20 листопада – Всесвітній день дитини

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 24 листопада 2014 14:21
20 листопада – Всесвітній день дитини

20 листопада в центральній бібліотеці для дітей всіх, хто приходив у старший та молодший відділ, чекала програма до Всесвітнього дня дитини. Всесвітній день дитини у бібліотеці був пізнавальним та цікавим.

Бібліотекарі ознайомлювали відвідувачів з історією виникнення та необхідністю відзначення цього дня, обговорювали з читачами їхні права та обов'язки, пропонували переглянути слайд-шоу «Факти, над якими варто замислитися...» і прийняти участь у правовій казковій вікторині. Відвідувачі змогли висловити свої думки та перевірити знання своїх прав та обов'язків.

Матеріали, які були підготовлені для Всесвітнього дня дитини

Життєвий досвід не тільки свідчить, а й вчить: не буде дітей - не буде держави. Діти – дзеркало будь-якої держави, вони її майбутнє. Людство, досягнувши феноменального прогресу в науці і техніці, не змогло подолати загострення глобальних світових проблем, і пожинає потрясіння в політичних, соціально-економічних та інших сферах життя кожної людини. Коли страждає світ дорослих, страждає й світ дітей. Діти гинуть від голоду, воєн, хвороб. Статистика жахлива. Світова спільнота вирішила напрацювати правила та закони, які б захищали дитинство. 20 листопада 1959 року Генеральною Асамблеєю Організацій Об'єднаних Націй була проголошена «Декларація прав дитини». Це найбільш повне усвідомлення прав дитини, прийняте міжнародним співтовариством. Права дітей отримали силу норм міжнародного права. Квінтесенцією цього документу є:

  • Перше право дітей – право на життя.
  • Друге право дітей – право на щасливе дитинство.
  • Третє право дітей – право знати, вчитися.
  • Четверте право дітей – право на мир у світі.

Кожна дитина світу становить надзвичайну цінність не лише для своїх батьків, а й для всього світу. Саме тому, що вона унікальна й іншої такої немає і не буде. Конвенція про права дитини підкреслює, що благополуччя кожної дитини багато в чому залежить від батьків. Вони піклуються про дітей у родині: намагаються вберегти від неприємностей, створюють умови для навчання та відпочинку, лікують, коли діти хворіють. З прийняттям «Декларації про права дитини» дітьми стали опікуватися громадські та благодійні організації. Адже дитина внаслідок її розумової та фізичної незрілості потребує захисту.

Права та обов'язки дитини

Суспільство має жити за правилами, і тоді в цьому суспільстві будуть діяти принципи розуму, гуманізму, справедливості, совісті і порядку. Латинський вислів говорить: «Бережи порядок і порядок збереже тебе». Чітке знання і розуміння своїх прав та обов'язків дасть змогу кожному стати свідомим громадянином.

Кожна дитина має право на життя, ім'я, громадянство, свободу совісті і релігійних переконань, працю і відпочинок, на піклування і любов, на освіту, на свободу слова.

Проте кожна дитина має й обов'язки: любити свою Батьківщину і пишатися статусом громадянина України. Любити свою сім'ю; Вчитися; Вести гідний і здоровий спосіб життя. Знайти себе в суспільстві, стати соціально-компетентною людиною.

Ми пишаємося нашими громадянами, які вийшли на Революцію Гідності. Вийшли відстоювати свої права, адже мовчати було негідно! «Негідно мовчати, коли твоє слово – це чесність, благородство і мужність, а мовчання – це легкодухість і підлість. Негідно говорити, коли твоє мовчання – чесність, благородство і мужність, а слово – легкодухість, підлість і навіть зрада. Як багато говорить про гідність людини її уміння бути мудрим володарем слова, майстром, що володіє цим тонким людським інструментом!» - писав В.О.Сухомлинський в оповіданні «Дев'ять негідних речей».

Факти, над якими варто замислитися!

  • Сьогодні у світі проживає 7 млрд. жителів, четверта частина яких – діти і підлітки.
  • Кожна четверта дитина у світі живе у небезпечних, нестабільних умовах.
  • Власна думка кожної дитини має для суспільства таку ж вагу, як і думка дорослої людини. Вчені довели, що діти, маючи невеликий життєвий досвід і рівень знань, успішно вирішують важливі завдання, витрачаючи на це менше часу, ніж дорослі. І вже тому заслуговують на повагу.
  • В Україні зараз існує понад 400 громадських об'єднань, які працюють для дітей і разом з дітьми. В нашій державі діє спеціальний закон про молодіжні та дитячі громадські організації.
  • Щороку в Міжнародний день дитячого мовлення, який припадає на середину грудня, понад 2000 теле - і радіокомпаній світу роблять все для того, щоб це право стало реальністю для дітей. Постійно зростає кількість дітей, які беруть участь у керівництві радіохвилями і демонструють свої таланти усіма можливими засобами.
  • У світі 10% населення, переважно жінок і дітей, змушені жити менш ніж за 1 долар на день. У багатьох країнах 10% дітей живуть нижче межі бідності. 30% дітей віком до 5 років страждають від сильного чи середнього недоїдання.
  • Щороку у світі від хвороб вмирає до 5 млн. дітей, з них 3,5 млн. – від хвороб, які можна вилікувати.
  • В Україні 169 тисяч дітей проживають у неблагополучних сім'ях.
  • Близько 250 млн. дітей у країнах, що розвиваються, працюють. Багато з них – на шкідливому і виснажливому виробництві.
  • В Україні майже 120 дітей із кожних 10 тисяч є інвалідами.
  • У загальноосвітніх навчальних закладах України навчаються понад 100 тисяч дітей з особливими потребами.
20 листопада – Всесвітній день дитини

Казкова правова вікторина

Допоможіть казковим героям, надайте юридичну консультацію. Які права казкових героїв-дітей порушено?

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу