Літо: поспішай у бібліотеку!

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 26 травня 2020 14:48

lito_knyga_zastavkaЛіто – найкраща пора року для читання. На книжкових бібліотечних поличках на вас чекає цікава література.

Ця стаття ознайомить із творами для підлітків, в яких йдеться про ситуації, що так бентежать хлопчиків та дівчаток у 12, 13, 14 та 16 років. Перше кохання, бажання подобатися, дружба, зрада, самоідентифікація себе і свого місця у родині, колективі, суспільстві, бажання самотужки розібратися у своїх проблемах, - все це так хвилює підлітків, і вони, читаючи книги, намагаються знайти відповіді на свої запитання.

Література впливає на почуття, думки, поведінку, формує життєві цінності. Підліткова література має це додаткову дію, психотерапевтичну, адже вона має наступні відмінності:

  • Розповідь ведеться від імені головного героя, що наближує його до проблем читача. Проблеми проговорюються і стають більш зрозумілими і не такими катастрофічними.
  • Герої усвідомлюють свої проблеми та вирішують їх власними зусиллями за допомогою бажання, надії, віри і волі.
  • Рідні люди надають моральну підтримку героям, проводячи їх у світ дорослішання.
  • Підліткові твори оптимістичні, дають позитивний заряд емоцій.
  • Герої цих творів – сучасні. Вони мають спільні з читачем захоплення, ігри, стиль одягу, книжки, музику.
  • Підліткова література позбавлена повчань, менторського тону, моралізаторства.

Наведений список найцікавіших книг для підлітків має достукатися до серця читача і стати йому певним провідником у житті або співрозмовником у потрібний момент.

Знайомтесь та поспішайте у бібліотеку!  

«Дім дивних дітей», Ренс Ріггз

renson_riggsАвтор про книгу: «Дім дивних дітей» — химерна маленька книжка з чорно-білими світлинами. Книга про подорож у часі, дітей, здатних на чарівні речі, та про жахливих чудовиськ. <...> А справжнім завданням першої частини — створення будови цього світу, введення концепції світу з безліччю часових контурів та дивних дітей».

Джейкобів дідусь з дитинства розповідав йому дивні історії про чудовиськ, таємничий острів та про дивних мешканців цього далекого краю. Він вірив у них доти, поки усі навколо не почали його переконувати, що це лише вигадки, що чудовиська — це нацисти, острів з будинком — дитячий будинок для біженців, а його мешканці — євреї. Але в одну мить все його життя змінюється. Одного вечора він знайшов свого дідуся мертвим у лісі, а коли підняв голову то перед своїми очима побачив страшне обличчя із багатьма язиками — те саме чудовисько із дідусевих розповідей.

Містичний детектив розповідає історію хлопця-підлітка, який абсолютно випадково дізнається, що він не зовсім звичайна дитина. Як тепер йому вчинити зі своїм даром?

На вас чекає магія, пригоди та любов. Твір не просто затягує, він ніби переносить вас в інший світ, де вам разом з головними героями неодмінно захочеться вийти на наступний рівень.

Джерелом натхнення для написання цієї книги стали старі фотографії, які збирав письменник. Розсип чорно-білих фото допоміг з головою зануритися у розказану історію, а читачу буде здаватися, що він опинився у вирі подій разом з головними героями.

«Персі Джексон та Олімпійці», Рік Ріордан

persidzhekson_obl«Персі Джексон та Викрадач блискавок» , Рік Ріордан

Якщо ви любите міфи та легенди, якщо вас приваблює магія та подобаються пригоди, то вам неодмінно варто прочитати цю книгу. Ріордан розповів захоплюючу історію про карколомні пригоди чотирьох підлітків, які, рятуючи світ, відчайдушно борються з монстрами.

Тут на вас чекають численні таємниці та несподівані сюжетні повороти. Більш того, автор зміг в усіх фарбах передати думки, переживання, хвилювання та емоції своїх героїв. При цьому характери всіх персонажів абсолютно різні. А головне, вам самим доведеться розбиратися, хто кому друг, а кому ворог.

Серія книг «Персі Джексон та Олімпійці» складається з шести книг:

  • Викрадач блискавок 
  •  Море чудовиськ 
  •  Прокляття титана
  •  Битва за Лабіринт
  •  Останнє пророцтво
  •  Секретні матеріали

«Таймлесс», Керстін Гір

rybinova_knygaТрилогія «Таймлесс» складається з трьох творів в жанрі фентезі та стане відмінним вибором для дівчаток-підлітків.

  • «Рубінова книга»
  • «Сапфірова книга»
  • «Смарагдова книга»

Ці книги розкажуть вам захоплюючу історію про подорожі у часі.

Головна героїня – проста юна дівчина, яка одного разу випадково дізналася про те, що здатна переміщатися у часі. Чи зуміє героїня виконати покладену на неї місію? Чи справиться вона з усіма завданнями? Чи встигне освоїти безліч наук та мистецтв? Чи навчиться контролювати час своєї подорожі?

Трилогія вийшла неймовірно захоплюючою. Тут є легкість оповідання, і іронія, і гумор, і безліч таємниць та цікавих сюжетних поворотів, романтики та, звичайно ж, красива історія кохання. Інтригу автор буде тримати до останнього, тому всі три книги ви прочитаєте буквально на одному диханні.

«Паперові міста», Джон Грін

paperovi_mista«Паперові міста» - красива історія кохання. Інтригу автор буде тримати до останнього, тому всі три книги ви прочитаєте буквально на одному диханні.

А вам іноді здається, що все навколо несправжнє? Що вас оточують нещирі люди, що багато хто лицемірить та грає на публіку, що вам хочеться опинитися зовсім у іншому місці? Саме так відчуває себе головна героїня, коли вирішує втекти. Правда, вона залишає кілька підказок своїм друзям про те, де її шукати. Але чи зуміють вони їх розгадати?

У цій книзі є і невелика детективна інтрига, і хороший гумор, і романтика, проте найбільше вона привертає увагу міркуваннями про життя підлітків. Твір переповнений переживаннями та емоціями, які в певному віці відчуває кожен. Прочитавши цю книгу, багато молодих людей зможуть під іншим кутом подивитися на свої, вже зовсім недитячі проблеми.

«Асасін Крід. Знедолений», Олівер Боуден

100_100_100«Асасін Крід. Знедолений» – п'ятий роман циклу, написаний у вигляді щоденника. Він розповідає історію про життя юнака, який бажає помститися за смерть своєї родини. На життєвому шляху йому будуть зустрічатися як вороги, так і соратники, він пізнає всю гіркоту віроломства та зради. А чи зуміє він зробити правильний вибір та залишитися самим собою?

У цій книзі мало подій з популярної гри, однак знайомство з нею вам все ж допоможе краще зрозуміти усі переплетіння сюжетних ліній. І навпаки, після прочитання книги, ви зможете відповісти на багато питань, які виникають під час проходження гри.

«Артеміс Фаул», Йон Колфер

artemis_faul«Артеміс Фаул» - надзвичайна серія! Серед жанру фентезі вона займає особливе місце своєю чарівною, казковою атмосферою, геніальністю головного героя та легкім, іскрометним гумором.

Артемісу Фаулу всього дванадцять років. Він – вундеркінд, а можливо й геній. Його улюблена справа – розробка найнеймовірніших планів.

Родина Артеміса – справжня легенда приступного світу. Протягом багатьох поколінь Фаули нажили великі статки, проте наприкінці ХХ століття їх справи почали занепадати. Батько Артеміса – головний винуватець краху родинної імперії – зник у невідомому напрямку; згорьована мати не впізнає власного сина. Артемісу нічого не залишається, як повернути втрачену славу и велич родини. Зробити це наймолодший представник родини Фаулів намагається зробити у найнезвичніший спосіб – він проникає у чарівний світ та знайомиться з магією ельфів, гномів, гоблінів, тролів, тощо.

Світ у серії романів про Артеміса Фаула поділяється на світ людей та на підземний світ, де живе чарівний народ, що складається із ельфів, спрайтів, піксі, гномів, гоблінів, тролів та багатьох інших істот. Ці істоти переселилися під землю через споживацьке ставлення людей до природи. Підземні жителі володіють магією.

Книжки цієї серії зацікавлять не тільки дітей, але й батьків. А читання разом – це таке задоволення для усієї родини! Насолоджуйтесь читанням!

Книги серії за порядком

  • Артеміс Фаул
  • Артеміс Фаул. Випадок в Арктиці
  • Артеміс Фаул. Код вічності
  • Артеміс Фаул. Зрада Опал
  • Артеміс Фаул. Втрачена колонія
  • Артеміс Фаул. Парадокс часу
  • Артеміс Фаул. Поклик Атлантиди
  • Артемис Фаул. Останній хранитель

«ЛУНАСТРИ», НАТАЛІЯ ЩЕРБА

lunastryЩе одна трилогія, яка не залишить байдужим підлітка. В центрі сюжету – звичайний хлопчик, якого чекають незвичайні пригоди.

Волею випадку він дізнається про прихований світ, в якому живуть астри та лунати. І знаходить друзів, з якими йому доведеться пройти небезпечний шлях.

А в кінці – зробити доленосний вибір між холодним Місяцем та гарячими зорями, чорним і білим драконами, життям та смертю. Дитяча книга про недитячі рішення та магію, які є і в нашому світі.

«Увесь цей світ», Нікола Юн

ves_svitСвіт, у якому ми з вами живемо, сприймаємо як належне й буденне для героїні цієї книги — непізнане й недосяжне. Як це жити у вакуумі? Як спостерігати за всім тільки через вікно? Як змиритись з тим, що ти відділена одиниця від Всесвіту? Про це пише Нікола Юн у своєму романі «Увесь цей світ». Це яскрава, зворушлива та захоплива історія, яка вчить довіряти любові та цінувати життя й свободу.

Меделін невиліковно хвора. Все життя вона провела в закритому будинку, спостерігаючи за світом через скло або екран комп'ютера, адже зовні що завгодно може її вбити, а єдині люди, з ким вона спілкується, це її мати та медсестра. Але все змінюється коли в будинок по сусідству переїздить нова сім'я. Так дівчина знайомиться з Олівером — веселим та винахідливим хлопцем, який хоче з нею подружитися. Одного разу вони наважуються на небезпечну авантюру — поїздку на берег океану, про яку так мріяла Меделін. Це може стати головною подорожжю в її житті. Та останньою ...

Проте книга «Увесь цей світ» доводить: найбільший ризик – не ризикнути!

«Не такий», Сергій Гридін

ne_taykyiКнига, що вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.

«Новенька та інші історії», Оксана Сайко

novenka13-річним героям оповідань цієї книжки доводиться – може, вперше в житті й часто в драматичних ситуаціях – зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді – бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Чим «віддячити» не надто доброзичливому учителеві – осудом чи співчуттям?..

"Дівчата з 13-ї вулиці", Малгожата Гутовська-Адамчик

divhsata_z_13_vylyziВи ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливої книжки, де з надзвичайним розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних. Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й старанна відмінниця Зося – однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні. Та несподівано доля зводить дівчат разом. Вони отримують незвичайне завдання – читати вголос їхній однолітці Магді, яка лежить у комі після нещасного випадку. Вражена Агата розуміє, що ця дівчина і є таємничою незнайомкою, яка віднедавна постійно їй снилася! Своїми здогадами вона ділиться із Клаудією та Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда мусить прокинутися...

"110 вулиць", Малгожата Гутовська-Адамчик

110_vulizЦього разу із типовими – і не дуже – підлітковими труднощами стикається Міхал, 16-річний варшав'янин. Він мешкає в просторій квартирі в прстижному районі Варшави, батько більшу частину доби перебуває на роботі, ніколи не відмовляє в кишенькових грошах. У школі теж все добре. Смакуючи перспективу відпочинку в Португалії та мовного табору в Лондоні, хлопець і не підозрює, яку несподіванку готує йому доля. Авторка із традиційною проникливістю і правдивістю відтворює світ старшокласників, з його прагненнями, страхами і бунтарством, та гармонійно переплітає його зі світом дорослих – батьків і друзів родини – для ще більшої глибини та розуміння, наскільки непросте навіть ідеальне, на перший погляд, життя.

«ДОРОСЛІ ЗНЕНАЦЬКА», СЕРГІЙ ГРИДІН

dorosli_znenaskaПроста і саме цим чарівна історія про 16-річного хлопця, його 15-річну дівчину та їх вимушені спроби стати дорослими.

Знайомлячись з головним героєм, читач довідається і про його сімейні проблеми та скелети у шафі. Тата, який разом з багатством знайшов нову жінку своєї мрії та покинув сім'ю.

Маму, яка не дозволяє собі ображатись і просто живе заради сина. Самого сина, який несподівано закохався і стає все більш схожим на дорослих – тих далеких, незрозумілих і не крутих для підлітка людей.

«ДІВЧИНА ОНЛАЙН», ЗОЇ ЗАГГ

divhsina_onlaynРоман про дівчину-блогерку, написаний письменницею-блогеркою у час, коли світ почав фанатіти від блогерів. Не дивно, що книга вмить стала бестселером.

Головна героїня має 16 років, модне хобі, справжнього друга і блог, в якому ділиться своїми думками та проблемами. Єдине, чого в неї немає, – це взаєморозуміння з однолітками та кохання. Та якщо кохання саме знаходить її на Різдво, то на взаєморозуміння сподіватися марно. Поки дівчина витала в атмосфері romantic, хтось зробив її зіркою інтернет-скандалу.

Хто? Нащо? Чи варто взагалі відверто писати у блозі про особисті речі на кшталт панічних атак та колишніх бойфрендів? Чудові питання, над якими варто замислитись кожному підлітку онлайн.

«АУТСАЙДЕРИ», СЬЮЗАН ХІНТОН

autsayderyЄ романи дорослішання, а є романи виховання. Цей належить до другої категорії. Сьюзан Хінтон почала писати його ще в 15. Мабуть, саме тому персонажі вийшли такими живими, а їх конфлікти – жорсткими та безкомпромісними.

Формально, бій йде між західними та східними районам міста, а по суті – між двома світами. Дітьми простих бідних сімей та мажорами, про яких тоді казали «золота молодь».

Кожною стороною керує ненависть. Вона веде їх на вулиці і розпалює бійки. Вона навіює бажанням знищити ворога. Та що буде, коли це бажання здійсниться?

Приємного читання! Далі буде!

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу