З Новим 2014 роком! З Різдвом Христовим!

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 26 грудня 2013 23:32

Даруємо всім читачам щедрівку від Варвари Гринько


Різдвяний живопис на шклі. Наталія та Роман Юсипчуки

Вже Святвечір-зоряниця.

А була вже колядниця.

Колядниця різдвяная,

Кутя була медвяная.


На Меланки, на Меланки,

На Святвечір щедруванки.

Щедрик-ведрик щедрування –

Старим людям на збування.


Малим дітям на потіху,

На цукерки та горіхи.

Зимнім пташкам – щебетання,

Молодятам на кохання.


Ідіть, дітоньки, щедруйте –

Рідне слово подаруйте.

На Святвечір, на Маланки

Щедрик-ведрик чути зранку.


Чути зранку по країні,

Шевченковій Україні:

Щедрий вечір,

Добрий вечір...

Новий рік святкує вся Земля.

Як крокує Новий рік світом? Зазирнемо у деякі країни...

Різдвяний живопис на шклі.  Наталія та Роман Юсипчуки
  • Молдова. Наші сусіди молдовани у перший день Нового року обов'язково розкидають у себе вдома зерно. Завітавши у гості «засівають» оселі друзів та сусідів, щоб рік був багатим, врожайним, а дім – повною «чашею».
  • У Латвії за тією ж традицією розкидають горох. Зустрічаючи Новий рік, обов'язково треба з'їсти декілька горошин.
  • В Іспанії вирують веселі святкові карнавали та феєрверки. За традицією мешканці великих міст і селищ вирушають на центральні майдани їсти виноград. Опівночі, як дзвонить годинник, треба з'їсти дванадцять ягід винограду. Кожна ягідка – за певний місяць року.
    До дітей у новорічну ніч приходить Тато Ноель. Слухняним діткам він залишає у черевиках, які звечора виставляють на підвіконня, подарунки.
Різдвяний живопис на шклі. Наталія та Роман Юсипчуки
  • Куба. Готуючись до зустрічі Нового року, кубинці наливають у посуд чисту воду, наповнюючи декілька мисок і глеків. Опівночі під дзвін годинника кубинці теж з'їдають дванадцять виноградних ягід. Потім виливають на вулицю воду, бажаючи собі та друзям світлого й чистого Нового року.
    Кубинські малята не можуть прикрасити новорічні ялинки, адже вони там не ростуть. Вони прикрашають іграшками та гірляндами пальми та інші дерева.
  • В Італії у Новорічну ніч усі намагаються голосно кричати, весело вітаючи Новий рік. Існує народний звичай, за яким деякі старі речі опівночі викидають за вікно.
    Малята у новорічну ніч з нетерпінням чекають бабусю Бефану. Через пічну трубу вона проникає в оселю і кладе слухняним діткам подарунки у черевички.
Різдвяний живопис на шклі. Наталія та Роман Юсипчуки
  • Греція. Грецькі ювеліри до Новорічних свят виготовляють невеличкі жетони-медальки з новорічною датою. Такі медальки люди запікають у пирогу і вірять, що коли комусь із них дістанеться шматок пирога із медалькою, то він обов'язково буде щасливим у цьому році.
  • У Румунії новорічний пиріг теж із сюрпризом. Дотепні румуни запікають у новорічний пиріг різні кумедні дрібнички: монети, каблучки, гіркі перчинки й багато іншого. І, якщо вам дістанеться такий шматок пирога, радійте, адже це знак щастя у Новому році.
  • Угорщина. Завітавши до угорців на Новий рік, на святковому столі ви не побачите страв із птиці. Угорці вважають, що з птахами може ненароком відлетіти їхнє щастя.
Різдвяний живопис на шклі. Наталія та Роман Юсипчуки
  • Німеччина. У багатьох родинах дотримуються старовинного звичаю. У новорічну ніч визначають погоду на наступний рік. На столі розкладають 12 цибулин однакового розміру. У кожній цибулині зрізують «хвостик», роблять невеличке заглиблення, в яке засипають сіль. Щойно годинник видзвонить північ – прогноз готовий. Цибулини, які «з'їли», тобто розчинили, всю сіль, означають дощові місяці, а ті, у яких сіль залишилася – сонячні й теплі.
  • Японія. Рівно опівночі в усіх храмах Японії починають дзвонити дзвони. Вони дзвонять 108 разів, із кожним ударом виганяючи один із 108 згубних гріхів, що псують життя людям.
    У Новорічну ніч діти, вкладаючись спати, кладуть під подушку малюнок, де зображено те, що б вони хотіли одержати у подарунок. Усі мрії слухняних дітей у новому році збуваються.
  • В Австралії Новорічні свята пов'язані з сильною спекою, адже на цьому континенті у розпалі літо. Не зважаючи на це, австралійці теж ставлять у помешканнях новорічні ялинки – штучні або справжні. Новорічні карнавали влаштовують на пляжах. Рівно опівночі настає «час поцілунків». Рідні, близькі, навіть незнайомі люди цілуються, бажаючи всім щасливого Нового року.

У чарівну силу Новорічного свята вірять не лише діти, а й дорослі. Всі ми під дзвін годинника, що відлічує 12 ударів, загадуємо бажання і щиро віримо, що вони збудуться.

З НОВИМ РОКОМ! З НОВИМ ЩАСТЯМ!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу