Відео мандрівка «Мурал – мистецтво вуличного живопису»

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 27 жовтня 2020 15:22

myralОзнака сучасного міста – наявність муралів.

Це нове урбаністичне мистецтво, яке поєднує в собі графіті, інсталяцію, мурал-арт, перформанс. «Мурал – це як іще один знак нашої присутності на цій землі», – так влучно висловився про сучасне міське мистецтво фольклорист, професор університету імені Тараса Шевченка Олена Івановська.

Мурали (від лат. mūrālis — «стіна») — це стилістичні зовнішні розписи на стінах та фасадах житлових будинків або промислових об'єктах. Вони відрізняються характерними сюжетними композиціями та складною технікою виконання. Як правило мурали покривають усю площину поверхні й створюються з дозволу представників влади або на їх замовлення.

Мурали можуть слугувати засобом вираження потягу до соціальних змін, протесту або певних прагнень у суспільстві.

Україна є країною де живопис муралу розвивається та знаходить підтримку у суспільстві. Осередком такого виду урбаністичного мистецтва є і місто Івано-Франківськ, у якому мурал впевнено займає міський простір. У Івано-Франківську є до десяти художників, які якісно працюють з настінним розписом. Сприйняття муралів різними людьми неоднакове: для одних – красиво і сучасно, для інших – «негармонійно». Проте всі сходяться на одному, що мурал – це своєрідне маркування простору, що він показує: тут Україна, ми – українці.

Що вуличне мистецтво дає місту?

«Якщо воно підкріплене смисловими навантаженнями, добре виконане і не псує пам'яток культурної спадщини, то воно стає додатковою принадою міста. Можна ходити від мурала до мурала і певним чином отримувати візуальні коди, яке пропонує місто. Набір муралів, які з'являються в місті, характеризують його стан і смаки мешканців, це певний соціальний і культурний зріз» (Лілія Гоголь, кураторка франківської галереї сучасного мистецтва)

Пропонуємо здійснити онлайн екскурсію «Мурали Івано-Франківська»

Мапа муралів Івано-Франківська

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу