Книжкові пристрасті успішних людей

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 08 грудня 2020 16:51

zastavka_yspihХочете знати одну спільну звичку усіх успішних людей?

Вони всі багато читають. Успішні люди – це перш за все успішні читачі. Один із найбагатших підприємців світу Уоренн Баффетт на питання про секрет його успіху, вказав на купку книжок на його столі. "Читаю щодня 500 сторінок такої літератури. Ось як працюють знання. Вони нарощуються, як складні відсотки. Кожен із вас може це робити, але я гарантую, що не кожен візьметься за це", – каже Баффетт. Так, читання – це важка робота думки, духу, фантазії. Проте винагорода за цей тяжкий труд – успіх у всіх сферах життя.

vladykaВладика Венедикт, протосинкел ЛА УГКЦ каже: «Я не можу назвати одну книгу, яка змінила моє життя. Вважаю, що людина в день має читати щонайменше годину. Якщо дві, три – це вже чудо. Де знайти цей час? Він є завжди. Які книги? Кожному інша книга промовить. Треба завжди вчитися, це допомагає дивитися на світ з різних площин.»

І він не один такий. Ось декілька прикладів топ-бізнесменів та підприємців, які зробили читання найважливішою частиною свого стилю життя. Вони впевнені: книжки роблять людей успішними. Навіть попри напружені дні, керівники компаній і світові підприємці знаходять час на читання. І навіть більше: вони вважають тексти однією із запорук своїх досягнень.

Білл Гейтс

bil_gejtsКолишній генеральний директор Microsoft зізнався, що читає 50 книжок на рік або приблизно одну на тиждень. Більшість з них стосуються громадського здоров'я, технологій, бізнесу та науки. Щоб мати час для читання, Гейтс бере із собою книжку всюди, куди б він не йшов. Часом мільярдер читає й романи, зазвичай пізно ввечері. Та частіше він намагається обирати ті книжки, які допомагають здобути практичні навички чи знання.

Марк Цукерберг

mark_zukenbergУ 2015 році генеральний директор компанії Facebook пообіцяв читати одну книжку щотижня "з акцентом на вивченні різних культур, вірувань, історії та технологій".

"Книги дозволяють вам повною мірою вивчити тему і зануритися в неї глибше, ніж більшість засобів масової інформації", — писав він.

Опра Вінфрі

opraВедуча ток-шоу розповідає про свої читацькі звички у Книжковому клубі Опри. Вінфрі назвала читання "своїм особистим шляхом до свободи". "Книжки дозволили мені побачити світ за межами маленької кімнати моєї бабусі", — каже вона. Опра вважає, що книги дали їй "силу побачити можливості", які більші за її тодішнє становище.

Вона каже, що виробляти звичку до читання потрібно змалечку. Для цього Опра радить стежити, щоб діти читали принаймні протягом 30 хвилин щодня.

Ілон Маск

ilon_maskЗадовго до Tesla і навіть до PayPal, молодий Ілон Маск читав науково-фантастичні романи по 10 годин на день. Крім того, він прочитав енциклопедію "Британіка" у дев'ять років. Все про ракети Маск дізнався саме завдяки цій звичці. На запитання, як йому вдалося стільки вивчити про польоти в космос, бізнесмен відповів: "Я читав книжки".

І це не окремі приклади. Дослідження 1200 заможних людей показало, що усі вони люблять читати.

Що читають успішні люди

Вони дуже прискіпливо обирають книжки для самоосвіти, а не для розваги. Вони вірять, що книжки – це шлях до навчання та знань.

Є одна відмінна риса між заможними читачами та менш заможними: багаті люди читають для самовдосконалення, освіти та успіху. Натомість бідніші люди читають для розваги.

Успішні люди обирають навчальні посібники та наукові статті, замість романів, жовтої преси та журналів. І зокрема вони люблять читати біографії та автобіографії інших успішних людей для натхнення та порад.

Є багато прикладів, коли успішні люди покинули школу чи університет не довчившись, але при цьому вони не припиняли вчитись. І читання – це ключовий секрет їхнього успіху.

Як читають успішні люди

  • В першу чергу Ви повинні зрозуміти, навіщо читаєте. Ваша мета буде захищати Вас від непотрібної та направляти Вас до корисної інформації, сприяти розвитку читацьких уподобань. Завдяки розумінню цілі Ви перестанете читати бездумно. Необхідно дотримуватися інформаційної дієти.
  • Будьте залучені в читання, адже читання - це більшою мірою розмова, ніж лекція. Читаючи чиїсь слова, Ви вступаєте в німий діалог з автором. Ви можете підтримувати розмову і запам'ятовувати інформацію на багато років або дати авторові «договорити» до кінця книги, а потім дозволити словами зникнути з пам'яті. Кращий спосіб навчитися - підтримувати бесіду.
  • Не дозволяйте своїм очам просто ковзати по сторінках, коли читаєте. Міркуйте про матеріал. Виділяйте або відзначайте шматки тексту, які здаються важливими або суперечливими. Встановлюйте зв'язки з уже прочитаними книжками та статтями. Записуйте свої запитання, свої ідеї, свої враження.
  • Не читайте швидко. У століття ефективності ми намагаємося опанувати інформацію так швидко, як тільки можливо. Але читання вимагає часу. Вся користь від нього проявляється не відразу, зазвичай після прочитання значної частини книги. Швидкість читання - це навик, який можна і потрібно доводити до досконалості. Але здатність швидко вбирати слова за рахунок обробки основної інформації приходить з досвідом, сама собою. Ваш мозок буде тим швидше обробляти мову та ідеї, чим частіше ви будете взаємодіяти з ними. Тому для початку згадайте свою основну мету: Ви хочете додати книгу в чек-лист або насправді навчитися чомусь новому?
  • Інша перевага читання полягає в тому, що Ви отримуєте задоволення від самого процесу. Без заїждженої філософії, вища мета життя - це радість. Деякі ідеї занадто важливі, в них занадто багато вкладено, щоб пробігтися по ним очима. Пам'ятайте, що Ваша ціль - навчитися, а не прочитати якомога більше книг.
  • Вибирайте формат, який підходить саме Вам: паперова книга, електронна або аудіо.
  • Записуйте та переглядайте. Осмислення прочитаного - це ключовий момент, і воно не повинно припинятися, як тільки ви закінчили читати книгу. Час від часу звертайтеся до улюблених уривків - це кращий спосіб утримати в пам'яті найважливіші частини книги. Це допоможе застосовувати на практиці знання, коли виникає відповідна можливість або ідея.
  • Обробляйте та аналізуйте. Розробіть систему перевірки своїх записів. Наприклад, робіть щомісячний огляд останніх заміток або відбирайте по тегам ті, що будуть потрібні Вам у роботі, для саморозвитку або для налагодження відносин з іншими людьми. Аналізувати замітки можна послідовно або випадково.
  • Використовуйте на практиці нові знання. У Вас накопичився великий запас знань. З'являється логічне запитання: що робити з усім цим матеріалом? Звичайно, застосовувати його на практиці!
  • Збирайте книги і статті, діліться ними. З правильним підходом читання може змінити Ваше життя. А іноді - і життя людей навколо Вас. Стільки чудових ідей припадає порохом на полицях!

Незважаючи на уявну простоту, кожна з цих порад може серйозно змінити Ваш підхід до читання і обсяг засвоюваного матеріалу. Пам'ятайте, знання - це потенціал. Але щоб його реалізувати, потрібно запам'ятовувати і використовувати знання. Тож читайте із задоволенням!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу