12 січня — 385 років від дня народження Шарля Перро

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 07 січня 2013 17:26
Шарль Перро

11 казок – така спадщина Шарля Перро, яку він залишив людству і став родоначальником літературної казки. Вплив його казок значною мірою позначився на творчості таких уславлених письменників, як брати Грімм, Вільгельм Гауф і навіть Ганс-Крістіан Андерсен, які жили і творили майже через двісті років після Перро.

Казки його своєю поетичністю надихали багатьох письменників та композиторів на створення оригінальних творів мистецтва (Жуковський, Пушкін, Чайковський, Прокоф'єв).

Шарль Перро народився у 1628 році у часи мушкетерів та короля Людовика Чотирнадцятого. Батько Шарля був суддею парламенту, Шарль також збирався продовжити династію. Він вчився у коледжі, отримав юридичну освіту. Ставши придворним чиновником, Перро поєднував свої придворні обов'язки з літературною творчістю. Згодом він став знаним у країні, але не завдяки своїй придворній діяльності, а завдяки своїй поезії та літературній критиці.

Як з'явилася казка? З чого все починалося?

Казки Шарля ПерроПонад три століття тому, у 1696 році, паризький журнал «Галантний Меркурій» надрукував казку «Красуня з зачарованого лісу» без посилання на ім'я автора. Через рік разом з сімома іншими казками вона ввійшла до збірки «Казки матінки моєї Гуски, або ж Історії та оповідки минулих часів з повчальними висновками» під авторством П'єра Данмаркура, вісімнадцятирічного сина вже на той час добре знаного поета Шарля Перро. Щоправда, невдовзі з'ясувалося, що ті казки написав не син, а батько: шістдесятивосьмирічному метрові довелося зізнатися, що він удався до цієї вигадки, побоюючись звинувачень у написані творів «низького жанру».

Та життя спростувало марні побоювання великого казкаря. Рік у рік почали перевидаватися збірки його казок, доповнені з часом ще трьома оповідками. Казками Перро стали захоплюватися в паризьких літературних салонах та королівських палацах, їх переповідали в міських та сільських оселях. Казки Перро стали перекладати у всій Європі.

У чому причина такої популярності казок Шарля Перро?

Деякі казки Шарля Перро – це казки, які він записав з розповідей годувальниці його сина. Це були народні казки, але під талановитим пером майстра вони набули другого дихання, були оздоблені яскравою мовою та новими казковими образами.

В тогочасній «високій» літературі митці прагнули здебільшого використовувати античні сюжети. Перро ж приділяв основну увагу фольклору. Саме це робило його твори такими щирими й достовірними. Найголовнішим для Перро завжди лишався моральний бік його творів. У своїх казках він проповідував, як важливо бути розсудливим, добрим, чесним, хоробрим, терплячим, працелюбним. Казки Шарля Перро й сьогодні вчать дітей творити Добро та уникати Зла так само переконливо й щиро, як три сотні років тому. Саме за це їх люблять діти на всіх континентах земної кулі.

Пригадаймо казки Шарля Перро:

  • «Красуня із зачарованого лісу»
  • «Червона Шапочка»
  • «Синя Борода»
  • «Кіт у чоботях»
  • «Чарівниці»
  • «Попелюшка, або Соболевий черевичок»
  • «Ріке — Чубчик»
  • «Хлопчик — Мізинчик»
  • «Химерні бажання»
  • «Спритна принцеса, або пригоди Розумниці»
  • «Осляча Шкура»

385 років! Замисліться над цією цифрою!

Дорогі маленькі й дорослі читачі! Зробіть собі свято: пориньте у світ казок Шарля Перро. Він подарує вам чудовий, буденно-простий і водночас піднесений настрій.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу