8 травня в бібліотеці відбулося мистецьке свято «Квіти для Матусі»

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 09 травня 2013 21:48

У другу неділю травня ми святкуємо День Матері. Навіть природа своїм цвітінням вшановує найсвятішу жінку – мати. А учасники свята дитячої творчості – діти художньої школи, музичних шкіл, читачі дитячої бібліотеки – дарували свою творчість рідним Матусям і всім мамам світу.

«Квіти для Матусі»! У слові, в музиці і у барвах! І все для Вас, дорогі Матусі!

Мама. Чи є на світі слово більш прекрасне й ніжне?

Для кожної людини її мати найкрасивіша, найдобріша; її руки – найнадійніші, а голос – найприємніший у світі. В її обіймах затишно і безпечно, в її слові – благословення і захист, в її погляді – любов, віра і надія.

Виставка-концерт "Квіти для матері"

Саме такі образи і почуття до матері учні художньої школи відобразили у своїх картинах, виставка яких відкрилася в бібліотеці. Учні музичної школи та юні декламатори відтворити такі ж почуття у виконанні музичних та літературних творів.

Все починається з материнської колискової. Мамин голос разом із піснею вводить у великий світ маленьку людину. З часом материнське слово не втрачає своєї ваги. В житті кожної людини - це і надійний маяк, і найвища нагорода, а часом і порятунок.

Мамина пісня. Мамина мова. Мамин голос. Він завжди звучатиме в нас. Андрій Малишко писав у своїй «Автобіографії»: «Коли згадую дитинство, переді мною постає мати: сині, задумливі й повні живого народного розуму очі. Вечорами, сидячи біля куделі, вона співала тихенько і протяжно. Співала мати про ту журавку, що залишилася з малими дітьми, про вдовину ниву, незасіяну, незорану, про зелений явір, що у воду нахилився, - і в цьому широкому світі пісень і дум оживало, билось, щемило й тішилось моє маленьке дитяче серце». І коли багато років потому композитор Платон Майборода відчув музику і намугикав її Андрієві Малишку, то та мелодія чомусь, як згадував поет, озвалася голосом матері. В уяві поета постав образ рідної неньки край шляху. І слова легко потекли, нанизуючись одне за одне:«Рідна мати моя, ти ночей не доспала...»

Мамин голос, мамина пісня, мамина мова сколихнули в душі найдорожче і стали поштовхом для народження найкращої пісні про всіх матерів.

Руки матері – добрі, ніжні, сильні, турботливі, чарівні. Вони – найперше, що ми відчули в житті, коли прийшли в цей новий, незнайомий і дивний світ. Материнські руки пригортають до теплих грудей, захищають від всіх тривог і турбот, від хвороб і образ. А як вправно вони працюють на кухні, вишивають, малюють, шиють. Вони можуть все для своєї дитини і разом зі своєю дитиною.

«Краса врятує світ», - сказав герой оповідання Рея Бредбері. І рятують світ мамині руки, створюючи красу, даруючи всім острівці щастя та радості у буденності. Виставка листівок ручної роботи, яка теж проходила в бібліотеці – тому підтвердження. Таку красу можна спробувати зробити вдома, разом з дітьми. Як? Кольоровий папір, клей і ножиці; підручні матеріали (бісер, мереживо, тканина, нитки, засушені квіти, листя, зерна кави), а також пензлик, акварель, гуаш, а головне – бажання та трохи фантазії – і витвір ваших рук перетворюється у витвір мистецтва. (Учасники свята мали змогу подивитися фільм «Майстер-клас зі створення листівок ручної роботи»)

Дякуємо матерям, які попри безліч клопотів, знаходять час для створення краси і передають свій талант дітям, вчать їх любити світ.

Коли маленьких дітей запитують: «Яка твоя мама?» з дитячою безпосередністю та любов'ю всі малюки відповідають: «Найкраща». І це сприйняття і почуття залишається на все життя, скільки б тобі не було років: п'ять чи п'ятдесят. Ми малюємо в уяві найкращий рідний образ, і ніякі зміни, що підвладні часу, не змінять нашого ставлення. Найкраща, найкрасивіша – це наша мама.

Сьогодні ми даруємо Вам дорогоцінні хвилини спільного відпочинку, запросивши на головну подію, - оглянути разом з дітками їхні маленькі шедеври, присвячені Вам, матусі!

Вітаємо всіх матусь зі святом! Бажаємо добра, синього неба і здоров'я на многїї літа!

 

Коментарі 

 
0 #1 Наталя 11.05.2013 11:10
Вітаю вас мої дорогенькі зі святом Матері,святом Жінки.Бажаю вам міцного здоровя, наснаги, любові від ближніх, і за прикладом жон-мироносиць- слідувати Христовій науці. Хай Господь вас береже.
 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу