«Про економіку і екологію»: бліц-інформ

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 07 листопада 2020 15:47

ztmlja_nas_dim«Як пов'язані економіка та екологія?», - можливо запитаєте ви. Будемо розбиратися.

Планета Земля – наш спільний дім. Наша планета дає прихісток і все необхідне для життя і людині, і тварині, і рослині. Останнім часом людина внаслідок своєї діяльності трошки потіснила тваринний світ, завдала чималих збитків рослинному світу, та й здоров'ю людства наша діяльність завдає великої шкоди.

Чи існувала ця проблема раніше?

Виникли екологічні проблеми не сьогодні й не вчора. Як свідчать стародавні літописи, ще близько 4 тисяч років тому вавилонський цар Хаммураті, а пізніше - китайські й монгольські імператори та європейські монархи вже дбали про збереження природи й видавали накази про охорону лісів, трав'яного покриву степів, водних джерел.

Українська козацька старшина, незважаючи на надзвичайне багатство нашої природи тих часів, теж уболівала за збереження довкілля й видавала ряд наказів і документів про охорону придніпровських лісів і лук, заборону спалювання лісів, браконьєрства, хижацького знищення звірів та риби.

Екологія і сучасність

planeta_zemljaІз розвитком цивілізації та науково-технічного прогресу, бурхливим зростанням кількості населення на планеті Земля, обсягів виробництва та його відходів проблеми стосунків між природою та суспільством дедалі загострюються. Страшною дійсністю стали голод, отруєні річки та моря, задушливе шкідливе повітря у великих промислових центрах, загублені ліси, сотні зниклих видів тварин і рослин, загроза кліматичних аномалій, ерозія та майже повне виснаження ґрунтів у аграрних районах.

Нині людство дбає про власні інтереси та задоволення постійно зростаючих потреб, використовує ресурси планети, не враховуючи ні закони природи, ні жахливі наслідки, спричинені експлуатацією природних багатств. Задля забезпечення високого рівня виробництва та отримання надприбутків використовуються технології, які призводять до високого ступеня забруднення довкілля, завдають величезних збитків природі і самій людині.

Поширюються незнані досі хвороби, зростає смертність людей продуктивного, працездатного віку. Нині від екологічного забруднення навколишнього середовища людей гине більше, ніж загинуло під час світових воєн.

Як запобігти екологічній кризі?

Правильно використовувати природні ресурси. Природокористування може бути раціональним і нераціональним.green-ecomomy

Раціональне — це високоефективне, розумне господарювання, яке не призводить до різких змін природно-ресурсного потенціалу і підтримує та підвищує продуктивність природних комплексів або окремих об'єктів, їх красу.

Нераціональне — це таке, в результаті якого природа втрачає здатність до самовідновлення, саморегулювання й самоочищення, порушується рівновага біологічних систем, вичерпуються мінеральні ресурси, погіршується виконання рекреаційних, оздоровчих та естетичних функцій природних об'єктів. Нераціональне використання може бути як навмисне, так і випадкове чи супутнє.

Показовим прикладом нераціонального використання природних ресурсів може слугувати незаконний видобуток бурштину на Рівненщині. Ліс та землі, хаотично пориті "чорними" копачами, неможливо відновити, б'ють на сполох екологи. Бездіяльність держави у протидії нелегальному видобутку бурштину загрожує Україні екологічним лихом.

Світ за раціональне природокористування

Тому питання раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища перебувають в центрі уваги світової спільноти. Досвід розвинених країн світу показав, що могутність держави визначається перш за все високим рівнем культури і технологій, в тому числі — культури природокористування. Цей же досвід, а також досвід вітчизняного господарювання переконують, що рухатися далі шляхом старого економічного розвитку неможливо, потрібна нова концепція природокористування.

Економіка природокористування

Економіка природокористування — новий розділ екології, в якому вивчаються питання економічної оцінки природних ресурсів, негативний вплив забруднення природного середовища, процеси та явища суспільного життя, викликані нестачею природних ресурсів, величезним зростанням виробництва й забрудненням усіх сфер Землі. Як і в інших науках, базою економіки природокористування є знання основних екологічних законів, законів розвитку природи й суспільства.

Принципи природокористування в XXI ст.:

  • Підхід до вивчення будь-якого природного об'єкту чи процесу має бути універсальним, цілісним, в основі якого лежить ідея єдності світу, тісних взаємозв'язків всіх явищ і процесів у природі, невідворотність розплати за будь-які втручання в довкілля.
  • Будь-яка людська діяльність повинна супроводжуватися думкою, що людина — частка природи, елемент її, який своїм функціонуванням не має права порушувати гармонію життєвих процесів біосфери.
  • Моделювання стратегії еколого-економічного розвитку націй і людства в цілому повинно йти шляхом поліваріантного прогнозу. Ці прогнози мають передбачити кілька співвідношень наслідків розвитку нашої цивілізації: які прогнозуються і які проектуються; які прогнозуються, але не проектуються; які не проектуються і не прогнозуються. І чим демократичніше, цивілізованіше буде суспільство, тим більше буде гарантій вибору соціально-економічних і науково-технічних рішень з наслідками, які прогнозуються і проектуються.
  • Нова цивілізація в процесі свого розвитку повинна виробити принципово іншу матеріальну основу — спрямування суспільно-виробничої технології формування природно діючих систем, які здатні здійснювати еквівалентний обмін речовини і енергії між суспільством і довкіллям.

Нині суспільство й навколишнє середовище слід розглядати як складну соціально-еколого-економічну систему. Сучасний підхід з урахуванням екологічних наслідків має обов'язково включати розрахунок показників шкоди, заподіяної забрудненням чи негативними змінами природного середовища.

Головна наша місія — створити соціум, який буде жити в гармонії з природою. Тому в першу чергу нам слід навчитися усвідомлювати власну відповідальність за навколишній світ.

Як навчитися жити в гармонії з природою

  • Пізнавати

Постійно пізнавати щось нове про навколишній світ, про те, що на нашій планеті одночасно живе неймовірно велика кількість людей, і вклад вдовкілля кожного не втрачає своєї значущості на загальному фоні. Що кожна наша необережна дія чи несвідоме ставлення до природних ресурсів можуть завдати непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Дорослі мають інформувати та навчати дитину правильному поводженню у соціумі якомога раніше. Розмовляти з дитиною на тему довкілля дуже зручно на прогулянці, на пікніку та у подорожах. Це не потребує додаткових зусиль, а головне - підкріплювати слова діями, показувати відповідальне ставлення до природи на власному прикладі.

Розказувати цікаві факти про екологію дітям. Наприклад про те, що дуже багато дерев в цьому лісі виросло завдяки тому, що якась білочка «забула», де заховала жолудь.

Одна викинута на землю батарейка здатна забруднити двадцять квадратних метрів ґрунту або 400 літрів води! Далі шкідливі речовини можуть потрапити в організм людини або тварини, де будуть накопичуватися.

  • Читати

Читати книги про екологію. Це цікаво і корисно як для дітей, так і для дорослих. Такого роду книги показують дітям казкову красу світу навколо нас. Вони розповідають про те, чого робити не варто, відповідаючи на питання "чому?"

  • Грати

Батьки і діти можуть цікаво провести час вдома за екологічною грою, наприклад, місія по сортуванню сміття чи пошуку контейнера для нього. Такі ігри допомагають привчити дітей до порядку. З часом можна ускладнювати завдання, шукаючи не просто смітник, а контейнер для конкретного типу відходів.

Вигадувати екологічні ігри. Спробуйте вигадувати способи пояснити дитині, чому треба економити електроенергію та воду. І підкріплювати слова практикою.

Так, наприклад, можна показати скільки води вилиється за той час, доки дитина чистить зуби. Беремо глибоку тару чи відро і підставляємо під кран, поки дитина умивається. Таким чином ми продемонструємо кількість води, що була витрачена дарма.

  • Надайте речам друге життя

    Робити цікаві рукодільні речі. Надайте речам друге життя. Саморобки з пластикових пляшок або старих журналів – один із способів реалізувати творчий потенціал. Покажіть дитині, що не обов'язково одразу відправляти пластикову пляшку у смітник, адже з неї можна зробити щось цікаве.

В інтернеті багато ідей для подібних виробів. Долучайтеся всією родиною та зробіть спільне дозвілля корисним для довкілля.

Поміркуймо!

green-icon-recycling-vector_270-163243Екологічна криза — морально-етичний виклик людству. Ліквідація глобальної екологічної кризи є на сьогодні найважливішим завданням. Ми - люди кінця XX – початку ХХІ століття опинилися у подвійній ролі - свідків і винуватців катастрофічних змін у навколишньому середовищі. Ми бачимо це, розуміємо серйозність проблеми, але чому ж тоді не припиняється цей страшний "марафон", що неминуче приведе людство до загибелі?

Про це має подумати кожний мешканець планети Земля та зробити маленькі кроки назустріч великій справі у подоланні екологічної кризи!

Вона не повинна спустошити наш спільний дім та перетворити планету Земля на безлюдну пустелю.

За порятунок своєї планети має відчувати відповідальність кожна людина від 3 до 103 років!

Література до теми

Читачів, які хочуть докладніше заглибитися у цю тему, запрошуємо до бібліотеки. Журнали"Паросток", "Колосок", "Школа юного вченого", науково-популярні книжки, енциклопедії, довідники дадуть відповіді на всі запитання щодо теми.

                       ekonomika_ekologijf                                                                      


 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу