Миколай іде до нас!

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 05 грудня 2019 15:25

mykolaji_zastavkaНаближається одне з найулюбленіших дитячих свят – день Святого Миколая.

Як нетерпляче усі ми чекаємо його! Пишемо листи, кладемо їх на підвіконня з надією, що з неба спуститься ангел і віднесе їх Святому Миколаєві. А потім чекаємо... І Святий Миколай приходить до всіх, навіть до найнечемніших. Адже він сподівається, що вони виправляться!

Нехай 19 грудня в кожній домівці, під кожною подушечкою будуть бажані дарунки, а в нашій державі – омріяний мир! І давайте цього року навчимося писати листи з подяками за подарунки мамі, татові, Святому Миколаєві !

Хто він – загадковий охоронець вогнища святкового настрою

 Святий Миколай, за легендою, був покровителем не тільки дітей, а й мандрівників. Православна гілка християнства це свято відзначає 19 грудня, а в католицька трохи раніше – 6 грудня (католики всі свята з постійними датами святкують на 13 днів раніше, враховуючи різницю між юліанським і григоріанським календарем).

Святий Миколай прославився своєю добротою, чуйністю і допомогою нужденним. За переказами, він був народжений в місті Патари, в Лікії. Його батьки були правовірними людьми. Хлопчик з ранніх років виділявся серед інших особливою любов'ю і чуйністю, співчуттям до оточуючих, завжди допомагав бідним, роздавав убогим монети, залишаючи у своїх руках тільки необхідне. За добродушність і милосердя Миколай отримав велику подяку і шану від людей і був піднесений до рангу святих. Прочитай книжки, що проанонсовані нижче, і ти більше дізнаєшся про Святого Миколая та про традиції цього свята.

Дитячі книги до дня Святого Миколая

Ось декілька книг, що стануть у нагоді до прийдешнього свята.

Антін Лотоцький «Іде Святий Миколай». Видавництво Старого Лева. – 2015, 12 с.

ide_sviaty_mykolai_0Усі діти з нетерпінням чекають на прихід святого Миколая. А хто ж допомагає святому пакувати подарунки, хто впрягає коників і витріпує кожух, аж довкола хурделить? І як Миколай добирається до малечі? Про це все наймолодші читачі довідаються, прочитавши з батьками чудовий вірш про Миколая, який написав класик дитячої літератури Антін Лотоцький, а проілюструвала художниця Олександра Абельчакова.

Юлія Смаль. «Лист до Миколая». Видавництво Старого Лева. – 2018, 12 с.

smal_pomihnykyЩороку діти пишуть святому Миколаю безліч листів. Адже він може здійснити усі їхні мрії. І хоч іноді дитина просить гору подарунків, та врешті залишає найважливіше прохання.

Книжечка розповідає милу історію про маленького хлопчика, який пише листа Святому Миколаю в надії отримати те, чого бажає найбільше. Хлопчик не хоче ні цілої купи подарунків, чи іграшок, ні цукерок, чи шоколадок. Його головне бажання - отримати маленького братика, щоб з ким було зустріти Новорічні свята та весело їх провести. Книга хоч і невеличка, проте дуже красиво проілюстрована і піднімає важливі питання, які стануть в нагоді дітям під час її прочитання. Так, книга показує, що щастя - це не завжди якісь матеріальні блага, чи подарунки. Щастя може міститися і в дрібницях, бути моральним, навіть духовним подарунком. На прикладі бажання маленького хлопчика, авторка книги показала, що варто вірити в реальні дива і вони справді здійсняться. Не варто думати лише про подарунки, можна отримати радість і гарний настрій навіть із простого спілкування із рідними і близькими. Також книга повчає дітей шанувати свою рідню і вірити у чудо.

Дана книжечка орієнтована на діток-дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку.

Віталій Кириченко «Книга, яку треба прочитати до дня Святого Миколая». Видавництво Час Майстрів. – 2018, 56 с.

knyga_do_svjatogo_mykolaРазом з цією книжечкою дитина, та й уся ваша родина, сповниться святковим очікуванням і настроєм. Малеча дізнається, хто такий Святий Миколай та чому він приносить подарунки. А ще можна разом заспівати про нього пісеньку.

Ось вже дитинча приготувало шкарпетку, написало листа святому Миколаю, склало власну «скарбничку добрих справ», забралося до ліжка, заплющило оченята і чекає на диво. Святий Миколай обов'язково завітає до кожного і нагородить щедрим дарунком за гарну поведінку. Може, комусь навіть пощастить побачити його на власні очі й особисто попросити про щось найважливіше у житті.

"Гостинці з Ялинового лісу": казка-розмальовка до свята Миколая із завданнями й англійськими словами. / Худож. К. Степаніщева. – К.: Братське, 2015. – 16 с.: іл.

gostynzy_lisБагатофункціональна книжечка, яка стане хорошим елементом спільної підготовки до свята в родині. Нею можна і зайняти дитину на деякий час, і провести разом затишний вечір. Адже в цій невеликій книжці є і казка, і розмальовка, і цікаві завдання, і англійські слова, і навіть рецепт ароматного імбирного печива! Ілюстрації художниці Катерини Степанищевої доповнять святкову атмосферу і наповнять теплом і радістю серця.

"Різдвяна книжка" Видавництво Талант, Юнисофт. – 2015, 16 с.

rizdvjana_knyzkaКнига в довершеному художньому оформленні О. Желєзняк — це унікальна збірка історій про головні зимові свята нашого народу, від Миколая до Водохреща. Красивий об'ємний вертеп, вміщений у книзі, доповнюють цікаві розповіді про народження Немовлятка Христа, традиції святкування Коляди, тексти улюблених колядок і щедрівок, якими ми вітаємо найрідніших людей. Особливо радимо цю книжку хрещеним батькам як подарунок похресникам на свято Миколая й Різдво Христове. Захоплюючого читання!

Матіяш Дзвінка . "Марта з вулиці Святого Миколая". - Видавництво Старого Лева, 2015, 240 с.

dzvinka_marta_z_vylyziПовість для підлітків. Історія дорослішання і становлення дівчинки, яка мріє стати художницею. Книга про життя її рідних і друзів, про творчість і натхнення, живопис та музику, любов і втрати. І про народження нового життя. Герої книги мудрі, добрі й мужні, вони вміють радіти життю, незважаючи ні на що, а сама книга променіє щастям – таким простим і від того зворушливим. А що ж це за вулиця Святого Миколая? Дізнаєтеся з цієї книги, яка послужить провідником через підліткові негаразди і допоможе розібратися зі своїм внутрішнім світом.

Наталія Чуб «Дарунки Святого Миколая». - Видавництво: Торсінг Харків. - 2016, 24 с.

chyb_mykolajКнижка для діточок із серії ''Виховання казкою''. У легкій ненав'язливій формі подані цікаві історії, які допоможуть дитині подолати зайві страхи, знайти справжніх друзів і навчать увічливості і шанобливому ставленню до інших. Малюку дуже сподобаються герої цих казок. Забіяки і ледарі, боягузи і бешкетники, вони переживають неймовірні пригоди, завдяки яким стають добрими, сміливими і працелюбними. А разом з ними міняються і маленькі читачі. Ми так радіємо, коли малюк виявляє любов до близьких і бажання їм допомогти. Упевнені, якщо ця казка сподобається дитині, вона стане більш чуйною і до людей, і до тварин. І не лише тому, що очікуватиме нагороду.

Медик-Яремчук Леся «Помічники Святого Миколая». – Видавництво «Свічадо». - 2015, 12 с.

pomihnyki_2Казка-оповідання про те, як розносячи подарунки діткам, Миколай заблукав. Але на щастя, вчасно з'являються помічники: Гавчик, Мурка, кінь Красень і маленький зайчик, які кожен на свій хист допомагають старенькому розносити дарунки дітям, а Миколай не лишається у боргу.

Цікаво, які подарунки знаходять дітки під подушкою? Читайте разом з батьками!

Розрахована для найменших діток.

Медик-Яремчук Леся. «Святий Миколай і мишка Мая». – Видавництво «Свічадо». – 2019, 32 с.

sv_myska_majaЗимові віршики наповнять домівку, де є малеча, теплом, затишком і гарним настроєм. Ця книжечка розповість не лише про зимові пригоди, святого Миколая, Святвечір та Різдво, а й подарує зворушливу молитву до ангела-хоронителя та ніжну колискову для малят.

Дзвінка Матіяш. "Подарунок від святого Миколая". - Видавництво Старого Лева, 2018, 40 с.

matijas_podarynok_svjatogo_mykolajaЩороку Олесь нетерпляче чекає приходу святого Миколая. Та ось після розмови з однокласниками у серце хлопчика закрадається сумнів: чи справді святий існує? Може, дарунки ховають під подушку батьки? Олесь дуже засмучений, та його чекає справжнє диво. Святий приходить до нього і запрошує в найдивовижнішу мандрівку у вічному часі. А ще наділяє особливим даром...

Цікаво? Читайте книжку!

Валентина Вздульська. «Подорож листа». Видавництво «Братське». – 2019, 24 с.

podoroz_lysta_vzdylska"Подорож листа" - це історія заповітного бажання однієї маленької дівчинки, про яке вона написала до Святого Миколая. Лист страшенно переймається важливістю своєї місії, бо хоче, щоб непросте бажання дівчинки обов'язково здійснилось. Але перш ніж це станеться, йому доведеться пережити багато випробувань і пройти довгий шлях...

Дана книжечка орієнтована на діток-дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу