День пам'яті жертв Голодомору

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 10 жовтня 2017 13:02

zernjatko_2Наближаються чергові роковини Голодомору 1932-33 років., що забрав мільйони невинних жертв в Україні.

Тема Голодомору є дуже складною, особливо для дітей. Вона тяжка і болюча, але водночас є дуже важливою у формуванні історичної пам'яті. Дізнатися правду про трагедію Голодомору можна з газет, телебачення, з розповідей іще живих свідків. Правда – це складна система, що складається із болю, реалій життя та розчарувань, але, водночас, вона вміщує у себе істину, людяність та чесність.

Як розказати дітям про ті страшні події нашої історії, не травмуючи їхньої психіки страшними подробицями та недосяжними для дитячого розуміння речами. З ініціативи журналу «Крилаті» була видана збірка поетичних та прозових творів «Зернятко Надії», які допоможуть дітям дізнатися про Голодомор.

Що читати про Голодомор

zernjatko_nadii«Зернятко Надії», збірник

Знати, щоб не повторити

Дітям від 5 до 12 років

« Ми спробували підшукати зрозумілі дітям образи, потрібні слова і жанри для різного віку. Також ми намагалися підійти до цієї трагедії з позиції оптимістичної, щоб не виникало у дитячих серцях зневіри та розпачу. Щоб кожен із них знав, що його доля у його руках », - каже Людмила Юрченко, упорядниця збірки.

"Зернятко Надії" допоможе дорослим провести дитину через Голодомор 1932-33 років та зрозуміти, які страшні часи спіткали наш народ. Водночас, твори, вміщені в збірці, дадуть дитині надію на майбутнє, застережуть, допоможуть усвідомити свою причетність до сильної нації, яка вижила попри тяжкі випробування минувшини.

Автори спробували підшукати зрозумілі для дітей образи, відповідні слова і жанри для різного віку.

Перший розділ книги під назвою «Чарівне зерно» базується на принципах казкотерапії, що вводить маленького читача у країну звичних для нього казкових героїв, зокрема: білочок, зайчиків, їжачків тощо. Діти прагнуть скористатися позитивним досвідом персонажів і віднайти свої власні життєві стратегії. Ототожнюючи себе з головним героєм, що знаходить вихід зі складних ситуацій, демонструє любов до ближнього, допомагає потребуючим, проявляє милосердя, дитина засвоює певні моральні цінності та норми поведінки.

Книга сповнена світлої енергії. Крізь сторінки, прикрашені ілюстраціями, видніється та любов і душа, яку автори вклали у своє творіння. Збірка "Зернятко Надії" налаштовує на роздуми про те, як правильно жити, як розрізняти добро від зла, як не піддаватися останньому.

У наступному розділі «Хліб наш насущний дай нам сьогодні» присутні релігійні мотиви, повага до національних цінностей та символів, таких, як, наприклад, хліб.

Особливо чуттєвою є остання сторінка книги, на якій розміщений «Лист до Бога». Його автор – Людмила Гридковець. У цьому листі висловлена подяка Всевишньому за те, що ми живемо у мирний час, за те, що ми маємо вдосталь їжі й свободи.

Сучасним дітям при теперішньому продуктовому розмаїтті важко до кінця зрозуміти значення слів «голод», «голодомор». Оповідання та нариси, що увійшли до другого розділу, через емоційний компонент усвідомлення дійсності допоможуть дитині у цьому.

Твори, вміщені в добірці, розраховані на дітей різного віку – від дитячого садочку до середньої школи. Книжка стане у нагоді батькам для родинного читання і педагогам для «уроків пам'яті».

Прочитати вірші та оповідання з цієї збірки можна на сайті журналу "Крилаті"

Знайомтесь! Твір зі збірки "Зернятко Надії"

Лист до Бога

Людмила Гридковець

Дорогий, Боже, дякую Тобі за все те, що я маю. Дякую за життя, яке Ти мені подарував і за те, що Ти подарував мені його на цій дорогій мені землі, яка зветься Україною.

Дякую Тобі за всіх моїх рідних, а особливо за маму і тата. Я люблю їх і хочу бути слухняним у всьому, що Тобі миле.

Дякую Тобі, Боже, за їжу яку даєш мені щодня. І дякую за те, що можу розділити її не тільки з рідними, але й з тими, хто її потребує. Дякую Тобі за те, що Ти даєш мені можливість навчитися бачити потреби інших людей. Дякую за те, що вчиш мене допомагати тим, хто потребує цієї допомоги.

А ще дякую за велику пам'ять свого народу. І дякую за всіх тих людей, які попри всі біди, зберегли любов до рідної землі, любов до ближніх. Дякую за всіх, у кого серце наповнене ніжністю і відкрите на любов, відкрите на допомогу.

Дякую Тобі, Боже, за кожен свій день. Дякую за всі ті добра, якими Ти мене обдаровуєш.

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу