Світ відзначає Міжнародний день рідної мови

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 24 січня 2020 13:46

001Міжнародний день рідної мови – подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.

Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

Це всесвітнє свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Збереження багатомовності дає можливість зберегти унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності.

Наше спілкування між собою зрозумілою нам мовою в переважній більшості випадків має для нас величезне значення. Мова та її наріччя стають не просто засобом комунікації, але й відкривають для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід'ємною частиною її власної особистості. Так створена людина, що рідною зазвичай стає найбільш близька до неї та її душі мова.

Про Міжнародний день рідної мови дивись: До Міжнародного дня рідної мови, Невимовне багатство, Мова – інтелектуальний портрет народу: до Дня рідної мови

mova_ridnaУкраїнською прикольніше!

Більшість українців вважають рідною українську мову та підтримують її статус як єдиної державної. Молодь все частіше вдається до креативних методів популяризації своєї мови.

  • У кав'ярнях, громадських закладах, навіть у багатоповерхівках облаштовують столики, на які будь хто може покласти чи взятиmova_perexod україномовні книги, журнали, газети.
  • Активна молодь пропагує українську й у сфері реклами та у сфері обслуговування. Той, хто не дотримується законодавчих норм у сфері обслуговування, у Всесвітній день споживача може стати володарем щорічної анти премії «Гнилий кабак», врученням якої займається рух «Не будь байдужим!»
  • Порозуміння в Інтернеті: активісти цього руху добровільно-примусово перекладають українською сайти компаній для того, щоб не позбавляти українського споживача можливості дістати повну й вичерпну інформацію про товар чи послугу.
  • Творці сайту «Пиши українською» (Balachka.com) мають на меті популяризацію нашої мови в інтернет-спілкуванні серед співвітчизників. І пропонують долучитися до акції, розмістивши на своїй сторінці один із банерів: «Пишу українською», «Тільки українською», «Тут спілкуються українською».
  • Торент-толока «Гуртом!» ідентифікує себе як «сайт підтримки всього українського». Тут можна знайти не тільки вітчизняну музику та кіно, а й україномовне програмне забезпечення та ігри, оцифровану друковану літературу та аудіокнижки, озвучені чи субтитровані українською іноземні фільми. Користувачі сайту самі беруть активну участь у творенні контенту. Ентузіасти оцифровують українські книжки, перекладають рідною мовою іноземні романи, комікси, ігри. Долучайтесь і ви!
  • Останнім часом дедалі частіше лунають рингтони з композиціями вітчизняних виконавців таких, як «Океан Ельзи», «Тартаку» й ТНМК тощо.
  • Ходяча пропаганда. Популяризують мову й за допомогою відповідної символіки на одязі чи наплічниках. Ставлять «патріотичний одяг» і на конвеєр. Український магазин «Наш формат» пропонує майки «Спілкуюсь рідною», «Є мова – є нація», «Порву за мову», «Вчи українську», торби з написом: «Зробіть мені приємність – розмовляйте українською».

"Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь..." Т.Шевченко

portretМолодь також розуміє важливість вивчення та розуміння мов інших країн світу. Найбільш корисною для особистого розвитку мовою (без урахування рідної) 90% українців визнали англійську. За нею розмістилися німецька - 16% та польська мови - 12%. Більшість населення України вважають, що у школах, крім української, слід вивчати англійську, німецьку, польську та французьку. Вивчати нові мови українців спонукає робота чи відрядження за кордон, спілкування з людьми з інших країн, подорожі, навчання в інших країнах світу. Українці хочуть відчувати себе європейцями, мови сприятимуть у наближенні мешканців України до інтеграції у європейське суспільство.

Медіавікторина

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу