4 січня – 230 років від Дня народження німецького лінгвіста та казкаря Якоба Грімма

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 01 січня 2015 18:28
4 січня – 230 років від Дня народження німецького лінгвіста та казкаря Якоба Грімма

«Праця продовжиться, доки нам світить сонце, доки не прожиті один за одним відпущені дні»

Брати Грімм

Якоб Грімм та його брат Вільгельм – науковці лінгвісти. Ще з юнацьких років займалися вивченням німецького фольклору. Німеччина на початку ХIХ століття була поділена на безліч малих і зовсім дрібних держав.

Країну треба було об'єднати. Але як? Кожна маленька держава всіма силами трималася за свій суверенітет. До патріотів Німеччини, які хотіли об'єднати країну не «залізом та кров'ю», належали брати Грімм. Народні казки, легенди, які збирали та записували брати Якоб та Вільгельм по всій країні, належали до загальнонаціональних культурних цінностей, які б могли об'єднати країну.

Брати Грімм почали записувати народні казки в 1807 році такими, якими почули їх від оповідачів. Вони вважали, що такі казки будуть мати таку ж вартість і будуть такі ж цікаві читачам, як і художні твори.

Дитячі й сімейні казкиУ 1812 році брати опублікували збірник 86 німецьких казок під назвою «Дитячі й сімейні казки». У 1814 році вони опублікували другий том з 70 казок. Протягом життя братів казки були опубліковані ще п'ять видань, в яких деякі казки були додані або вилучені.

Думка братів Грімм виявилася слушною, їх казки стали не тільки цікавими для читачів. Вони стали визначним еталоном для фольклористів з багатьох країн світу. Казки, які вони зібрали, здобули величезну славу, їх читають тепер майже всіма мовами світу. Не раз виходили вони й українською мовою.«Казки братів Грімм» є найпоширенішими та найулюбленішими казками малечі.

Менше відома за межами Німеччини робота братів Грімм над німецьким словником. Цю 33-томну роботу й досі вважають стандартом німецької лексикографії. Ця праця братів Грімм давно стала спільним надбанням – вона належить вченим і читачам всього світу.

Якоба Грімма можна сміливо назвати професійним бібліотекарем. Він понад 30 років пропрацював в бібліотеках, поєднуючи роботу бібліотекаря з дослідницькою та письменницькою роботами.

Життя Якоба і Вільгельма Грімм – це приклад братерського єднання і вірності своїй меті. Їхнє життя – це зразок благородства та безкорисної самовідданості в ім'я майбутньої нації.


 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу