9 листопада - День української писемності та мови

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Неділя, 23 жовтня 2016 17:00

Людину, яка вміє грамотно й гарно говорити, в усі часи шанували, нею захоплювалися, прагнули наслідувати. Святе Письмо дає нам слушну пораду: «Хто уста свої стереже, той душу свою береже, а хто губи свої розпускає, - на того погибель чекає». Словесний бруд заполоняє наше життя. Ця страшна хвороба швидко поширюється в усіх сферах і серед усіх прошарків населення. Неосвіченою, безкультурною, бездумною сірою масою значно легше маніпулювати. Дорогий друже! Задумайся над цими питаннями! Внеси свій вклад в розбудову національної культури: уникай лихослів’я, суржику, жаргонізмів. В бібліотеці до Дня української писемності та мови проводиться опитування «Заговори зі мною, щоб я тебе побачив». Запрошуємо і вас, дорогі наші відвідувачі сайту, взяти участь в опитуванні.

Опитування «Заговори, щоб я тебе побачив»

Нам цікаво знати, чи слідкуєте ви за своєю мовою, який відсоток жаргонізмів, суржику та лихослів’я у вашій мові. Нам, українцям, дістався великий дар – одна з наймилозвучніших мов світу. Бережімо її від лихослів’я, плекаймо й шануймо її красу! Можливо, це опитування налаштує вас на більш шанобливе ставленні до мови.
1. Чи вживаєте ви у мові жаргонізми, суржик, лихослів’я?
2. Якщо так, то що є причиною: оточення, звичка, "мода"?
3. Чи можна людину, яка вживає ненормативну лексику, назвати культурною? 
4. Чи ображаєтесь ви, коли вам роблять зауваження з приводу вживання ненормативної лексики?
5. Якщо ви робите зауваження своїм однокласникам з приводу некоректного вживання слів, то вони: виправляються, сміються над зауваженням чи ніяк не реагують та продовжують вживати ненормативну лексику?6. Чи згідні ви з твердженням Софокла «Заговори, щоб я тебе побачив»? 
 Поміркуй над запитаннями опитування і над висловом із Святого Письма:«Хто уста свої стереже, той душу свою береже, а хто губи свої розпускає, - на того погибель чекає»!

Практична порада

Як стати цікавим співрозмовником 

Це означає, що те, як і про що ми говоримо, створює певне враження про нас. Пропонуємо вам кілька порад, які допоможуть правильно говорити і стати цікавим співрозмовником.
  • Ви хочете, щоб людина вас запам’ятала? Поставте співрозмовнику цікаве запитання і уважно вислухайте його. Не варто також багато говорити про себе. Поцікавтеся чужою думкою про кінострічку, книжку тощо.
  • Дотримуйтеся теми розмови. Не варто швидко змінювати теми, інакше ваш співрозмовник просто не зможе вчасно зорієнтуватися і зрозуміти хід ваших думок.
  • Говорить стисло. Пам’ятайте, що стислість – сестра таланту. Намагайтеся, щоб ваші речення були короткими й виражали закінчену думку. Не варто пускатися у довгі роз’яснення, які можуть бути недоречними – вони стомлюють співрозмовника.
  • Міняйте глибину розмови. Кажуть, що малі уми обговорюють людей, середні – події, а великі – ідеї. Використовуйте це. Почніть з малого й пожартуйте, потім дізнайтеся думку співрозмовника про якусь подію, а потім перейдіть до ідей, пов’язаних із цією подією.
  • Вчиться й спостерігайте. Щоб говорити правильно й мати великий словниковий запас, читайте. Також фахівці радять дивитися новини. Диктори центральних каналів говорять дуже красиво. Прислухайтеся до їхньої манери розмовляти, вслухайтеся в слова, фрази, будову речень. Це допоможе вам набути багатьох корисних навичок
  • Перш ніж заперечити, дослухайте. Намагайтеся не перебивати співрозмовника: перш ніж заперечувати, дослухайте фразу до кінця, навіть якщо ви не згодні з думкою співрозмовника. А якщо перебивають вас, не намагайтеся перекричати, а мовчки вислухайте заперечення: зрозуміло, що ви розмовляєте з невихованою людиною.
  • Будьте дипломатом. Якщо ви помітили, що тема розмови співрозмовникові неприємна, краще не спинятися на подробицях. Так само можна уникнути теми, яка неприємна для вас.
  • Слухайте. Бути уважним слухачем – талант, яким володіє далеко не кожен. Будьте щиро зацікавлені в тому, про що говорить ваш співрозмовник. Цікавтеся ним і він буде цікавитися вами.
  • Жартуйте й робить компліменти. Не бійтеся показати почуття гумору. Пожартуйте, це допоможе зняти напругу або незручність на початку розмови. Робіть людям компліменти. Важливо, щоб це було щиро, тоді вам повірять, а інакше це можуть сприймати як підлабузництво.
tvoia_mova

Ще більше про мову читайте тут!


 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу