Ульф Старк - «літературний спадкоємець» Астрід Ліндгрен

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   

stark_ulf_112 липня – 75 років від дня народження Ульфа Старка,

шведського прозаїка. Ульф Старк - дитячий письменник і сценарист, лауреат багатьох престижних премій з літератури. Автор понад 30 творів, перекладених більш ніж 25 мовами світу. Вважається «літературним спадкоємцем» Астрід Ліндгрен.

«Літературний спадкоємець» Астрід Ліндгрен

Щороку у Швеції виходить друком близько 2000 нових дитячих книжок, і майже щоразу серед цих книжок – оповідання Ульфа Старка. Ульфа Старка знає і Європа, і загалом цілий світ. І тепер уже знають і в Україні, і дуже люблять. Діти люблять його за те, що він навчився говорити тією мовою, яку діти розуміють і якою вони говорять самі. Ульфа Старка люблять і ті дорослі, котрі ще не цілком стали дорослими, і всередині себе мають дитину.

Фокус Старка – на дітях, він говорить з юними читачами їхньою мовою та на цікаві їм теми, але не намагається будь-що привернути увагу, вводячи у сюжет романтичних вампірів чи карколомні пригоди. Проза Старка дуже різна: іноді – спокійна і повільна, іноді – стрімка й бурхлива, проте завжди сповнена філософії, зосереджена на актуальних проблемах, і – не нудна!

З біографічного

Народився 12 липня 1944 року у Стокгольмі. Вивчав психологію та педагогіку. Як письменник дебютував у 1964 році з книгою для дорослих. З 1975 року почав активно писати твори для дітей, які і принесли автору світову популярність. Згодом вирішив цілком присвятити себе дитячій літературі. З 1989 до 1998 року був обраний членом Шведської академії дитячої книги. У 1998 році став лауреатом Скандинавської дитячої книжкової премії, а 2000 року — був відзначений особливим дипломом Премії Г. К. Андерсена.

У 2016 році став почесним гостем Дитячої програми Книжкового Арсеналу в Києві, де презентував українські переклади книжок «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» і «Диваки і зануди».

Помер 13 червня 2017 року в Стокгольмі.

Твори Ульфа Старка, які можуть читати українські діти

miij_drug«Мій друг Персі, Бофало Біл і я» уперше вийшла у видавництві « Теза» 2008 році.

Ульф знайомить свого друга Персі з радощами сільського життя. Разом вони проводять незабутнє літо: втілюють потаємні мрії, дуркують, спілкуються з нестерпним Ульфовим дідусем і дізнаються про таємничого Баффало Білла. А Ульф навіть спізнає нещасливе кохання.

У своїй легкій, трохи сумовитій і разом з тим дотепній манері, Ульф Старк розповідає про життя, дружбу, любов — і завжди знаходить для них новий, несподіваний і глибокий погляд.

Для середнього шкільного віку.

svistaty_jugane«Чи вмієш ти свистати, Юганно?» вийшла у Видавництві Старого Лева 2016року.

Фільм за повістю Ульфа Старка «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» у Швеції є традиційним для показу молодшим школярам напередодні Різдва. І що цікаво – це не є поцукрована та прикрашена історія, як зазвичай на свята. Навпаки, вона має неприхований сум, який автор вважає цілком природнім станом людини. Але головне, що досить простий сюжет допомагає активізувати у серці співчуття, чуйність та інші добрі якості.

В хлопчика Ульфа є дідусь, який його дуже любить та вчить свистати, а в його друга Берра не має. Але виявляється цій біді можна зарадити. Є одне місце, де живе багато різних дідусів – це дім пристарілих. Саме там хлопчаки знайомляться із чудовим дідусем Нільсом, з яким дуже цікаво приятелювати. Але минає зовсім небагато часу, й старший товариш помирає. Таке життя.

Дідусі існують, щоб ловити з онуками рибу і вчити їх свистати – так гадає Ульф і переконує в цьому свого друга Берру. І не біда, що в Берри дідуся немає – є місце, де його можна знайти. Так герої повісті «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» знайомляться з дідусем Нільсом, і ця дружба дає їм найважливіший у житті досвід чуйності та любові.

divaki_zanudy«Диваки і зануди» видана Видавництвом Старого Лева у 2015 році.

Симоні – дванадцять, і в її житті повно прикрощів: мама зв'язалась із занудою Інґве, через переїзд у нове помешкання треба змінити школу і покинути друзів, ще й зник улюблений пес Кільрой. У новій школі Симона мимоволі стає... Симоном, і їй навіть подобається спершу видавати себе за хлопця. Таємницю дівчинки знає лише дідусь-дивак. Але справжні проблеми починаються, коли Симона закохується...

Книжка написана тридцять років тому, але вона є злободенною і сьогодні. Адже тема сексуальності завжди буде актуальною і потребуватиме обговорення.

malenka_knyzra_lubov«Маленька книжка про любов» вийшла у Видавництві Старого Лева 2016 року.

Напередодні Різдва може трапитися чимало див. На Фреда, героя «Маленької книжки про любов», чекає чимало омріяних подарунків. Навіть якщо тато на війні, не вистачає їжі і хлопець майже перед канікулами отримує догану від директора, все, чого він найбільше хоче, здійсниться.

У повісті багато світла й любові, і цей настрій книжки дуже точно відтворила в ілюстраціях Марія Фоя.

todi_prosto_ylf«Тоді я був просто Ульф» вийшла у Видавництві Старого Лева 2017 року.

Ульф Старк, як завжди, дотепно й невимушено говорить про складне, цього разу він розповідає про свої дитячі й підліткові роки. Тут його перші поцілунки і перші серйозні книжки, творчі експерименти і втеча з дому, змагання, вигадки, дивацтва і врешті — велика мрія стати письменником.

Що з цього правда, а що ні, вирішувати вам. Ульф іноді й сам не знає, наскільки далеко його можуть завести власні фантазії. Бо це не так уже й просто — бачити щось таке, чого не бачать інші, і ділитися з усіма своїми уявними світами.

piter_ptah«Петер і червоний птах» вийшла у видавництві «Веселка» у 1983 році.

Повість сучасного шведського письменника про хлопчика з робітничої родини, про те, як він утікав із дому і завдав чимало лихих пригод.

Пітеру – 10 років. Він мрійник та фантазер, потрапляє у різні пригоди та дуже не любить вставати вранці і йти до школи. «Як усе-таки неприємно знати, що мусиш кожного дня, крім неділі, ставати рано-вранці, що так буде день у день, з року в рік, аж поки вийдеш на пенсію», - міркує він.

У Пітера гарна родина: батько, мати, сестра, дідусь. Проте кожен зайнятий своєю справою, роботою, а на спілкування часу не вистачає. Пітер відчуває самотність, роздратованість та відважується на втечу з дому.

Холод, голод, страх, відчай переживає Пітер під час пригод. А головне, що до нього приходить розуміння, що головна цінність у житті – це сім'я та її підтримка. Пригоди відкрили для нього справжні почуття – порозуміння та любов – що мають бути дороговказом по життю.

Повість для молодшого та середнього шкільного віку.

sixten«Сікстен» надрукована у Видавництві Старого Лева 2019 року.

Сікстенові батьки розлучилися, тож тепер хлопчик із татом живуть лише вдвох і щосили намагаються вдавати, що їм дуже весело. Але Сікстен вже втомився від цього прикидання і від татової опіки. Та добре, що в Сікстена є найкращий друг Юнте, а в того — чудові ідеї, як переключити татову увагу на когось іншого. Хлопці починають шукати йому... нову симпатію. Що з усього цього вийде, адже татові, здається, байдуже до жінок?

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу

Останні новини

«Балет. Перший пірует Стефанії»: книга про мистецтво

22_04_2024_1Центральна бібліотека для дітей отримала надзвичайно гарну книгу про мистецтво

Детальніше...
«Місто на вікні» Тетяна Винник: нова книга у бібліотеці

16_04_2024_1Центральна бібліотека для дітей отримала книгу Тетяни Винник «Місто на вікні»!

Детальніше...
"Наші птахи": пізнавальні книжки для дітей

9_04_2024_1Весна – час, коли повертаються птахи з далеких країв,

Детальніше...