Що читати під час зимових канікул?

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 18 грудня 2013 17:18
Казки Андерсена

Майже в кожній своїй казці він зображає зиму. Багато казок написав Г.К.Андерсен саме взимку, коли починалися дитячі ялинкові свята. Він створював нарядну і просту за формою казку, схожу на ялинкову прикрасу. Діти і дорослі вже чекали його нових казок до Різдвяних свят. Читання цих чарівних казок у святкові зимові вечори було найдорожчим подарунком для дітей.

Що порадити читати сучасним дітям?

Звісно, не треба відмовлятися від книжок, перевірених часом. Ті ж самі казки Андерсена залюбки будуть читати і сучасні діти. А з сучасного? Газета «Україна молода» радить (а разом з нею і ми) під час зимових свят прочитати такі книжки:

Мар'яна і Тарас Прохасько «Хто зробить сніг».

Мар’яна і Тарас Прохасько «Хто зробить сніг».

Ця книжка унікальна, з якого боку не поглянь. Перший спільний літературний проект подружжя Прохаськів, перша дитяча книжка Тараса Прохаська та перший досвід Мар'яни Прохасько у ролі ілюстратора. Тепла казка про родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг...

Книжка розрахована на дітей від 6 до 10 років.

«Хто зробить сніг» - повість про життя великої кротячої родини, вічні цінності, любов, взаємодопомогу й відкритість до світу. Мудрість тут проста. Ненав'язлива оповідь – спокійна і плинна, малюнки – метафоричні, ніжні й зворушливі.

Книжка буде цікава дошкільнятам, найкраще пасуватиме до вечірнього читання в родинному колі.

«Медяник для Миколая».

«Медяник для Миколая».

Збірочка, яка вміщує оповідання Галини Кирпи, Оксани Лущевської, Володимира Чернишенка і Наталки Малетич. Тематика цієї збірочки – «миколаївська». Вона повертає читачів до традиції подарунків на День святого Миколая. Найменші читачі дізнаються з оповідань, хто такий святий Миколай і що потрібно зробити для того, щоб він завітав у гості.

Валентина Вздульська «Вертихвіст».

Валентина Вздульська «Вертихвіст».

Це – майже класична чарівна казка, із чудом, звірятами, пригодами й традиційною в цьому жанрі мораллю. Книжка про дружбу, самопожертву, зиму та ...екологію.

Лис-чарівник Вертихвіст разом із третьокласниками рятує від загибелі новорічну ялинку, яку зрубали до свята, а потім викинули на смітник.

Ця казка спонукатиме задуматися над тим, що навіть маленький крок може почати змінювати світ на краще.

Марина Рибалко «Подорож туди, де сніг».

Марина Рибалко «Подорож туди, де сніг».

Це повість-фентезі. В ній є все, щоб утримати читацьку увагу з першої і до останньої сторінки: герої, яким співпереживаєш, небезпечні пригоди, незнайомі світи, дракон Кульбабка й сильне, як вогонь, кохання.

Це не книга, а найсправжнісінький скарб. Дуже щира, добра, красива і трішки сумна казка про кохання, яке здатне примусити одних змінити свою вогняну натуру, а інших подорослішати.

Книжка попереджає: будьте обережнішими зі своїми бажаннями! Адже коли дуже-дуже захотіти, можна потрапити поза межі Реальності! А там... поруч зі звичайними людьми живуть дракони, розбійники, королі природних стихій, котрим притаманні людські почуття.

Володимир Арєнєв «Бісова душа, або Заклятий скарб».

Володимир Арєнєв «Бісова душа, або Заклятий скарб».

Прецікава й мудра книжка на українському фольклорному та історичному матеріалі – зі скарбами, козаками-характерниками, вовкулаками, смертельно небезпечними пригодами.

Повість-фантазія «Бісова душа, або Заклятий скарб» написана відомим київським письменником Володимиром Арєнєвим. Твори В. Арєнєва виходили українською, російською, англійською, польською, литовською та естонською мовами, були неодноразово відзначені літературними нагородами, зокрема, преміямиім. Олеся Гончара та Олександра Бєляєва, нагородою міжнародного конкурсу «Книгуру», дипломом Волошинського фестивалю тощо.

Твір ілюстровано знаним художником Олександром Проданом.

Скарби... Інколи за них ладні заплатити власним життям, частіше — життям когось іншого. А от Андрію Ярчуку, козаку-характернику, його життя колись подарували — тож тепер він змушений віддячувати благодійникові. І для цього треба скарб заховати... та не просто заховати — заклясти так, як тільки один Андрій і вміє.

Але ж — ви пам'ятаєте? — скарби зазвичай шукають. Цей шукають також. І ціну за нього ладні заплатити чималу... щонайменше — Андрієве життя.

Люсі-Мод Монтгомері.

Люсі-Мод Монтгомері

«Енн із Зелених Дахів» – початок циклу, що складається з восьми книжок.

В основу роману «Енн із Зелених Дахів» (1905) покладено дитячі спогади письменниці. У 1908 році книга вийшла у США. Успіх її був миттєвим і нечуваним. Марк Твен назвав руденьку героїню Монтгомері «найбільш зворушливою й чарівною дитиною художньої літератури із часів безсмертної Аліси».

«Енн із Зелених Дахів» та «Енн із Ейвонлі». Ці книжки для дівчат, що дорослішають. Мудрі, дотепні, життєствердні книжки ідеально підійдуть для читання в період зимових свят, коли все навколо просякло очікуванням чуда й так хочеться вірити в добро.

Знайдіть час для читання у новорічно-різдвяні свята!Приємного всім читання!

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу