«Слово Тараса – то наша окраса»: літературна вітальня

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   

5_03_2024_1« В дні перемог і в дні поразок, В щасливі дні і в дні сумні

Іду з дитинства до Тараса, Несу думки свої земні.» Ю.Рибчинський

Тарас Шевченко для України і в Україні житиме вічно. Він сьогодні, як ніколи, органічно злився зі своїм великим, нескореним народом і твердо ступає повсюдно у вільній державі, підсвідомо і свідомо через уста кожного із мучеників нації незалежно від віку промовляє до кривдників:

«...не втечете І не сховаєтеся; всюди Вас найде правда-мста;...»

В найбуремніші події нашого життя ми звертаємося до Т. Г. Шевченка - Генія, Батька, Пророка і Совісті нації. Саме його слова лунали на барикадах у 2014 під час Революції гідності. Присутність Тараса Григоровича була помітною та відчутною всюди: його слова були на щитах, його образ поряд із образами Лесі Українки та Івана Франка підтримував майданівців.. Він і сам брав у руки биту чи шину на ілюстраціях сучасних художників.

Сьогодні, у час повномасштабної війни з росією він є найбільш цитованим автором. Слово Тараса – це і наш дороговказ, і наша підтримка, і наша надія, і наша окраса!

7 березня о 14.00 центральна бібліотека для дітей запросила учнів 4 класу ліцею №3 в літературну вітальню «Слово Тараса – наша окраса», присвячену 210 – річчю від Дня народження Т. Г. Шевченка.

6_03_2024_1

Діти оглянули книжково-ілюстративну виставку «Його славу віки привітали», біля якої розгадували вікторину за біографією та творчістю письменника. Віталія Савченко розповіла дітям історію створення свого оповідання «Тарасові сни», а потім прочитала його. Діти були зацікавлені й уважно слухали оповідання.

Було обговорення почутого. Діти висловлювали свої думки, розповідали, яка сторінка з біографії письменника найбільше вразила та декламували вірші Тараса Шевченка.

Сьогодні з нами був Тарас Шевченко! Був доступним і сучасним, актуальним і молодим! Але генієм і пророком, батьком і совістю нації!

6_03_2024_2

Цікаво знати

  • Наклад першого «Кобзаря» (1000 примірників) шанувальники розкупили впродовж 2 тижнів. Відтоді цю поетичну збірку перевидали 8 мільйонів разів.
  • Тарас Григорович власним коштом видав Буквар, призначений для навчання грамоті у безплатних навчальних закладах.
  • Музичні інтерпретації сучасних композиторів та співаків переносять поезію Шевченка в новий, актуальний контекст, і вони завойовують серця не тільки українців: «Мені однаково» від «Скрябіна», пісні від учасників шоу «Голос країни», «Бандуристе, орле сизий» у виконанні Ірини Білик, «Садок вишневий» від гурту «Мертвий півень».
  • Унікальний український вокальний дует сестер Галини та Лесі Тельнюк виконує пісні на слова Тараса Шевченка ("Тече вода з-під явора", "Ой діброво — темний гаю!", "І досі сниться: під горою").
  • У 2023 році виконавиці підготували спецпроект "Наш Шевченко: сестри Тельнюк". Тринадцять композицій дадуть нове звучання добре відомим віршам Тараса Шевченка.
  • Вийшов новий 4-серійний фільм Юрія Макарова «Мій Шевченко»  , а дорослим читачам пропонуємо прослухати лекцію Оксани Забужко про перезавантаження Шевченка
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу

Останні новини

«У рідному краї цвітуть вишиванки»: етно-бібліо-вітрина

16_05_2024_1Щорічно у травні українці відзначають яскраве та самобутнє свято - День вишиванки,

Детальніше...
«Христос Воскрес! Радіє світ!»: емоційно-мотиваційне дійство

27_04_2024_1_1«І світ увесь, неначе храм. Горять свічки, блищать ікони,

Детальніше...
«Балет. Перший пірует Стефанії»: книга про мистецтво

22_04_2024_1Центральна бібліотека для дітей отримала надзвичайно гарну книгу про мистецтво

Детальніше...