Хвилинка цікавинка «Брати наші менші»

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 21 вересня 2020 14:39

21_21_zastavkaМи часто забуваємо, що, окрім людей, на планеті Земля повно інших повноправних мешканців,

які часто страждають і потерпають через нашу необережність, необізнаність і байдужість. Аби нагадати про багатий і різноманітний тваринний світ21_09_20 від мікроскопічних до велетенських розмірів, що живуть на суші і у воді, ми підготували для вас Хвилинку цікавинок «Брати наші менші».

  • Дитячі книжки та журнали здатні не просто відчинити двері до таємничого й дивовижного світу природи, але й переконати у тому, що всі вони, брати наші менші, – великі та маленькі, повзкі та слизькі, волохаті та хвостаті, вухаті та зубаті – заслуговують на нашу любов та повагу, а деякі з них буквально потребують допомоги.
  • Інформацію про цікавий і незвичайний тваринний світ можна дістати з різних джерел: бібліотека має багато довідників та енциклопедій наукового спрямування, науково-популярних журналів для дітей та художньої літератури, в яких описані різноманітні звірі, їх вигляд, повадки та співіснування на планеті Земля разом з людиною.
  • Запрошуємо вас познайомитися ближче з тваринним світом нашої планети, обравши для себе те друковане видання, яке вам ближче до душі.

Літературний звіринець: книжки про тварин

Звірі і птахі часто надихали письменників і ставали головними героями повістей та романів. Розмаїття тваринного світу іноді дарує авторам справді неординарних персонажів і непересічні історії для їхніх текстів. Ми дібрали для вас декілька книг про різних птахів і тварин. Сподіваємося, серед них знайдуться і ваші улюблені, а деякі – знайдуть свого читача.

21_21_6«Гончаки Бафуту» Джеррал Даррел.

Книжка розповідає про диких тварини Західної Африки.

Для тих, хто шаленіє від екзотичних тваринок, книги Джеральда Даррелла – джерело і нових знань, і читацької насолоди. В Камерунській експедиції письменника-зоолога, про яку оповідає цей текст, ви зустрінетеся з волохатими жабами, барвистими сцинками, кумедними і грайливими мавпочками й шимпанзе, зворушливими «родичами» лемурів галаго, які чарують ангельським поглядом величезних очей, та багатьма іншими тваринами. Звісно, не обійдеться і без змій. 

Колоритні і дотепні описи зовнішності і звичок цих звірят допоможуть уявити їх до найменших дрібничок, а кумедні історії з полювання, на яке Даррелл ходив разом із туземними мисливцями – «гончаками Бафуту» – розвеселять навіть найсерйозніших читачів.

«Життя і мета собаки» Брюс Кемерон

Собача вірність – це не просто красива фраза. Бо якщо у домашнього пса є життєва ціль і мета, то вона невіддільно21_21_1 пов'язана із відданістю своїй людині. Але навряд чи сторожування будинку є справжнім призначенням собаки. Що ж тоді? Саме це й хоче з'ясувати оповідач цієї історії – пес, який досконало навчився стерегти людей і двері їхнього дому, помер, а тоді народився знову – з іншою зовнішністю та іншим ім'ям, – аби знайти свого господаря, стати найкращим партнером у всіх його пригодах і зрозуміти нарешті, що насправді його призначення – просто бути поряд.

Ця зворушлива, мудра і щира книга спонукає по-новому поглянути на свого домашнього песика і усвідомити його роль у вашому житті. І зрештою замислитися: а, може, усі собаки, які у вас були, – це просто різні втілення одного й того ж пса?

«Рікі-Тікі-Таві» Редьярд Кіплінг

21_21_2Екзотичні звірі із джунглів стають для нас ближчими завдяки Редьярду Кіплінгу й українським перекладам його казок. Із цієї збірочки із семи трішки повчальних і дуже цікавих історій ми дізнаємося, як у верблюда з'явився горб, у броненосця – міцний панцир, а слоненя перетворило акуратний носик на довгий, але зручний хобот. А ще на читачів чекає знайомство із Диким Котом, який гуляв сам по собі, і, звісно, зі справжнім героєм, сміливим і безстрашним мангустом Рікі-Тікі-Таві.

«Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон» Річард Бах

Повсякденне життя мартинів – це рутинна боротьба за існування, в якій немає місця легкості, висоті і мистецтву21_21_3 польоту. І саме це бентежить молодого мартина на ім'я Джонатан Лівінгстон, який мріє підкорити небеса. Але замість того, аби просто мріяти і страждати, він береться знову і знову вдосконалювати свій політ. Але коли ти живеш у зграї, такий нонконформізм має свої наслідки: Джонатана Лівінгстона інші птахи проганяють геть. Саме це вигнання стає першою сходинкою на шляху до самовдосконалення і виходу на нову вишину, нові небесні простори і життя у новому товаристві.

Проста, світла, сповнена оптимізму, ця повість-притча – це історія, яка багатьом людям насправді допомагає розправити крила і зробити своє життя якісно інакшим. Так, як це зробив Джонатан Лівінгстон, мартин.

«Шосте вимирання» Елізабет Колберт

21_21_4Книга розповідає про рідкісні тварини. Ця науково-популярна книга розповідає про види живих істот, які опинилися на межі вимирання або й узагалі зникли з лиця Землі. Журналістка Елізабет Колберт спілкувалася із вченими, відвідувала лабораторії, вирушала в дослідницькі експедиції, аби вивчити природу того, що називають «шостим вимиранням» – одним із наймасштабнішим за всю історію планети винищенням тварин, птахів, молюсків, плазунів і найкрихітніших організмів, яких ми найчастіше й не помічаємо, але які становлять величезний інтерес для науки і неймовірну цінність для екосистеми Землі.

З цієї книги ви дізнаєтеся про блискавичне вимирання панамських золотавих жаб, про трагічну долю безкрилих гагарок і про те, як забруднення повітря зрештою призводить до того, що морська й океанічна вода поступово розчиняє панцирі молюсків. Простими словами про складні речі – саме так пише авторка, і картина, у яку складаються 13 розділів цієї книги, спонукає читача добряче замислитися про екологію і про майбутнє нашої планети.

«Хто зробить сніг?» Мар'яна і Тарас Прохаськи

Прочитавши цю книгу, на якусь мить хочеться стати кротом і замешкати у цій дивовижній родині, де тато збирає21_21_5 новини для лісової газети, а мама, окрім піклування про своє численне сімейство, знаходить час для того, аби розвивати свої таланти і прислухатися до своїх бажань, – приміром, грати на контрабасі і вивчати іноземні мови. Діти, особливо наймолодші, Повз і Муркавка, досліджують найцікавіші місцини рідного лісу і спостерігають за тим, як міняється природа упродовж року, бавляться зі своїми друзями-звірятами, насолоджуються простими радощами – літнім пікніком, осіннім пленером, горнятком гарячого напою у кав'ярні, за дверима якої уже потріскує мороз.

Ця тепла і затишна книга не розкаже про те, як насправді живуть кроти. Зате на прикладі кротячого сімейства навчить тішитися життю, просто відповідати на важкі запитання і розставляти пріоритети так, аби враховувати інтереси свої і своїх найближчих.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу