Відкриття муралу "Портрет міста"

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 31 грудня 2019 12:29

myral26 грудня о 13:00 відбулась презентація муралу "Портрет міста" на фасаді центральної дитячої бібліотеки Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради.

На муралі зображується 24 особи, 24 фото, які поділені на смужки, що можна "оживити" з допомогою технології доповненої реальності, що працює через спеціальний додаток на смартфоні.

Розпочався захід із виступу акторів театру, де показали типового франківця, який поспішає у своїх справах проходячи повз інших людей, не помічаючи їх. Автор стінопису Олександр Базюк зазначив, що ідея полягає в урбанізації, але правильній, де люди помічають один одного та інші об'єкти варті нашої уваги: музеї, бібліотеки.

Мурал дуже сподобався мешканцям, вони з нетерпінням очікували завершення його написання, щоб побачити кінцевий результат, та із захопленням дивились цифрові можливості цього стінопису.

Бібліотекарі висловили щиру подяку автору проекту "Портрет міста" за обрання для розпису саме фасад центральної дитячої бібліотеки, адже це неабияк сприятиме популяризації бібліотеки та читання, та буде чудове доповнення до вже існуючих проектів у бібліотеці, таких як "Віртуальна реальність в бібліотеці", де діти з допомогою смартфонів мають можливість досліджувати космічні простори, а також "оживляти" Алісу із книги "Аліса в Країні Див" чи Колобка із української народної казки.

Наприкінці автор висловив подяку всім учасникам та партнерам: Руслану Марцінківу, Департаменту культури, Департаменту молодіжної політики, бібліотеці та мешканцям Франківська.

Інформацію про мурал скоро можна буде побачити на сайті проєкту "Віртуальну реальність в бібліотеці", який створили учні Школи комп'ютерної майстерності.

Також, радимо почитати статтю про мурал, і як він працює від міського онлайн журналу "Куфер" – kufer.media

Фотомоменти заходу

Майже казкова історія появи стінопису

Була собі стіна дитячої бібліотеки. Вона була дуже широкою і дуже високою і дуже-дуже сумною. Непривітною вона була дзвінкою весною, і сонячним літом, і святково-білою зимою, і барвистою осінню. А все тому, що стіна не мала віконець-очей.

Повз непривітну стіну швидко пробігали перехожі, ніхто не зупинявся, не задивлявся на неї. «Якби на цій стіні був мурал, вона одразу ожила б», - кожен раз промовляли працівники бібліотеки, минаючи непривітну стіну перш, ніж потрапити у приміщення.

Однієї яскравої літньої днини до приміщення бібліотеки зайшов чоловік, схожий на художника. «Мені дуже подобається глуха стіна вашої бібліотеки. Я так довго шукав саме таку широку та високу стіну для сучасного муралу», - сказав він і одразу показав проект стінопису. Так розпочалася казкова історія втілення багаторічних мрій працівників бібліотеки про мурал, який оживить непривітну стіну, та творча реалізація задуму Олеся Базюка про стінопис з доданою реальністю.

Непривітна в минулому стіна перетворилася на місто, що притягує увагу мешканців, викликає роздуми над сутністю людини, налаштовує на взаєморозуміння, взаємоповагу, людяність. «Ти знаєш, що ти людина», «очі твої єдині», «усмішка твоя єдина» - віршовані рядки Василя Симоненка перегукуються з малюнком стінопису.

А головне, що непривітна стіна дитячої бібліотеки стала живою та інтерактивною. Ось така майже казкова історія... у стилі Г.Х.Андерсена. Він зміг із сумних міських веж зробити всесвітньовідому казку, а художник Олесь Базюк з непривітної фасадної стіни бібліотеки зробив одне із знакових міст Івано-Франківська.

Приходьте! Стінопис з доданою реальністю "Портрет міста" відкритий цілодобово!

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу