До 105-річчя від Дня народження Миколи Трублаїні

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 23 квітня 2012 19:18
Микола Трублаїні

Хто в дитячі роки не мріє про неймовірні подорожі та ризиковані мандрівки? Тільки не завжди дітям вдається здійснювати їх. На допомогу їм, їхній фантазії та уяві приходять твори видатного дитячого письменника Миколи Трублаїні.

Це письменник, який був постійно у дорозі, який і свою творчість, і власне життя присвятив мандрівкам і пригодам, щедро, щиро, талановито розповівши про них у своїх книгах. Для вас, хлопчики та дівчата, писав М.Трублаїні. Візьміть у руки його книги, відкрийте їх і ви втамуєте свою «мандрівну та пригодницьку спрагу».

Життя М.Трублаїні було не менш «пригодницьке», ніж його твори. Давайте здійснемо мандрівку в біографію М.Трублаїні , зазирнемо до деяких подій, якими жив-подорожував невтомний письменник-мандрівник.

Мандрівка у дитинство

Народився Микола Трублаїні 25 квітня 1907 року в селі Вільшанці на Вінниччині. У 1915 році Микола вступає до Немирівської гімназії, але довго в ній учитися не довелося: хлопчик тікає на фронт першої світової війни! Та, на жаль – чи на щастя? – втеча не вдалася: хлопчик зірвався з підніжки вагона, до якого причепився, пошкодив ногу, а тому й не добрався до фронту.

Мандрівка в юність

У 17 років юнак починає співпрацювати з вінницькою міською газетою. Від роботи його посилають на Всеукраїнські курси журналістики до Харкова. Це був кароокий, стрункий юнак у солдатський шинелі. Серед однокурсників його вирізняла величезна працездатність, гостре відчуття усього нового, принциповість, щирість почуттів, кришталева чесність. Він ніколи не витрачав час на теревені, а багато працював! Навчаючись на журналістських курсах, він водночас встигав працювати кореспондентом у кількох газетах. Йому доводилося багато ходити-їздити, тож повертався додому пізно. Тоді Миколі однокурсники й дали італізоване призвісько-жарт Трублаїні, порівнюючи М.Трублаєвського (справжнє прізвище)з італійськими журналістами, які мали вроджену непосидючисть. Так воно і стало для нього на все подальше життя літературним псевдонімом-прізвищем.

Мандрівка в мандрівки

Після закінчення журналістських курсів М.Трублаїні багато подорожує. Він бачить далекі краї, накопичує враження і матеріал, який так потрібен у професії журналіста.

1929 рік, квітень – червень: тропічний рейс легендарного криголама «Літке», на якому в ранзі рядового матроса Микола Трублаїні проплив морями-океанами від Севастополя до Владивостока.

1929 рік, липень – жовтень: небезпечна подорож на тому ж самому криголамі, але вже рейсом арктичним – від Владивостока до острова Врангеля, та вже не матросом, а кочегаром!

1930 рік. Здійснює мандрівку на криголамі «Сибіряков» до суворої і таємничої Землі Франца-Йосифа.

1931 рік. Подорож до Сибіру, на ріку Ангару.

1932 рік. Плавання на криголамі «Русанов» Білим морем. А далі мандрівки до Карелії, на Кольський півострів, у Крим, на Кавказ.

Мандрівка до дітей

Багатющі враження від численних мандрівок М.Трублаїні описав у нарисах, оповіданнях. Саме з них він і визначив остаточно головне покликання свого життя – писати для дітей! З'являються пригодницькі повісті «Лахтак» та «Шхуна «Колумб», роман «Глибинний шлях». М.Трублаїні не тільки писав для дітей, він створив перший у світі клуб юних дослідників Арктики і став його капітаном. На початку шкільних канікул, 1 січня 1935 року, вагон з вихованцями клубу, найменований «Криголам на колесах», вирушає до Мурманська на чолі зі своїм капітаном у першу подорож дітей за Полярне коло!

Потім був створений клуб юних дослідників підводних глибин, з вихованцями якого М.Трублаїні мандрує узбережжям Чорного моря.

Твори Миколи Трублаїні

Остання мандрівка письменника

Коли фашисти напали на його країну, М.Трублаїні відразу ж став кореспондентом в одній із газет діючої армії. За завданням редакції Микола Петрович їде на передову. Жорстокий бій, що спалахнув несподівано, застав Трублаїні в окопах. І хоча він як журналіст мав право відійти в тил, М. Трублаїні не полишив поле бою, а підмінив пораненого кулеметника.

4 жовтня 1941 року машина з журналістами потрапила під ворожий вогонь. Від вибуху бомби Микола Петрович Трублаїні був важко поранений і наступного дня помер у санітарному поїзді. Поховано письменника неподалік залізничного насипу поблизу міста Ровеньки на Донбасі.

Мандрівка книг М.Трублаїні

Книги М.Трублаїні і сьогодні кличуть юних читачів-романтиків у захоплюючі мандрівки. Адже дороги цих мандрівок – і молоді, і вічні.

В нашій бібліотеці є його книги «Лахтак», «Шхуна «Колумб», «Глибинний шлях».

Приходьте! Читайте! Вам відкриється захоплюючий світ пригод та мандрівок, адже з книг М.П.Трублаїні промовляє до вас, діти, гаряче серце письменника-романтика.

 

Коментарі 

 
+3 #1 rool 03.11.2012 12:53
:sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: :-| :-* :D :lol: :-) ;-)
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу