"За України долю стояв Майдан": бліц-інформація

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 12 листопада 2020 15:30

zastavka_gidnostНапередодні Дня Гідності та Свободи ми вшановуємо тих, хто проявив силу духу,

стійкість та відвагу, вставши на захист демократичних цінностей України. Центральна бібліотека для дітей інформує читачів книжково-ілюстративною експозицією «Сумує вітер реквієм в полях» про трагічні події листопада: голодомор в Україні та Революцію Гідності.

«Історії ж бо пишуть на столі.

Ми ж пишем кров'ю на своїй землі.

Ми пишем плугом, шаблею, мечем,

Піснями і невільницьким плачем»

Ліна Костенко

Україна у листопаді 2014 року стала територією гідності і свободи. Це був дуже важкий іспит для країни, коли українці продемонстрували своюmajdan_gidnist європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.

Євромайдан, Єврореволюція, Революція Гідності – усі ці терміни сьогодні стали невід'ємною складовою історії української державності.

На сторінках видань та фотодокументів, що знаходяться на книжково-ілюстративній виставці, відображені стрімкі та драматичні події листопада 2013 – 2014 років. Висвітлені причини Майдану яких було чимало: відмова від ЄС, узурпація влади, економічна криза, тотальна корупція, свавілля міліції, цензура, придушення громадських свобод, репресії проти опозиції.

Книжково-ілюстративна експозиція «Сумує вітер реквієм в полях» відновлює хронологію подій,надає інформацію про героїв Небесної Сотні, - всіх тих, хто своїм життям, змінив хід історії нашої держави.

  • Майдан захищав ідеали демократії, відстоював права та свободу простих українців.
  • Майдан – це про справедливість.
  • Майдан – це про те, що не можна бити просто так.
  • Майдан – це про те, що з нами так не можна.
  • Майдан – це про те, що влада не може брехати і маніпулювати, казати одне, а робите інше, бо вона за це поплатиться.

Основною рушійною силою Майдану, мотором протестних акцій була молодь і студентство. Вони змінили усе суспільство, розбудили країну, стали каталізатором Майдану. І саме на ній лежить найбільша відповідальність за майбутнє країні.svato_gidnosti

Події 21 листопада 2013 р. – 22 лютого 2014 р. стали етапом прояву українцями мужності, гідності, віри та міцності духу. Вони показали усьому світу, що вищою метою для українського народу є збереження людських цінностей та основ демократії. Проте за відстоювання цих ідей довелося заплатити дорогою ціною – кров'ю «Небесної Сотні» – патріотів, які поклали своє життя на захист рідної Батьківщини. В цих трагічних подіях смерть кожної людини - це не просто втрата однієї сім'ї, а біль усього народу.

18 лютого Майдан став кольору крові. «А сотню вже зустріли небеса... Летіли легко, хоч майдан ридав». Герої Майдану прагнули жити, будувати нову Україну, очищену від корупційної темряви, вільну, свобідну, щасливу. Проте їх, практично беззахисних, снайпери розстрілювали крізь дерев'яні щити, немов мішені у тирі.

majdan_sotnjaЗгадаймо поіменно героїв Небесної Сотні. Книжка «Пам'яті Небесної Сотні» дає таку можливість: про кожного героя окрема сторінка, фотографія, згадка близьких.

Літературна поличка експозиції представлена поетичними збірками, виданими у Івано-Франківських видавництвах. Книжки, у яких «вогонь і дим,.. і кров,... і біль,... і сльози,... сльози,... сльози...»

Букатюк О. Мадонна Майдану (очікування Різдва) – Івано-Франківськ, СІМИК, 2014. – 124 с.

Читачам цієї збірки відкриється цікавий поетичний, вільний та щирий, глибоко національний та широкий простір, у якому читачу буде багато можливостей для роздумів та порівнянь.

Книга для молодого покоління українців має стати книгою-закликом, книгою-сумлінням, книгою-вірою.

Читайте! Книга присвячується героям Небесної Сотні.

Поетична енциклопедія. Герої Майдану: в 2-х т. – Івано-Франківськ, 2016. – 232 с.

Видання містить поетичні присвячення кожному Герою Небесної Сотні. Кожному поетичному твору передувала пошукова і дослідницька праця літераторів України. Правдива жива історія виливалася ліричними фарбами на палітри авторських сердець - і в їхніх віршах воскресали герої, щоб продовжити розпочату справу, щоб у вільній процвітаючий Україні разом з ними жити. В книжці згадуються всі «хто боронив країну, хто ніс її... з багаття... на руках...»

Світотворення

Спочатку був Майдан

А до того не було нічого хорошого

Потім з ребра Майдану

Була створена Революція

І це був вже новий початок

Чого саме залежить від нас

Олександр Букатюк

Революція Гідності пробудила українців, змусила їх поважати себе, викликала у мільйонів людей почуття національної гідності, гордості, самоідентифікації з поняттям «громадянин України» та показала, що в країні настав час для реформ та кардинальних змін. Саме тепер українцям вдалося стати на шлях формування повноцінного громадянського суспільства.

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу