Вітаємо Вас із Новим 2015 роком та світлим святом Різдва Христового!

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 01 січня 2015 16:22
Вітаємо Вас із Новим 2015 роком та світлим святом Різдва Христового!

Нехай з останніми хвилинами старого року відступлять від Вас усі негаразди і турботи, а Новий рік буде щедрим на нові досягнення та блискучі перемоги на шляху відновлення Української держави.

Нехай Свята Вечеря збере за щедрим столом цілу родину, єднаючи усіх у сяйві Божого благословення. Нехай у світлий День Народження Христа усі серця запалають Любов'ю та Вірою, а дзвінка Коляда та щирі віншування закликатимуть мир, спокій і всілякі блага у Ваші домівки.

Нехай світла Вифлеємська зоря запалить у душах кожного українця надію та радість.

Христос народився!

Славімо Його!

Вітаємо Вас із Новим 2015 роком та світлим святом Різдва Христового!
  • Різдво – великий день для всіх християн, коли кожна людина має переосмислити своє минуле і сучасне, а також подумати про майбутнє.
  • Різдво – світле свято, що приносить у наші серця втіху та благодать.
  • Різдво – це свято, коли дім наповнюється пахощами ялинки та світлом мерехтливих вогників.
  • Різдво – це очікування справжнього дива.

Читаємо у Різдвяні дні (Література, що створює Різдвяний настрій)

«Різдвяні історії». Збірка

Усі твори, що ввійшли до цієї книжки, пов'язані з Різдвом. Відкриває збірник вертеп – традиційна святочна вистава. Далі йдуть колядки – невід'ємний атрибут Святвечора. Розділ «Різдвяні казки» містять вірші, оповідання, казки українських та зарубіжних письменників.

У кожного народу є свої обрядові різдвяні дійства. Проте всі вони, відрізняючись за формою, навдивовижу подібні за суттю. Скрізь за столом неодмінно збирається вся сім'я, вечеря є здебільшого пісною, обов'язковою стравою є риба, а невід'ємним атрибутом дійства – святочна пісня, колядка. Колядки були офіційно визнані церквою і стали релігійними різдвяними співами лише з 1223 року, коли святий Франциск уперше включив їх до святочної літургії.

Невеличка за обсягом збірка відправить Вас у мандри різдвяним вечором різними країнами світу. Почати подорож простором і часом можна з рідної України, а потім завітати до Білорусії, Грузії, Норвегії, Швеції.

Читайте! Буде цікаво!

Микола Гоголь «Ніч перед Різдвом»

Ця повість – свято народного духу, безмежної любові до всього українського, до традицій українського народу. У цьому творі описані різні дива, які відбуваються у ніч перед Різдвом.

Читайте! Буде весело, фантастично і моторошно!

Чарльз Діккенс «Різдвяна пісня у прозі» і «Новорічні дзвони»

В Англії Різдво належно святкувати почали з 1840 року. Королева Вікторія та принц Альберт започаткували традицію всенародного святкування Різдва. До того воно відзначалося як суто церковна подія. Вони привезли з Німеччини звичай прикрашати ялинку, співати на вулицях різдвяні пісні, радіти дружно, голосно й щиро. Письменник Ч.Діккенс боровся за право простих людей мати велике свято – Різдво Христове. «Різдво – це нагадування всім нам про необхідність народження в нашій душі великої любові й милосердя до інших», - писав він. Діккенс вважав, що багаті повинні спокутувати свої гріхи й допомогти бідним. А бідні мусять великодушно вибачити їх. І всі разом мають стати однією родиною, щоб славити Христа. Повість «Різдвяна пісня у прозі» написана саме для трударів, щоб найбідніша людина могла купити за символічну плату і прочитати добру книжку в червоній обкладинці із золотими літерами, щоб у бідняків з'явилася віра і надія в їхньому житті. «Різдвяна пісня у прозі» стала початком серії «Різдвяні книжки», куди увійшло три повісті. Ці книжки виходили напередодні Різдва. Діккенс видавав їх власним коштом, упевнений, що освіта і виховання допоможуть розв'язати проблеми бідності й злочинності в суспільстві. Працюючи над повістю, Діккенс годинами блукав Лондоном, аж поки не розходилися по своїх домівках робітники. Митець зізнавався своїм рідним, що по мірі того, як він писав твір, він то плакав, то радів, то знову плакав... Це були сльози співчуття і великої християнської любові.

У творі «Різдвяна пісня у прозі» втілений настрій святкування Різдва в тогочасному Лондоні. Ч.Діккенс відобразив й англійські традиції, запропонував навіть ігри, в які можуть грати діти й дорослі після святвечора. Не оминув митець увагою і традиційні святкові кулінарні звичаї: запечена індичка, сливовий пудинг, смажені каштани, різдвяні пиріжки.

«Різдвяна пісня у прозі» огортає читача атмосферою чарівної казки, де вирує боротьба добра і зла, життя і смерті, де обов'язково перемагає добро й життя.

«Новорічні дзвони» - дія відбувається напередодні Нового року.

Читайте! Ваші душі наповняться добром!

Моріс Метерлінк «Синій Птах»

Герої цієї романтичної казки подорожують по світу в пошуках щастя, а знаходять його у себе вдома. Подорож починається саме у святвечір, і ми разом з героями – дітьми Тільтіль та Мітіль стаємо учасниками фантастичних перевтілень та перетворень, переносимося у минуле й майбутнє. Пошуки Синього Птаха приводять героїв у Країну Спогадів, Палац Ночі, Чарівний Ліс, Цвинтар, у Сади Блаженства та Царство Майбутнього. Разом з героями казки ми знаходимо ті моральні засади, на яких повинна знаходитися людина.

Читайте! І Ви знайдете свого Птаха Щастя!

Г.Х.Андерсен. Казки

Напевно найбільше казок на зимову тематику написав Ганс Крістіан Андерсен.

Майже в кожній своїй казці він зображає зиму. Багато казок написав Г.К.Андерсен саме взимку, коли починалися дитячі ялинкові свята. Він створював нарядну і просту за формою казку, схожу на ялинкову прикрасу. Діти і дорослі вже чекали його нових казок до Різдвяних свят. Читання цих чарівних казок у святкові зимові вечори було найдорожчим подарунком для дітей.

Читайте! Ваші душі наповняться відчуттям різдвяного дива!

Література, що створює  Різдвяний настрій
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу