Найввічливіший день у році - Всесвітній день «Дякую»

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 13 січня 2020 15:50

vizlyvist_zastavka11 січня відзначають Міжнародний день "дякую" – свято, що започаткували за ініціативи миротворчих спільнот.

Щодня люди вимовляють слово "дякую" мільйони разів. Слово «дякую» з'явилося в нашій мові дуже давно і має потужну енергетику для тих, хто його промовляє, і для тих, кому адресовано. Від нього покращується настрій та аура навколо. Тож давайте частіше промовляти це чудодійне слово.

Історія та традиції

Міжнародний день "дякую" покликаний нагадати людям про цінність хороших манер. Цей день заснований за ініціативи ЮНЕСКО і ООН. Вперше вислів "дякую" зафіксували у словнику-розмовнику, виданому в Парижі 1586-го. Міжнародний день "дякую" у багатьох країнах святкують із великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи освітні акції, конкурси і безліч інших розважальних заходів.

В освітніх установах говорять про важливість дякувати близьким, розповідають про культурні традиції, етику, а також гарні манери. Крім того, у Всесвітній день "дякую" проводять благодійні акції, на яких збирають кошти для нужденних. Цього дня люди говорять один одному теплі слова та обмінюються листівками, висловлюючи свою ввічливість і подяку.

«Дякую» розуміють майже в усій Європі

vi_djak_Слово «дякую» має набагато складнішу історію. Твердження деяких мовознавців про його походження від німецького «danke» через посередництво польської мови виглядають дещо поверховими та непереконливими. Перш за все, ареал розповсюдження слів із цим коренем надзвичайно широкий – він охоплює майже усі германські мови (німецька «danke», голландська «dank», англійська «thank», скандинавські «tak», «takk»), усю групу західнослов'янських мов (чеська «děkuji», польська «dziękuję», словацька «ďakujem»), а також вживається у білоруській «дзякуй» та українській мовах.

Отже, навіть при побіжному аналізі видно, що, імовірно, ці слова походять з одного спільного кореня, з однієї давнішої мови, але пройшли різний шлях розвитку. Хочеться зробити ще одне припущення: українське дієслово «дати» та його слов'янські аналоги напевне походить із того самого кореня, який сягає санскритського кореня «да» (значення «дати», «дарувати»).

Неважливо, яке з цих слів оберете саме ви. Сказані від щирого серця будь-якою мовою, ці слова допомагають нам стати ближчими один до одного, передають енергію добра і світла від однієї людини до іншої.

В центральній бібліотеці для дітей у Всесвітній день ввічливості працювала книжково-ілюстративна виставка «Всесвітній день «Дякую» - найввічливіший день у році». Діти могли ознайомитися з книжками на тему ввічливості.

Фотомоменти заходу

azbuka_veglivostiЧуб Наталія. Азбука ввічливості

Щодня у вашого малюка виникають проблеми. Слухатися чи не слухатися, сказати правду чи збрехати, лінуватися чи не лінуватися...

Ця книжка розповість малюку про чарівні перетворення, які відбувалися довкола її героїв.

Вам же вона допоможе прищепити своїй дитині хороші манери, підкаже, як навчити малюка бути завжди ввічливим, чесним, добрим, працьовитим.

vizlyvist_7Етикет малюкам: збірка віршів

Ця книжка в ігровій формі дозволить Вашому малюкові вивчити основні поняття навколишнього світу й значно розширити кругозір. На сторінках книги малюка чекають знайомства й зустрічі з улюбленими тваринами. Барвисті ілюстрації допоможуть зробити процес навчання цікавим і захоплюючим.

vizlyvist_4Школа ввічливості: вірші, оповідання, казки

До книжки ввійшли вірші, оповідання і казки для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Ці твори у цікавій і зрозумілій формі розповідають про «чарівні слова», вчать доброті, ввічливості, шанобливому ставленню до людей та природи.

vizlyvist_3Подорож у країну ввічливості: оповідання, казки, вірші

Юні читачі цієї книги за допомогою оповідань, казок і віршів зможуть навчитися головним правилам ввічливості: піклуватися про меншеньких, допомагати стареньким, шанувати батька і матір, вживати чарівні слова «дякую», «будь ласка» та інші, дотримуватися правил поведінки у школі, на вулиці та в транспорті, завжди бути охайними, стежити за своїм зовнішнім виглядом, вчитися не гаяти свого часу. Ця збірка відкриє дітям прекрасний світ добра та любові.

Для молодшого шкільного віку.

vizlyvist_5Школа доброти: оповідання, вірші, прислів'я, казки.

Ця книжка навчить дітей доброті, щирості, порядності, чуйності. Саме ці риси перш за все необхідні кожній людині для того, щоб її поважали.

Твори, що увійшли до цієї збірки, допоможуть батькам і вчителям у виховній роботі.

Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, їхніх батьків, вихователів дитячих садків і вчителів шкіл.

vizlyvist_6Школа ввічливості: оповідання та вірші

Книга для дітей 3 – 7 років.

Вірші та оповідання, які містять усі необхідні правила ввічливості, поведінки вдома і на вулиці, в колі друзів та на природі.

vizlyvist_2Енциклопедія Правила етикету

Ця енциклопедія допоможе засвоїти правила поведінки у сім'ї, у школі, у суспільстві. У цікавій, ненав'язливій формі з використанням життєвих ситуацій автор ніби веде діалог з читачем, розмірковуючи «що добре, а що ні?» Енциклопедія стане у пригоді дітям, їхнім батькам та педагогам і допоможе виростити добру, виховану, чемну та впевнену у собі людину, а також створити гарні стосунки у сім'ї.

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу