Бодо Шефер про гроші: до Всесвітнього дня заощаджень

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 10 жовтня 2017 11:57

den_zaoshadzen

30 жовтня - Всесвітній день заощаджень. Пропонуємо художні книжки, цікаву та корисну інформацію, мета якої - підвищення фінансової грамотності. Навчити дітей правильно користуватися, витрачати і заощаджувати кошти - значить підготувати їх до самостійного життя.

Історія виникнення Всесвітнього дня заощаджень

Історія розвитку Всесвітнього дня заощаджень розпочалась в Мілані, коли в жовтні 1924 року представники ощадних кас із 29 країн світу зібралися на перший інтернаціональний спеціалізований конгрес.

31 жовтня 1924 року проходив останній день конгресу, на якому італійський професор Равізза запропонував «в пам'ять про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн» щороку відзначати цей день, як «Міжнародний день заощаджень».

Фінансовий словничок

  • Бюджет – це доходи та витрати за певний період часу
  • Сімейний бюджет - це доходи та витрати сім'ї за певний період часу
  • Сімейний доходи – це гроші, отримані родиною за певний період часу (заробітна плата, пенсії, стипендії, премії, грошові винагороди)

Опитування «Кишенькові гроші?»

Дитячі кишенькові гроші, перш за все, повчальний засіб у фінансовій грамотності. Вони дають можливість вчитися робити заощадження, купувати та навіть інвестувати.

У Всесвітній день заощаджень ми вирішили узнати, чи долучився ти до фінансової грамотності та запитати про кишенькові гроші.

  • Чи дають тобі батьки кишенькові гроші?
  • Чи плануєш ти свої витрати, чи будуєш власний бюджет з кишенькових грошей?
  • Чи відчуваєш ти відповідальність за отримані гроші?
  • Чи цікавляться батьки тим, на що ти витрачаєш гроші?
  • Чи маєш ти досвід походу в магазин на закупи?
  • Чи можеш ти порахувати потрібну суму, перерахувати здачу і не забути її забрати?

Супер!, якщо на всі питання ти відповів "так". Ти знаєш, що таке гроші, звідки вони беруться і для чого служать. В майбутньому це допоможе тобі приймати вірні фінансові рішення.

Запам'ятай! «Щастя не в грошах. Щастя в тому, аби вміти грішми правильно розпоряджатися», - так говорить Бодо Шефер, німецький письменник, бізнесмен, фінансовий консультант №1 в Європі.

Домашній практикум

Пропонуємо розкласти на столі купюри різного номіналу та уважніше придивитися до них. Прочитавши цікаві факти про банкноти, знайти їх на відповідних купюрах.

ukrainski_groshi

Цікаві факти про українську гривню

У 2008 році комісія з естетики Міжнародного фінансового банку визнала українську гривню однією з п'яти найкрасивіших валют світу. Крім неї, в компанії призерів виявилися австралійський і американський долари, євро і болгарський лев;

Ми кожного дня тримаємо у руках українські гроші. Знаємо, скільки коштує хліб, молоко, морозиво чи цукерки і яку купюру треба взяти, щоб придбати цей товар. А чи добре ми знаємо, що зображено на купюрах, чи уважні ми до дрібниць, чи добре знаємо українську валюту, один із символів незалежності?

  •  Чи зауважили ви, що Тарас Шевченко на ста гривнях помолодшав і зняв смушеву шапку? Це сталося у 2006 році. Цього року в обіг уперше запустили новий дизайн "сотки", надрукований у 2005 році. На лицевому боці банкноти зображено Кобзаря на фоні його роботи "Катерина".
  •  Чи зауважили ви, що на 500 гривнях зображене вписане в трикутник "Всевидяче око"? Це авторський малюнок Григорія Сковороди. Око в трикутнику, вписаному в коло, символізує вчення філософа про три світи: Всесвіт, людину і "символічну" реальність, яка їх об'єднує.
  •  "...Якщо будете жити в любові між собою, Бог буде у вас..." Ці слова, які приписують Ярославу Мудрому, надруковано на двох гривнях. Придивиться при нагоді!
  •  "Свою Україну любіть, Любіть її... Во время люте,В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть" Цитата з Шевченкового вірша "Чи ми ще зійдемося знову..." міститься на ста гривнях. Ви знали?
  •  "Не равное всем равенство. Льются из разных трубок, разные токи, в разное" Ці слова Григорія Сковороди, які супроводжують ілюстрацію до його твору, написані на купюрі 500.
  •  На 200 гривнах зображено українську письменницю Лесю Українку. На звороті - лелеку в польоті. Цей птах символізує Полісся - батьківщину Лесі Українки.

Радимо прочитати


maniБодо Шефер «Пес на ім'я Манні, або Абетка грошей»

Щастя не в грошах. І навіть не у їхній кількості, як люблять жартувати. Німецький письменник і бізнесмен, фінансовий консультант №1 в Європі Бодо Шефер вважає, що щастя радше в тому, аби вміти грішми правильно розпоряджатися.

І тому він навчає юних читачів основам фінансової грамотності у книжці «Пес на ім'я Мані, або Абетка грошей» та в її продовженні «Кіра й таємниця бублика». Можемо читати ці справді класні книжки завдяки перекладачу Наталії Іваничук.

За сюжетом пес Мані, якого знайшла пораненим і виходила дванадцятирічна дівчинка Кіра, виявився незвичайним. Білий лабрадор уміє... розмовляти. І не про будь-що, а вчить дівчинку, як поводитися з грішми і як їх можна заробити. Отож, насамперед дівчинка навчається ощадливості, стриманості й цілеспрямованості, які необхідні кожному, хто хоче досягти успіху, і не тільки фінансового.

У першій книжці Бодо Шефер цікаво й зрозуміло розповідає про способи заробітку, доступні дітям і підліткам, наголошуючи, що робота, яку виконуємо, має подобатися.

Як стати милосердним, людяним, добрим і тактовним? Саме про це Бодо Шефер розповідає у другій книжці, в якій Кіра вирушає до омріяної Каліфорнії. На неї чекає чимало пригод, у тому числі дещо містичних, а подекуди й небезпечних. Дівчинка вчиться шанувати старших, не відгукуватися про людей погано, не осуджувати, не боятися на шляху до своєї мети, вчиться милосердю і діяльному співчуттю.

Фінансових уроків у другій книжці практично немає. Зате є моральні. Автор нагадує, що «мати» не тотожне «бути». Що крім матеріальних потреб, є духовне осердя, яке людина повинна плекати, виробляючи характер. І те, що ми маємо, не може замінити те, якими ми є. Думаю, мусимо нагадувати про це повсякчас і дітям, і навіть самим собі.

Книжка орієнтована на дітей віком 9-12 років, але може бути корисною і для дорослого читача.

Цитати з книжки

Висловлювання, що заставляють по-іншому подивитися на звичайні речі та змінити своє ставлення до світу.

  • «Більшість людей не знають точно, чого вони хочуть. Вони знають лише, що хочуть більшого. Уяви собі життя у вигляді великої фірми, що торгує за каталогом. Якщо ти напишеш в таку фірму, що хочеш більшого, вона не надішле тобі нічого. І якщо ти попросиш, щоб тобі надіслали що-небудь «симпатичне», то теж нічого не отримаєш. Ось так і з нашими бажаннями. Ми повинні точно знати, чого хочемо»
  • «Потрібно робити, а не намагатись. Хто хоче спробувати, той готовий до невдачі. І в врешті-решт у нього нічого не виходить. Пробувати — це просто заздалегідь виправдовувати свої невдачі, заздалегідь пробачати їх. Не існує ніяких спроб. Або ти робиш щось, або не робиш»
  • «Заробляєш ти гроші чи ні, залежить насамперед від того, чи є у тебе хороші ідеї. І не від того, наскільки ти хороша. Це залежить від того, наскільки ти впевнена в собі»
  • «В першу чергу думай про те, як вирішити проблеми інших людей. Тоді ти зможеш заробляти багато грошей. І, по-друге, завжди зосереджуйся на тому, що ти знаєш, можеш і що в тебе є»
  • «Проблеми будуть завжди. Але, не зважаючи на це, ти повинна кожен день робити те, що важливо для твого майбутнього»
  • «Усі споживчі борги — дурні борги. Значно розумніше витрачати тільки ті гроші, які вдалося відкласти»
  • «Часто саме божевільних цілей досягнути виявляється легше, ніж нормальних, маленьких цілей»
  • «Якщо везіння — результат підготовки і роботи, то мені везе тим більше, чим більше я готуюсь і працюю»
  • «Гроші залишаються тільки у того, хто до цього готовий. А той, до кого вони потрапили незаконно, буде з грішми почуватися навіть гірше, ніж без них»
  • «Той, хто хоче, щоб у нього було більш щасливе і наповнене життя, повинен змінити самого себе. Гроші самі по собі цього не забезпечать. Вони нікого не роблять щасливим чи нещасним. Вони не хороші і не погані. Тільки коли гроші належать кому-небудь, вони здійснюють на власника хороший чи поганий вплив. І він використовує їх у хороших чи не дуже хороших цілях. Щаслива людина з грішми стане ще щасливішою. Песиміст, який зі всього робить проблему, з грошима отримає ще більше проблем»
  • «Світ відкриває всі двері перед тим, хто подолає в собі страх невдач»
  • «Успіх часто робить людину зарозумілою. Але якщо ти стаєш зарозумілою і зверхньою, то перестанеш вчитися. А хто припиняє вчитись, той перестає і зростати як особистість»
  • «Ціна цілком і повністю залежить від того, скільки люди готові за що-небудь заплатити»
  • «Не сумуй за тим, чого у тебе більше нема, а будь вдячна за той час, коли ти цим володіла»
  • «Розумна скромність означає: краще один раз купити першосортний товар, ніж багато разів третьосортний; вона означає свободу від постійної жадоби придбання нового тільки тому, що змінився зовнішній вигляд чи упаковка продукту, хоча зміст і залишився по-суті колишнім. Якість життя забезпечується не накопиченням усе більшої кількості продуктів високих технологій, а, наприклад, завдяки тому, що людина знаходить час для спілкування з оточуючими, висловлення своїх почуттів, заняття творчою чи підприємницькою діяльністю»
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу