«Візьму собі твою співочу душу...»

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 15 квітня 2011 10:25

Леся Українка

Свій шедевр – драму «Лісова пісня» Л.Українка написала на Кавказі всього за 12 днів. Це було влітку 1911 року. 100 років він зачаровує читачів своєю поетичністю, гармонією почуттів та щирістю, і залишається донині актуальним. Вистави за цим твором не сходять з театральних лаштунків.

Які ж джерела цього твору?

Останні 10 років свого життя Леся Українка жила в Києві, на Кавказі, у Криму, в Італії. Вологий клімат Волині та Полісся шкодив її здоров'ю. А так хотілося побувати в місцях свого дитинства! У листі до матері 2 січня 1912 року Л. Українка зазначала, що «Лісова пісня» з'явилася в результаті спогадів про дитинство, проведене на Волині, коли її навіки зачарував образ лісової русалки-мавки.

Лісова пісняМайже кожен рядок «Лісової пісні» має фольклорну основу, уся вона зіткана з казок, легенд, заклинань, ворожінь. Ліси, озера, села з рідної Волині. Цікаво, що всіх не казкових персонажів узято безпосередньо із життя, змальовано з тих людей, яких Леся добре знала. Прототипами героїв драми стали волинські селяни, зокрема Лев Скулинський, чиї розповіді так любила слухати Леся в дитинстві. Під час читання драми потрапляємо у царство фольклорних образів, витворених фантазією мешканців Волинського Полісся. Фольклорно-фантастичні персонажі драми знайомлять нас із давніми уявленнями народу про світ природи. Кожен міфічний образ, створений народною уявою, сповнений великої мудрості, моралі, поезії...

У драму-феєрію поетеса вклала «цвіт душі» і вилила зі свого серця «те, що не вмирає». «Лісова пісня» – це гімн природі і красі людських почуттів – коханню і вірності.

Читайте! Насолоджуйтесь!

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу