Майстерно для найменших: знайомтесь, дитяча письменниця Оксана Кротюк

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 03 грудня 2019 15:42

oksana_krotukКр́отюк Окс́ана — українська дитяча письменниця,

член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України. Мешкає та працює в Києві.

18 грудня виповнюється 50 років від дня народження Оксани Петрівни Кротюк. Щиро вітаємо пані Оксану з днем народження! Бажаємо міцного здоров'я та творчих успіхів! Стіни нашої бібліотеки ще пам'ятають, як пані Оксана живо спілкувалася з маленькими читачами нашої бібліотеки та артистично читала свої твори. Запрошуємо Вас, пані Оксано, до нас у гості! Ваші твори малята нашої бібліотеки читають та з задоволенням поспілкувалися б з їх авторкою. Чекаємо!

Оксана Кротюк народилася в місті Луцьку в переддень Святого Миколая 1969 року. Оксана закінчила Луцьку школу №13, Луцьке педагогічне училище імені Ярослава Галана, Київський Державний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова.

З 2004 року і донині працює на посаді літературного редактора журналу «Малятко». З 2010-го також втілює власний авторський проект на Українському радіо (програма «Великий світ малого читача»: канал «Культура»). Оксана Кротюк систематично виступає з творами різних жанрів для дітей у періодиці (журнали «Малятко», «Зернятко», «Пізнайко», «Крилаті»...) та колективних збірках (видавництва «Свічадо», «Богдан», «Лелека», «Белкар-книга» та ін.).

  • Член Національної спілки журналістів України з 2003 року
  • Лауреат літературної премії імені Наталі Забіли, 2006 рік
  • Лауреат літературного конкурсу «Рукомесло», 2009 рік

oksana_krotyk_1«Усе написане письменниця Оксана Кротюк адресує дітям. У жанровій палітрі творів авторки – вірші-пісеньки, колискові, вірші-абетки, вірші-загадки, вірші-безконечники, сюжетні вірші, віршовані казки, оповідки на морально-етичні теми.

Лірична, образна і гармонійна поезія Оксани Кротюк оточує дитину добрим світом замріяної природи. Кожен віршик сповнений тепла і світла, вчить дитину любити маму й тата, рідну землю, навколишній світ, зростати доброю і чуйною. Проста і зрозуміла, вона наповнена і глибоким філософським підтекстом.

У віршах Оксани Кротюк – пісенні фольклорні мотиви, різноманітні традиційні художні прийоми і засоби творення образного світу для дітей: звуконаслідування, гру словом, чітке римування, ритм та особлива інтонація перелічування, алітерація та асонанси.

Материнська любов витає у віршах, у яких світ природи дуже близький і світові дитини.

Оксана Кротюк адресує свою творчість найменшим читачам і керується при цьому високими художньо-естетичними критеріями» (Тетяна Качак)

Письменниця про себе

На запитання, як стати дитячою письменницею, Оксана Кротюк відповіла: «Одне знаю точно: такого рішення я не приймала. Якось спробувала писати — й отримала гарний відгук у людей, які на тому розуміються. Мене спонукали і пояснювали, що не годиться не працювати, коли ти надаєшся до тої праці. Спочатку це письмо було як захоплення, — але не те захоплення, котре розвага, а те, котре вимагає шліфування, як-от у спорті чи малярстві»

Свої біографічні рядки письменниця зазвичай підсумовує словами: «Все вище сказане ні про що не говорить і нічого не означає. Про автора говорить і автора означає виключно те, що він створив. У застосуванні до дитячого автора ця теза працює посилено, бо діти розумні: їх не цікавлять імена й відзнаки. Тому беручись до кожного вірша, до кожної прозової мініатюри, почуваєшся новачком: чи здужаєш, чи не сфальшивиш. Відтак найвища нагорода, якої я була удостоєна як автор - це розповіді батьків про те, що діти просять покласти мою книжечку біля подушки на ніч».

Твори Оксани Кротюк, які Миколай може принести дітям під подушку!

Оксана Кротюк "Абетка"  

abetka_oksanaКумедні ілюстрації й дотепні віршики "Абетки" Оксани Кротюк допоможуть малечі дізнатися, що таке букви, навіщо вони потрібні, в якому порядку розміщені, і які з них починаються веселі й красиві слова. Завдяки цій чудовій книжечці навчання дітлахів перетвориться на чудову гру.

«Оксана Кротюк створила змістовний, цікавий, самобутній твір, який беззастережно можна вважати одним із найвдаліших у ряду абеток. Кожна з її поетичних мініатюр не тільки містить у собі приступний дитині, вдало дібраний словесний ілюстративний матеріал, що з його допомогою легко й невимушено запам'ятаються всі літери абетки. Поетичне слово тут щире, живе, зігріте веселою вигадкою і гумором», – так охарактеризував її А. Григорук.

«Традиційною за підходом й оригінальною за творчими рішеннями є збірка «Абетка», покликана ознайомити дітей із новими літерами з допомогою пізнавальних віршиків про акулу, ворону, гусака і про їжачка-мандрівника, про Лесика і Едика, маленьке мавпенятко та ін.», - пише Тетяна Качак.

Оксана Кротюк «Найкраща земля»

najkrascha_zemliaЧитайте казку сучасної української дитячої письменниці і поетеси Оксани Кротюк "Чужа слава" та віршовані казки: "Найкраща земля" та "Чорне море й синій кит". Головний герой віршованої казки Оксани Кротюк "Найкраща земля" - малий віслючок. Він зазнає чимало пригод, намагаючись з'ясувати, яка ж земля у світі найкраща. Висновок - зрозумілий:

"Хоч зблизька дивись,

Хоч дивися здаля,

Найкраща у світі –

Рідна земля."

Оксана Кротюк збірка "От би мені коника!"

ot_by_meni_konyka_oksana_krotiukНавіщо жирафа вбрала гарну сукню і дев'ять разочків намиста, чому в леопарда усе в цятку, чому океан називається Тихий – на всі ці запитання малята знайдуть відповідь, прочитавши віршики Оксани Кротюк зі збірки "От би мені коника!": "Жирафа", "Тузиків картузик", "Веселий дзвінок", "Якби ж я знав!", "Веселий дощисько", "Бобряча наука", "Кит і китиха", "Не ховайся, зайчику!", "Упертий цапок", "Мавпоччин букварик", "От би мені коника!".

У багатьох малюків буває такий період, коли хочеться робити усе самостійно: чистити зубки, переходити дорогу, не тримаючись за мамину руку, самостійно лізти по найвищих драбинках і, звичайно ж, «читати» книжки. Найчастіше це ті улюблені книжки, які читаються по двадцять разів на день і які дитина вже знає напам'ять. Особливо діти люблять віршики – короткі, ритмічні, із цікавим і зрозумілим сюжетом. Такі вірші легко запам'ятати і можна сміливо «читати» здивованим батькам, навіть тримаючи книжку догори дриґом. Віршики Оксани Кротюк із збірки «От би мені коника» саме такі – прості за будовою і наповнені яскравими образами.

Віршована казка Оксани Кротюк "Чорне море й синій кит"

chorne_more_synij_kytВіршована казка. Малюнки Оксани Богомаз. Книжка для найменших читачів. Як відомо, кити в Чорному морі не водяться. Але у веселій, виповненій бурхливою фантазією казці можливі найхимерніші, найнесподіваніші дива...

Багато різних подій відбувається у цій грайливій, підтонованій легким гумором казці. І всі вони динамічні, веселі й водночас пізнавальні. Авторка веде свою розповідь невимушено й легко, чітко розуміючи інтереси й вікові можливості маленького читача.

Дитячі вірші Оксани Кротюк "Неслухняне левеня"

nesluhniane_levenia_oksana_krotiukДитячі вірші Оксани Кротюк, збірка віршів Неслухняне левеня. Художник Вікторія ДунаєваНа сторінках цієї дивовижної книжечки ви познайомитеся з неслухняним левеням, равликом і мурашкою, трьома кмітливими поросятами та багатьма іншими. Читайте вірші Оксани Кротюк: "Неслухняне левеня", "Хитрий вереда", "Поливай, поливайчику", "Ранок", "Слон і слоненя", "Смакота", "Як то добре в світі жити", "Упертий цапок", "Ціпоньки золоті", "Осіннє", "А ведмідь вже спати ліг", "Віхола", "Лютий", "Доброму Миколаю", "Дрімає ліс", "Колисанка для ведмежати", "Вулиці в жоржинах", "Зайчичок", "Капосна бабуня", "Зайшло на літо", "Коли дощик іде", "Подушечка", "Кораблик", "Літо", "Де ж капустка?", "Літечку, зацвіти", "Веселий дощисько", "Кит і китиха", "Найкраща мама".

Оксана Кротюк «Веселі Єноти»

veseli_enotyВеселі віршики Оксани Кротюк познайомлять юних читачів з пригодами маленького Зайченяти, сім'єю мавпочок, веселими єнотам ті багатьма іншими. А яскраві ілюстрації зроблять читання ще цікавішим!

Оксана Кротюк «Песик Чапа»

pesik_chapaУ цій яскравій книжечці — 15 коротких історій з малюнками. Це цікаві оповідання про дружбу і великі мрії малюків.

Книжка підкаже читайликам, як доглядати домашніх улюбленців, як гарно поводитися і чому важливо читати.

Оксана Кротюк «Пташечка прилетіла»

priletila_ptaПрочитавши книжку, дитина знатиме весняні народні свята, ігри й забави та навчиться робити чимало мистецьких речей, зокрема, писати писанки та розуміти їхню символіку.

Просто в книжці є розгортки з витинанкою, аплікацією, розмальовкою. Є схеми виготовлення народної ляльки, традиційної пташечки та коника, рецепт випікання обрядового печива. Є ігри-веснянки й колискові з нотами, і вірші, які можна вивчити до Дня матері...

В основу книжки авторка поклала розповіді про головні свята весняного народного календаря: від дня Сорока Святих до Теплого Миколи.

У світі тисячі народів. А відрізняються вони мовою, культурою і традиціями. Тим і цікаві один одному.

«Пізнавальна, розважальна, розвивальна книжка для дітей «Пташечка прилетіла». За змістовим наповненням, структурою й функціональністю вона зацікавлює не менше, аніж пригодницький художній текст. Книжка репрезентує той тип видань для дітей, який окрім читання пропонує гру й творчість. Імпонує увага авторки до народних традицій, українського фольклору, дбайливе ставлення до мови, слова й фаховий підхід до підбору та подачі матеріалу. Ілюстрації ідеально гармоніюють із запропонованим текстом» ( Тетяна Качак)

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу