитки на транспорт, серветки паперові рушники, туалетний папір, горнятка для кави, пергамент.
  • У контейнер «Пластик» не можна викидати: цукеркові обгортки, вушні палички, зубні щітки, файлики.
  • Якщо ви живете в будинку і маєте ділянку землі – органічні відходи можна компостувати і перетворювати на натуральне добриво.
  • Ставтесь до покупок свідомо: відмовляйтеся під поліетиленових пакетів; купуйте менше продуктів у пластикових упаковках; беріть продукти в свою тару (мішечки, контейнери, чашки).

Гра у групах «Перевтілення» 

Кожен предмет у світі не хоче стати сміттям непотрібним, а хоче довго бути корисним. Чи зможете ви знайти нове застосування предмету?

На столі кошик, в якому зібрані предмети, які перестали бути потрібними, тобто вони перетворились на сміття і їх збираються викинути. Пофантазуйте: якби я був..., я хотів би, щоб з мене зробили... .

Гра «Лист інопланетянам»

За статистикою Україна посідає перше місце в Європі за кількістю відходів на душу населення... і є лідером по кількості онкохворих та хворих на алергію і серцево-судинні захворювання. Чи не бачите ви зв'язку між цими сумними лідерствами та забрудненням навколишнього середовища?

Стурбований таким сумним становищем і всесвіт. Наша блакитна планета почала тьмяніти, покриватись брудом та сміттям. До нас звертаються інопланетні екологічні служби, стурбовані таким становищем і просять почати масштабну компанію по ліквідації сміття. Ми, підростаюче покоління, освічене, культурне, яке дбає про своє здоров'я, своє майбутнє та про майбутнє своїх дітей, напишемо інопланетянам листа із своїми пропозиціями. Що робити, щоб зменшити кількість сміття.

Нехай приклад Ґрети Тунберґ, шведської політичної активістки, що виступає за протидію глобальному потеплінню та зміні клімату, надихне і вас на реальні дії задля покращення екологічної ситуації в країні.

У серпні 2018 року Ґрета Тунберґ стала відомою тим, що розпочала перший шкільний страйк заради клімату під будівлею парламенту Швеції. Журнал «Time» назвав Ґрету однією з 25 найвпливовіших підлітків світу 2018 року, а 11 грудня 2019 року оголосив і людиною року, обравши з сотень номінантів.

Пишемо листи інопланетянам.

Відкритий мікрофон: «Разом сміття, по одному цінна сировина»: що передбачає впровадити система роздільного збору й сортування сміття:

  • Створення заводів по переробці сміття.
  • Створення сучасних очисних систем для стічних вод на підприємствах.
  • Використання нової техніки, яка не забруднює повітря.
  • Створення екологічно-чистих технологій переробки та знешкодження.
  • Штраф за викидання сміття в неустановлених місцях та несортоване сміття.
  • Друге життя непотрібних речей.
  • Допомога своїй громаді - толока – обов'язок кожного мешканця землі.
  • Креативні ємності для сміття.

Гра «Обіцянка»

Я буду....

  • Економити (Зберігати) ресурси
  • Економити папір – берегти ліс
  • Віддавати речі, в яких я більше не маю потреби
  • Носити з собою пакети для відвідування магазину
  • Пильнувати справність водопроводу
  • Жити у «більшій гармонії» з природою
  • Не смітити
  • Бути відповідальним та не байдужим за все, що відбувається навколо.
  • Розумне використання ресурсів увійде у мою повсякденну звичку.

«Ми - молодці»

Учасники заняття беруться за руки, створюючи замкнене коло. Потиском руки по черзі передати один одному електричний нервовий імпульс й тричі промовляють: «Ми – молодці!»

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу