Мандруємо з Жулем Верном: до 190 річчя від дня народження

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 17 січня 2018 12:38

zastavkaЛюбиш подорожувати?... Тоді твори Жуля Верна саме для тебе! Його герої завжди подорожують, здійснюють географічні відкриття, випереджаючи справжні.

Вони створюють швидкохідні машини, підводні й повітряні кораблі, досліджують вулкани та глибини морів, проникають у недоступні нетрі, відкривають нові землі. Увесь світ слугує їм майстернею для експериментів. Де б вони не були, скрізь їхня лабораторія. Вони працюють, діють, сперечаються, впроваджують у дійсність свої зухвалі мрії.

Дізнатися про французького письменника, літературна спадщина якого налічує понад 100 томів, автора наукових, таємничих, фантастичних, пригодницьких романів можна тут.

У чому секрет успіху творів Жуля Верна

  • Жуль Верн завжди писав з любов'ю до свого читача. Він зізнавався:"...Мої читачі... є моїми пасажирами,і мій обов'язок - дбати про те, щоб вони повернулися з плавання задоволеними...". А ще всі свої твори він писав, орієнтуючись на молоде покоління."Я не напишу жодної сторінки, жодної фрази, що їх не змогли б прочитати діти, для яких я творю і яких я дуже люблю,"- зазначав він. Можна сказати без перебільшення, що на сторінки книг Жуля Верна вриваються шумовиння хвиль, пісок пустель, вулканічний попіл, арктичні вихори, космічний пил. А місце дії в його романах — не тільки планета Земля, а й увесь Всесвіт.
  • Романи Жуля Верна служили справі цивілізації й поступу в усьому світі. Вчені, винахідники, мандрівники з вдячністю згадують, що юнацьке захоплення Жулем Верном допомогло їм знайти своє покликання, а іноді наштовхувало на відкриття.
  • Він любив життя, пригоди, мандрівки, прагнув дізнатися про цей прекрасний світ якомога більше, дуже багато й наполегливо працював. Іноді вказував на карту, що висіла в його кабінеті "Я вдовольняюсь ось цим. Йду слідами своїх героїв. Від справжніх мандрів мені завжди доводилося відмовлятися ".
  • У своїх книгах він попереджав, що наукові відкриття можуть приносити людству не тільки користь, але й шкоду. Ви, читачі, маєте про це пам'ятати, коли сідаєте за комп'ютер, коли переглядаєте телепередачі, користуєтесь мобільним телефоном. Цими винаходами людство може пишатися, але в усьому треба знати міру. Не забувайте про чудову природу нашої землі, подорожуйте рідним краєм та чужими містами й морями, бережіть екологію нашої планети, щоб чисте повітря й воду могли мати не тільки ви, але й наступні покоління.

Радимо подорожувати, читаючи такі твори Жуля Верна

pat_tuzniv_na_vozdysnom«П'ять тижнів на повітряній кулі» (1863)

Першою книгою, яка принесла письменникові славу та започаткувала літературну серію «Незвичайні пригоди», був роман «П'ять тижнів на повітряній кулі» (1863). Головний герой — сміливий дослідник доктор Фергюссон організував експедицію на повітряній кулі, зробленій за його проектом. Три англійці відправляються в подорож - в географічну експедицію по Африці на повітряній кулі. Вони ставлять собі завданням відшукати витоки Нілу. . Багато випробувань належить подолати героям під час польоту, проте винагорода виправдовує все. Книга написана яскраво, так, що не тільки уявляєш собі героїв і переживаєш за них, а й разом з ними мандруєш африканським континентом.

Мандруйте!

podoroz_do_zentry«Подорож до центру Землі» (1864)

«Подорож до центру Землі» (1864) належить до жанру фантастики. Зав'язкою твору є знахідка зашифрованого манускрипту полу містичного ісландського алхіміка. «Вулканічна» уява вченого заставляє швидко сформувати команду та відправитися у небезпечну подорож. Герої твору переживають нелегкі випробування, бачать минуле нашої планети та її жителів. Книга цікава і темою, і майстерністю її розкриття, й реалістичністю характерів, й добрим гумором письменника – все це робить роман Жуль Верна захоплюючим та нестаріючим твором.

Читайте!

Роман був екранізований п'ять разів. Ці фільми для всіх вікових категорій. Остання кінострічка (2008), незважаючи на те, що візуальна частина викликає непідробний захват, а спецефекти посилені новомодним 3D, глядач неочікуваних запаморочливих припливів адреналіну не відчує. Надзвичайне відчуття повної безпеки є невід'ємним плюсом фільму «Подорож до центру Землі». Актори, які брали участь у зйомках, розуміли всю відповідальність перед авторами картини, але безтурботно гралися на майданчику. В результаті кіно можна показати всім віковим категоріям - від дітей молодшого віку до людей похилого віку.

Дивиться!

zemla_luna_2«Із Землі на Місяць» (1865) та «Навколо Місяця» (1870)

Романи «Із Землі на Місяць» (1865) та «Навколо Місяця» (1870) - науково-фантастичні пригодницькі романи, що описують космічну подорож в артилерійському снаряді, випущеному з гармати.

Після Громадянської війни у США в Балтіморі засновується Гарматний клуб, який займається розробкою та вдосконаленням нових видів артилерії. Члени цього клубу задумують неймовірний експеримент — збудувати величезну гармату, за допомогою якої відправити снаряд на Місяць. Спочатку планувалося, що снаряд буде порожнім, але один невідомий француз Мішель Ардан зголосився летіти всередині снаряду. Не бажаючи ні в чому йому поступитися, засновник «Гарматного клубу» Імпі Барбікен вирішує також летіти. Він кидає виклик основному противнику цього задуму — американському вченому капітану Ніколю, який також погоджується. Разом із ними в складі експедиції було також декілька тварин. Гармата(вона отримала назву «Колумбіада») була встановлена поблизу міста Тампа в штаті Флорида. Після вдалого запуску спостерігачі помічають, що снаряд не долетів до Місяців, а став його штучним супуником. Герої потрапили в пастку.

«Навколо Місяця» (1870) – продовження роману «Із Землі на Місяць». У ньому описані подальші пригоди головних героїв.

Літайте разом з героями!

ditu_kap«Діти капітана Гранта» (1868).

Найзнаменитіший роман Ж. Верна — «Діти капітана Гранта» (1868). Щоб урятувати свого батька, його дітям та екіпажеві судна потрібно розгадати загадку: географічні дані на записці, що розмита водою, не дають однозначної відповіді про місцезнаходження капітана Гранта.

Герої роману вирушають на пошуки нескореного шотландця Гранта, який мріяв про заснування на далеких островах колонії вільних людей. Члени експедиції є однодумцями Гранта, тому назва роману сприймається як символічна. Сміливці, що вірять в успіх своєї справи, долають усі труднощі, їхня дружба зміцнюється суворими випробуваннями. Злодії й негідники будуть покарані, справедливість переможе, мрія — здійсниться. Цим пафосом пройнятий роман від першого до останнього рядка.

Розгадуйте разом з героями!

lo_pid_vodoy_2«20 тисяч льє під водою» (1870)

«20 тисяч льє під водою» - науково-фантастичний пригодницький роман Жуля Верна, написаний у 1869-1870 роках. Розповідь ведеться від особи головного героя, французького професора зоології П'єра Аронакса.

У другій половині XIX століття в морях і океанах на очі мореплавцям став потрапляти незвичайний об'єкт — предмет розмірами більший за кита і неймовірної швидкості. Газети, а за ними й вчені всього світу одразу ж зацікавились «морським чудовиськом». Але фортуна посміхнулась тільки професору Аронаксу, який із слугою Конселем та гарпунером Недом Лендом потрапляє на борт незвичайного та єдиного у світі на той час підводного човна «Наутілус».

«Підводна мандрівка» — таким був задум роману, але назва кілька разів змінювалася: «Мандри під хвилями океану», «25 000 льє під водою» й нарешті «20 000 льє під водою». Герої роману разом з капітаном і екіпажем човна вирушають у навколосвітню подорож в 20 тисяч льє під водою. Основним чинником «переконливості» є наукові дані, якими рясніє роман. Взяті з наукових праць відомості й детальні описи підводної флори та фауни, будови морського дна подаються в романі цілими блоками через певні інтервали, що цілком засвідчує реальність незвичайної подорожі. Це саме стосується й посилань на історичні події, а також конкретні географічні маршрути «Наутілуса».

Занурюйтесь у глибини океану разом з героями!

Найкращою екранізацією роману Жуля Верна «20 000 льє під водою» став фільм «Капітан Немо», створений на Одеській кіностудії в 1975—1976 роках. І сталося це завдяки тому, що головну роль зіграв геніальний актор Владислав Дворжецький. Завдяки талановитій грі та глибокій особистості цього актора його капітан вийшов навіть кращим, ніж у Жюля Верна. І через 43 роки він залишається улюбленим фільмом для глядачів багатьох поколінь.

Дивіться!

taemn_ostriv_2«Таємничий острів» (1875)

«Таємничий острів» належить до циклу романів «Робинзонади». Автор описує життя п'ятьох північноамериканців на безлюдному острові в Тихому океані. У США під час Громадянської війни п'ятеро жителів півночі тікають з обложеної столиці конфедератів Ричмонда на повітряній кулі. У березні 1865 року страшна буря викидає їх на берег безлюдного острова в Південній півкулі. Кожен з нових поселенців острова володіє незамінними талантами, а під керівництвом інженера Сайруса Сміта ці відважні люди гуртуються і стають єдиною командою. Спочатку за допомогою найпростіших підручних засобів, поступово вдосконалюючи свої знаряддя праці і розширюючи технічні можливості, вони облаштовують своє життя. Незабаром, завдяки своїй працьовитості і розуму, колоністи вже не знають потреби ні в їжі, ні в одязі, ні в теплі і затишку.

Герої «незвичайних подорожей» намагаються втілити свої мрії про суспільство майбутнього, де пануватиме повна справедливість, зникнуть гноблення й нерівність, де вищі завоювання науки й техніки будуть служити загальному добру.

«Таємничий острів» - це роман-утопія. Клаптик землі в океані, де навмисно зібрані багато різновидів флори й фауни чи ледве не з усією планети,- поетична алегорія земної кулі, відданої в розпорядження вільних людей.

Облаштовуйте суспільство своєї мрії разом з героями!

patnadzaty_kapitan_2«П'ятнадцятирічний капітан» (1878)

«П'ятнадцятирічний капітан» (1878) — цікава й повчальна книга розповідає про незвичайні пригоди п'ятнадцятирічного Діка Сенда та його друзів на морі й па суші. Юнак, що не має великого досвіду, повинен стати капітаном і з гідністю виходить переможцем з усіх складних і небезпечних ситуацій, у які потрапляє він та екіпаж судна «Пілігрим». Книга прославляє сили людського характеру, розум й допитливість, вірність дружбі й здатність до самопожертви.

Набувайте досвід та кращі людські якості разом із п'ятнадцятирічним капітаном!

Гарного Вам читання з творами Жуля Верна!

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу