Льюїс Керролл і його країна Чудес

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 26 січня 2012 13:34
Льюїс Керрол

(до 180 років від дня народження)

4 липня 1862 року в Оксфорді на річці Чарвел зустрілися давні друзі: тридцятилітній професор математики, магістр наук і водночас священик Чарлз Доджсон і три маленькі дівчинки-сестрички – Лорина, Аліса й Едіт Лідделл.

Вони сіли у човен та й повеслували потихеньку проти течії. Невдовзі вони висадилися на берег, прилаштувалися в затінку розлогих дерев, і Чарлз Доджсон на прохання сестер почав розповідати казку про пригоди дівчинки Аліси, їхньої ровесниці, котра крізь кролячу нору потрапила під землю і побачила там безліч незвичайних і дивовижних речей...

Аліса у Дивокраї Хто такий Чарлз Доджсон? Відповідь дуже проста: Чарлз Лютвідж Доджсон – ось справжнє ім'я письменника, який став популярним під псевдонімом Льюїс Керролл. Він народився 27 січня 1832 році у невеличкому селищі у сім'ї пастора. Батько сам дав сину початкову освіту. У 12 років Чарлза відправили навчатися до школи Річмонда. Він був дуже здібним учнем, особливо йому давалися математика і класичні мови. Далі був Оксфордський університет, в якому Чарлз спочатку навчався, а потім, став професором, викладав математику. До Оксфорда Керролл прийшов 19-річним юнаком і залишив його 66-річним. В університеті його вважали черствим, навіть трохи зарозумілим чоловіком, бо він ніколи не виказував своїх емоцій, тобто не сердився, не сміявся, а завжди був урівноважений як із колегами-викладачами, так і зі студентами. Та поза межами роботи він завжди був душею компанії, умів приваблювати до себе людей, особливо – дітей. У спілкуванні з дітьми він разюче змінювався, розповідав їм безліч вигаданих історій, які супроводжував дотепними малюнками. 4 липня 1862 р. під час однієї з прогулянок Керролла з дітьми героїнею чергової оповідки стала дівчинка на ім'я Аліса. Того ж дня, прощаючись з письменником, десятирічна дівчинка звернулася до нього з проханням: «О, містере Доджсоне, як би мені хотілося, щоб Ви для мене записали пригоди Аліси! Та нехай у ній буде якнайбільше різних нісенітниць». Так от, 4 липня 1865 року Чарлз Доджсон, він же Льюїс Керролл, власноручно подарував Алісі Ліддел перший примірник книги з автографом. «Аліса в підземеллі» - так назвав свою усну розповідь Чарлз Доджсон того спекотного дня. Саме під такою назвою цю книгу тепер знає чи не ввесь світ.

Цікаво знати!

  • Льюїс Керролл написав 255 творів. Казка серед них одна. Інші книги – з математики і логіки. Особливо багато уваги письменник приділив складанню ігор, розв'язанню логічних задач.
  • Майже 40 років читав студентам лекції з математики.
  • Знаходив час для своїх захоплень. А було їх у нього дуже багато: анатомія, фізіологія, малювання, шахи, більярд, крокет, жонглювання, вигадування фокусів і головоломок, театр, спорт.
  • Написав 13 томів щоденників і 98 921 лист (рахувати він їх почав з 29 років). Керролл не лише сам писав листи, а й інших учив, як це робити. З цією метою він навіть створив спеціальну брошуру: «Вісім-дев'ять мудрих слів про те, як писати листи».
  • Серед його листів дуже багато адресовано дітям. Яких тільки листів він не писав їм: листи-бурчуни, листи-дражнилки, листи-страшилки, листи-казки...

Про популярність «Аліси...»!

  • В Англії ця книга – друга після Біблії. Вона є в кожній читаючій родині.
  • Окремі слова, вислови, словосполучення стали крилатими. Цитування казки Л.Керролла вважається показником освіченості та вихованості, або, як кажуть, хорошого тону...
  • Чимало «дорослих» письменників запозичували з неї назви для своїх творів, як-от: «Королі та капуста» О'Генрі або роман С.Моема «Тістечка з пивом».
  • З перших днів свого існування у вигляді книжки «Пригоди Аліси в Країні Чудес» увійшли до золотого фонду дитячої літератури і сьогодні лишається в ньому на чільному місці.
  • Створена для дітей, вона стала улюбленим читанням дорослих!
  • Льюїс Керролл зашифрував у своїй казці математичний трактат. Математика дала "Алісі" її темну сторону, надала вигляду головоломки, яка виявилася здатною розважати людей будь-якого віку протягом століть.
  • У 1928 році на аукціоні «Сотбі» оригінальний рукопис Льюїса Керрола «Аліса в Країні чудес», адресований Алісі Ліддел, був проданий у Лондоні за рекордні £15,400.
 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу