Життя Україні – честь собі: патріотичний нарис до Дня Гідності та Cвободи.

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 15 листопада 2021 15:42

2021_21_9День Гідності та Свободи – це не про один день, це про людей,

їхні принципи, досягнення й досвід, які стосуються майбутнього цілих поколінь. Саме цього дня, 21 листопада, з різницею у дев'ять років, розпочалися дві революції, які змінили долю сучасної України, - Помаранчева революція 2004 року та революція Гідності 2013-2014 років.

Саме з цих подій розпочався новий відлік історії нашої країни, який дав початок трансформації політичної, культурної та соціальної сфер, розбудови вільного, демократичного громадянського суспільства, утвердження в Україні гуманістичних демократичних цінностей.

Цьогорічний День Гідності та Свободи проходитиме під гаслом «Вільні творять майбутнє». Головна ідея полягає в тому, що, попри різні політичні погляди, українці вміють об'єднатися задля обстоювання основних цінностей. Прагнення свободи пробуджує гідність. Так було у 2004 році під час Помаранчевої революції та у 2013-2014 роках під час Революції Гідності.

Як відзначати цей день?

  • У кожному місті є пам'ятні знаки, пов'язані з цими подіями. Адже відстоювання власної гідності та свободи коштувало Україні багатьох життів патріотів. Принести квіти, згадати героїв, які своїм життям виборювали нам свободу та гідне життя, - все це буде доречно, патріотично і по-людяному.
  • В цей день можна відвідати театральні вистави, літературно-пісенні дійства, що проходять на сценах вашого населеного пункту.
  • В цей день можна розпочати читання книг, темою яких є події Помаранчевої революції та Революції Гідності.
  • Вивчення та декламація віршів на цю тему у вузькому колі друзів чи на майдані вашого населеного пункту.
  • А головне – кожен має пам'ятати, за що повстав український народ у двох революціях. Робити все від нього залежне, щоб наша країна була вільна, демократична, з гідними умовами життя для кожного українця, з європейськими цінностями. Будуємо Україну, наш спільний дім, разом!

-

Що варто прочитати про події двох революцій дивись у цих статтях сайту

Що читати про Революцію Гідності та Свободи

"Майдан. Таємні файли", Брати Капранови

2021_21_1Настав час дізнатися правду про Майдан. У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею. Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків? Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла.

"Війна за свідомість. Російські міфи про Україну та її минуле", Віктор Брехуненко

2021_21_2У книзі за допомогою наукових аргументів спростовуються ключові російські міфи про Україну та українську історію. Проаналізовано ідеологічну спрямованість кожного міфу, історичне підґрунтя російських спекуляцій, обґрунтовано підстави заперечення спотворених образів нашого минулого, цілеспрямовано нав'язуваних Москвою ось уже протягом кількох століть. У тих випадках, коли сучасний міф має довгу історію, простежено еволюцію його змісту.

"Незавершена війна. Історія протистояння України з Росією в 2014–2015 роках", Олександр Сурков

2021_21_3Унікальна книга, яка наповнена детальним та хронологічним оглядом всіх військових операцій російсько-української війни 2014-2015 років. - 250 ілюстрацій та карт бойових дій.

До уваги читачів - ґрунтовний аналіз бойових дій, що відбувалися в зоні проведення Антитерористичної операції в 2014-2015 роках. Ким, коли і за яких обставин ухвалювалися ключові для ходу гібридної війни рішення, як відновлювалася майже знищена за попередні роки українська армія, яку роль відігравали добровольчі формування, завдяки чому вдалося зупинити просування ворога вглиб країни - інформацію для висвітлення цих та низки інших важливих питань автор, офіцер оперативного резерву та військовий експерт Олександр Сурков, отримав безпосередньо від тих, хто від самого початку керував військами, планував бойові операції та брав на себе відповідальність за доленосні для країни події.

Книга призначена для широкого кола читачів, що прагнуть отримати об'єктивне уявлення загалом про "кухню" сучасної війни.

"Літопис Революції Гідності", Михайло Вітер

2021_21_4Євромайдан уже стає історією, відходить на другий план на тлі російської військової агресії. Існує небезпека, що ця велика подія в житті нашої епохи з часом втратить свою значимість, буде по-іншому трактована різними псевдоісториками. Так вже було з багатьма визначними сторінками історії України. Тому дуже важливо зберегти і передати нащадкам правду про події, настрої, трагедії і перемоги того часу.

"Майдан. Події - свідчення - менталітет", Олександр Стражний

2021_21_5У цій книзі подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 — лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на тлі голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Розгляд, зроблений не просто учасником Руху Спротиву, але й психіатром, надає фактам неочікуваного осмислення. Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях — він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і врешті-решт діє. Аналізуючи поведінку учасників Руху Спротиву і пересічних громадян, які підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки — які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які — залишилися "незадіяними". Завершується книга підсумком — яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану і що може чекати на Україну в майбутньому.

"111 дней майдана: Записки киевлянки", Юлія Орлова

2021_21_6Книга безпосередньої учасниці подій Майдану киянки Юлії Орлової – це синопсис історичних подій у Києві протягом трьох місяців кінця 2013 - початку 2014 року – день за днем, ніч за ніччю, ніяких фантазій – лише гола-голісінька правда. Це книга про київську протестну культуру, яка стала визначним явищем новітньої всесвітньої історії. Це книга про киян і про тих, хто солідаризувався з киянами, приїхав у Київ і став творцем і учасником Революції Гідності. Книга має вигляд щоденника, і справді, це добірка Юлиних постів у мережі фейсбук. Тож окрім отримання доброї порції історичної правди без прикрас і фантазій, читач має змогу стати свідком народження нового літературного жанру, який видавництво "Дуліби" назвало як timeline-роман.

"Євромайдан. Звичайні герої", Наталія Гук

2021_21_7Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013 – 2014 років. Тут усього потрошку: долання меж і страхів, шалена любов до Батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття й відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю, буденні дива. Але основа всіх подій єдина – прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова «неможливо».

"Як вмирає правда про Майдан...", Олексій Баганець

2021_21_8Євромайдан, Революція Гідності, барикади на столичному Хрещатику, палаючі шини, кров поранених і вбитих на Майдані – усі ці події змінили нас, ми виросли в своїй національній самосвідомості. Ми відчули свободу і хочемо знати правду. Зокрема, правду про те, чому до сьогодні більшість злочинів, пов'язаних зі згаданими подіями, доcі не розкриті, а злочинці перебувають на волі. Чому так сталося і хто в цьому винен? Саме на ці питання і пробує дати відповідь автор книги «Як вмирає правда про Майдан...» Олексій Баганець, професійний юрист, який після Революції Гідності, будучи за-ступником Генерального прокурора України, організовував та координував роботу перших слідчих груп із розслідування цих справ, до свого звільнення з ГПУ. Це статті, написані ним на цю тему протягом кількох останніх років.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу