210 років від дня народження Вільгельма Гауфа

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 01 грудня 2012 16:02
Вільгельм Гауф

Вільгельм Гауф – наймолодший казкар у світі. Хто з маленьких читачів не знає казок «Маленький мук», «Каліф-лелека», «Карлик Ніс»!? Автором цих казок і є німецький письменник-романтик Вільгельм Гауф.

Вільгельм Гауф. Найкращі казки

Лише 25 років прожив письменник, але прожив так, що став безсмертним. Ось вже півтора століття дітей всього світу захоплюють його твори. Із завмиранням слідкують вони з першої і до останньої сторінки за гострим драматичним сюжетом, фантазією, східним колоритом, перевтіленнями його героїв. Казки написані легко та жваво. Жорстокі випробовування очікують героїв казок Гауфа, але добро, як водиться у казках, перемагає зло, труднощі, підлість.

Казки В.Гауфа складають три томи: «Караван», «Олександрійський шейх та його невільники» і «Харчевня в Шпесарті».

Народився Гауф у Штудгарті в бюргерській сім'ї. Коли хлопчикові виповнилося 7 років, помер його батько. Мати з дітьми переїхала до дідуся в місто Тюбінген. Дідусь мав прекрасну бібліотеку, а малий Вільгельм любив читати. Особливо ретельно він перечитував книги про давні часи, історичні події, книги з інтригуючими сюжетами. Вечорами він переказував сестрам прочитане, додаючи від себе яскраві подробиці. Коли Вільгельму виповнилося 18 років, він поступив на геологічний факультет одного з найбільших у Німеччині університетів.

Експонати музею казок Вільгельма Гауфа у Байрсброні, Німеччина

Гауф був душею студентської компанії. За красномовство та веселу вдачу його дуже любили. Він завжди брав участь у студентських розвагах: екскурсіях, танцювальних вечорах, дружніх застіллях.

У 1824 році Вільгельм Гауф закінчив навчання і став домашнім вчителем у сім'ї барона Хюгеля, людини багатої і ерудованої. Для своїх малих вихованців Гауф складав казки. Діти Хюгеля були першими його слухачами. А в 1826 році світ уже побачив перший «Альманах казок» Гауфа.

Захворівши пропасницею, він помирає у 25-річному віці.

Німці, вшановуючи пам'ять свого видатного краянина, відкрили у 1997 році у місті Байсброні музей казок Гауфа.

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу