Дмитро Красицький – письменник, шевченкознавець і правнук Т. Шевченка: до 120-річчя від дня народження

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 04 листопада 2021 11:17

kr_7Книги Дмитра Красицького допомогли багатьом підліткам більше дізнатися 

про життєву долю Кобзаря, лірично та емоційно розказали про дитячий та юнацький світ Тараса Шевченка. 7 листопада виповнюється 120 років від дня народження українського письменника, шевченкознавця Дмитра Филимоновича Красицького (1901 – 1989). Його книги і сьогодні актуальні, вони розкривають перед читачем складний, цікавий та повний боротьби життєвий шлях Тараса Шевченка.

Д. Ф. Красицький народився в 1901 р. у родині селян-бідняків у с. Зелена Діброва на Черкащині. Генеалогічне дерево Д. Ф. Красицького свідчить, що його прабабкою була Катерина Григорівна Шевченко (1806–1850) – старша сестра геніального Кобзаря, яка в 1823 р. взяла шлюб з Антоном Григоровичем Красицьким (1794–1848). У них народилось 12 дітей, з яких до повноліття дожили лише четверо: Федір, Степан, Яким та Максим. Яким Антонович був дідом Дмитра Красицького по лінії батька Филимона Якимовича. 1924 р. Дмитро закінчив Київський інститут народної освіти. Дмитро Красицький – відомий український письменник, який все життя займався шевченківською тематикою. У нього вийшло багато книг, зокрема про дитинство й юність Шевченка.

Д. Красицький – дітям: біографічні повісті, оповідання і нариси про Т. Шевченка

                    kr_6

  • "Дитинство Тараса"

Розповіді племінників поета лягли в основу оповідань про дитинство Тараса Шевченка. Дмитро Красицький не просто переповів нам ці розповіді, але й додав поетичний домисел. Силою своєї художньої уяви письменник створив образ живого Тараса та те оточення, у якому зростав великий син українського народу.

  • "Юність Тараса"

З щирою любов'ю розповідає правнук Тараса Шевченка по сестрі Катерині про Тараса-юнака, про його життя у Вільні та Петербурзі, де він служив козачком у пана Енгельгардта, змальовує соціальне оточення, в якому формувався майбутній поет і художник.

  • "Тарасові світанки"

До книги увійшли «Дитинство Тараса», «Юність Тараса», «Тарас - художник». Значна частина біографічних відомостей була звірена в Центральному історичному архіві, Державному музеї Т.Г. Шевченка Академії наук України.

  • "Тарас - художник"

Книжка «Тарас - художник» є продовженням попередніх повістей Д.Ф. Красицького «Дитинство Тараса» та «Юність Тараса».

  • "I оживе добра слава"

В книзі розповідається про петербурзький період життя поета, навчання у Академії мистецтв, арешт та заслання до Оренбурзької губернії, про участь Шевченка у експедиції по Каспію, тяжкі роки солдатчині, повернення до Петербургу та останні роки життя поета.

  • "Смерть i похорони Шевченка"
  • "Великий Кобзар у пам'яті народній"
  • "Тарасова земля"
  • "Дітям про Шевченка"
  • "Роздуми над словом Шевченка"

Приходьте до бібліотеки! Книжки Дмитра Красицького чекають на вас!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу