"Бібліотека як ...принада": до Всеукраїнського дня бібліотек

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 01 жовтня 2021 10:35

 01_10_2021Сьогодні бібліотека заохочує до читання не тільки книжками.

У тих, хто давно не відвідував бібліотеку, чи не познайомився з нею взагалі, засів стереотип, що бібліотека – ще сумне приміщення, із запахом плісняви і старих книжок. Приємно вразимо!

Нова українська бібліотека має сучасні принади. Які саме? Читайте! Дивіться відеоролик «Бібліотека як ...принада»!

Бібліотечний простір сучасних бібліотек вражає і надихає: великі світлі зали бібліотеки мають різні зони: для читання, для ігор, для перегляду фільмів, для зустрічі з письменниками тощо. Крісла-груші, диванчики, пуфи, зручні столи та стільці, WI-FI, великий екран, комп'ютери, ляльковий театр – все це заохочує не тільки взяти книжку, але й залишитися у бібліотеці. Так і роблять наші читачі!

У бібліотеці пахне по-різному...інколи кавою, інколи яблуками, інколи лавандою, інколи чаєм з лимоном і обліпихою, інколи магією! Кожен день і кожен захід привносить свій аромат, але гарною книжкою пахне завжди!

У нас з'явилися нові культурні звички: завжди з посмішкою до дитини чи до будь-якого відвідувача. Слова «гарного дня», «смачного читання», «приємного читання», «завжди раді вам» - стали невід'ємною складовою спілкування і з дітьми, і з дорослими відвідувачами.

Бібліотека стала привабливою, сучасною, зручною, і читачі із задоволенням вчиться, грають, відпочивають у ній.

Персонал бібліотеки давно став присутнім у мережі Інтернет, у соціальних мережах Фейсбук, Вайбер. З'явився новий вид обслуговування в бібліотеці: домовитися про зустріч, повідомити про захід, про заборгованість чи про те, що з'явилася давно очікувана книжна, - все це робиться у бібліотеці у один клік! Тож соціальні технології використовуються бібліотекарями все більше і це звільняє час на іншу важливу роботу.

Бібліотека стала місцем, де діти можуть долучитися до ігрової культури. Для відвідувачів створений простір для гри та зібрані найпопулярніші сучасні та випробувані часом настільні ігри.

Бібліотека також стала місцем, де кожна дитина може спробувати свої таланти в ручній праці. Майстер-класи з виготовлення різноманітних поробок з паперу, тканини, з бісеру, створення прикрас, з малювання тощо проводяться постійно, та заохочують багатьох дітей різного віку. Таким чином бібліотека підтримує культурний розвиток дитини.

Сервісною принадою у бібліотеці є і музикотерапія. Музика здатна впливати на рецептори шкіри, активізувати функції нервової системи, зменшувати больовий поріг, регулювати виділення гормонів, що знижує стрес, впливати на серцевий ритм і пульс, підвищувати і знижувати кров'яний тиск, знижувати м'язову напругу і покращувати координацію рухів. 15-20 хвилин прослуховування мелодії без слів володіють заспокійливим ефектом.

Діти сприймають музику «внутрішньо», не заглиблюючись у її зміст. Вони розслабляються у зручних кріслах, розчиняючись у звучанні музики, а мелодія немов тече крізь них. Використовувати музику для релаксації можна також під час малювання, слухання казок, рухливих ігор, майстер-класів.

Мелодія Ф. Шопена «Мазурка» та І. Штрауса «Вальс» - зменшують почуття тривоги, дратівливості - Л. Бетховена «Місячна соната», для загального заспокоєння, задоволення використовуємо мелодію І. Брамса «Колискова», К. Дебюссі «Місячне світло». Симптоми напруженості знімає прослуховування музики І. С. Баха «Концерт ре-мінор для скрипки». Для зменшення головного болю, емоційної напруги можна прослухати А. Хачатуряна сюїту «Маскарад». Для підняття життєвого тонусу, поліпшення самопочуття слухаємо музику Ф. Ліста «Угорська рапсодія».

Ще однією принадою у сучасній бібліотеці є тварини - анімалотерапія.

Спеціально навчені собаки-слухачі.

15 років тому в дитячих бібліотеках Солт-Лейк-Сіті (США) з'явилися спеціально навчені собаки-слухачі. Складнощі з читанням у дітей часто пов'язані з тим, що дитина соромиться читати перед класом і вчителем, боїться допустити помилку. Батькам теж не завжди вдається слухати спокійно і зацікавлено. Так, багато хто знає, що не слід робити зауваження дитині під час читання, але часто утриматися від виправлень дуже складно. Дитина і батьки нервуються, процес навчання перетворюється на своєрідні тортури.

Собаці ж все одно, як дитина читає, швидко чи повільно, добре чи погано. Дітям подобається, що собака мовчки слухає їх недосконале читання, у собаці вони знаходять вдячного слухача і товариша.

Методика, запроваджена американськими бібліотекарями, поширилася по всьому світу. У Фінляндії такі собаки навіть числяться в штаті співробітників бібліотек. В Україні ж такий чотирилапий спеціаліст поки що існує в єдиному екземплярі і на волонтерських засадах. Унікальна собака-слухач на ім'я Кіміко займається з малюками читанням у Херсоні на базі КЗ "Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара".

Коти у бібліотеці.

Коти у бібліотеці є частиною дуже давньої традиції. Ще у Стародавньому Єгипті та багатьох країнах Європи у середньовіччі котів заводили у бібліотеках, щоб ті полювали на мишей, а відтак запобігали псуванню рукописів. Звісно, вони були не лише «мисливцями», але й складали чудову компанію бібліотекарям.

Сьогодні коти теж є частиною багатьох бібліотек, хоча їхня основна роль вже не полягає у полюванні на мишей. За результатами дослідження компанії «Iron Frog Productions», відомо 809 сучасних бібліотек у всьому світі, які відзначають День котів. До того ж, 302 з цих пухнастих друзів постійно мешкають у бібліотечних залах різних країн.

Сучасні бібліотеки чекають на вас! Приходьте!

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу