«Співанки Марійки Підгірянки»: до 140-річчя від дня народження

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 11 березня 2021 10:48

pidgirjanka_2021

Барвисте і самобутнє поетичне намисто Марійки Підгірянки!

Воно й сьогодні здатне порадувати спраглих на щире й талановите художнє слово – не тільки дітей, а й дорослих. Воно вчить малят, «як зло оминати, а добро чинити». Дорослим дає повчальний приклад, як у найнесприятливіших умовах слід боротися і працювати для майбутнього свого народу.2021_2021_30

Творчість поетеси – то справжня материнська енциклопедія, на якій виховувалися і виховуються цілі покоління. Поет Дмитро Павличко добре сказав, що слово поетеси Марійки Підгірянки серед чесних людей не пропаде ніколи.

Її щирі мелодійні вірші допоможуть дітям краще запам'ятати букви, засвоїти арифметичні дії, пізнати різноманітні явища природи. Ці книжечки - для дітей, яких поетеса палко любила до кінця свого життя.

Тернистим був шлях Марії Омелянівни Домбровської, подвижниці народної освіти і невтомної громадської діячки у колишній Галичині. Скільки роботи перероблено нею, скільки сили та енергії віддано дітям, для яких вона була щирим другом і порадницею, а її вірші могли зустріти учні у читальнях, у букварах. Щирі мелодійні вірші Марійки Підгірянки допомагали дітям запам'ятати букви, засвоїти арифметичні дії, пояснювати різноманітні явища природи. Більшість творів поетеса написала для дітей і про дітей. Авторка щедро використовує фольклорні мотиви, її вірші ніжні і легкі, часто нагадують українські народні пісні.

Марійка Підгірянка - псевдонім, справжне ім'я - Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська – видатна українська письменниця, поетеса, член Спілки письменників України. Більше про Марійку Підгірянку можете прочитати тут

Мультимедійна літературна гра "Загадки від Марійки Підгірянки"


 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу