23 квітня – Всесвітній день книжки й авторського права

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Неділя, 22 квітня 2012 14:34

Запровадити це свято запропонували Міжнародна асоціація видавців і уряд Іспанії. Тут, у Каталонії, цього дня вже більш як 80 років відбуваються книжкові ярмарки та фестивалі. Кожному, хто купить книжку, дарують троянду.

Чому 23 квітня?

23 квітня – символічна для світової літератури дата: у цей день в 1616 році померли Шекспір, Сервантес і Лопе де Вега. Це також день народження таких відомих авторів, як Моріс Дрюон, В.Набоков.

Що роблять?

В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. В Іспанії уривки з „Дон Кіхота" читають міністри, професори, школярі, робітники і навіть король! В Австрії День книги переходить у фестиваль читання і триває місяць. У Швеції уривки з улюблених книг читають відомі політики. А в Німеччині цього дня дарують книжки.

Як заохочують до читання?

Шведським школам подарували 35 тисяч книжок. Центр книжки діє у Південно-Африканській Республіці. Він випускає постери з написами: "Читання – назавжди"(2005р); „Книжки розмовляють. А ви слухаєте їх?"(2006р) і проводить конкурси творів, літературні вікторини.

У Південній Кореї учні пишуть шкільні есе (літературні нариси). А в Гонконгу серед школярів проводять конкурс на кращу електронну книжку.

У Києві письменники на честь Дня книги влаштовують автопробіг під гаслом «Ударимо автопробігом по безкнижжю та нехлюйству». А у Чернівцях нова книгарня дарує своїм покупцям книги! 323 книги отримають покупці у подарунок.

Де випускають книжкові гроші?

В Англії та Ірландії випускають книжкові гроші, які можна поміняти на одну з шести книжок, спеціально виданих для цього свята. Хочеш іншу книжку – додай грошей і купуй.

Всесвітній день книжкиІ наостанок, настанова від К.Паустовського: «Читайте! Читайте! Читайте не поспішаючи, щоб не втратити жодної краплі коштовного змісту книги. Читайте! Нехай не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоча б однієї сторінки з нової книги!»

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу