125 років від дня народження Алана Мілна

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 17 січня 2012 09:39

Алан МілнЮвілеї автора і його героя майже співпадають. У минулому році святкував своє 85-річчя Вінні-Пух, улюбленець дітей усього світу, а 18 січня 2012 року виповнюється 125 років від дня народження Алана Александра Мілна (1882—1956).

Народився Алан Мілн 18 січня 1882 року в Кілберні, Лондон, Великобританія. Повне ім'я — Алан Александр Мілн.

Шотландець за походженням, Алан Александр Мілн народився у сім'ї директора приватної школи для хлопчиків. Своє дитинство хлопчик провів у Лондоні. Деякий час у школі викладав знаменитий фантаст Герберт Уельс, про якого згодом з вдячністю, як про велику людину і прекрасного друга, згадував Мілн. Освіту Алан здобував спочатку у Вестмінстерській школі, а потім — у Кембріджському університеті, де вивчав математику. Будучи студентом, він писав замітки в студентську газету «Grantм. Зазвичай він писав разом зі своїм братом Кеннетом, і вони підписували замітки ім'ям АКМ. Роботи Мілна були помічені, і з ним став співпрацювати британський гумористичний журнал «Панч». Справжнім його покликанням стала література, а першим надрукованим твором — пародія на Шерлока Холмса. Після закінчення університету Мілн працював заступником редактора  гумористичного журналу «Панч». У 1911 році він одружився з Дороті Дафною де Селіконт. У своїх спогадах Мілн неодноразово підкреслював визначну роль дружини в своїй літературній діяльності. Дафна стала прототипом героїні його роману «Двоє», в якому вгадуються автобіографічні мотиви.

Під час Першої світової війни Мілн служив лейтенантом  Королівської армії. Страхіття та безглуздя війни вразили письменника. Його пацифістський твір «Почесний мир» (1924 р.) мав великий резонанс у суспільстві. Але, на відміну від тотального розчарування письменників «втраченого покоління», Мілн зробив спробу знайти себе у післявоєнному житті. Після народження сина Крістофера Робіна він почав писати для дітей. І саме там, у зачарованій країні дитинства, знайшов втрачену душевну гармонію. Великий успіх мали його вірші для дітей «Коли ми були маленькими» (1924 р.), «Тепер нам вже шість» (1927 р.), а справжню славу принесли казки про Вінні-Пуха: «Вінні-Пух та його друзі» (1926 р.), «Дім на Пуховій галявині» (1928 р.). Діти та дорослі читачі вимагали від автора нових пригод Вінні-Пуха та його друзів. Мілн досадливо відмахувався: мовляв, оце вже мені англійські традиції — досить письменнику написати, наприклад, одне оповідання про поліцейського, то він повинен писати про нього все життя. Та й не вважав він «Вінні-Пуха» своїм кращим твором:  в автобіографії згадав про нього лише один раз, та й то з іронією. А може, справа полягала в тому, що писати продовження Вінні-Пухових пригод вже не було для кого, адже син Крістофер Робін, який був героєм і віршів, і казок, виріс...

У 1952 році Мілн тяжко захворів. Йому довелося перенести складну операцію на головному мозкові. Останні  роки життя письменник  провів у своєму домі  у Сусексі за читанням. 31 січня 1956 року Алана Олександра Мілна не стало. На його надгробку друг письменника, художник Едуард Шеппард, який ілюстрував перше видання «Вінні-Пуха», зробив малюнок:  хлопчик  з плюшевим ведмедиком, весело вистрибуючи, йдуть кудись вдалечінь...

Познайомитися з історією створення казки «Вінні-Пух та всі-всі-всі» ви зможете, прочитавши статтю « Вінні-Пух — іграшка, літературний герой і найкращий друг» на нашому сайті.

Відомо — "Хто на гостини зранку йде, той чинить дуже мудро". Але виявляється, той, хто щодня читає «Вінні-Пуха», чинить іще мудріше. Тому що, читаючи цю казку, він може посміхнутися і зажуритися, похвилюватися і поміркувати.


 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу